Čolaković progurao Zrnića svojevoljno i mimo pravila!

Nije ispunjavao osnovni preduvjet • Predsjedništvo NSBiH zaobilazi struku

Skandal s bosanskohercegovačkim sudijama koji su bez dopuštenja Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine otišli u Antaliju voditi prijateljsku utakmicu između Latvije i Bolivije, za čiji rezultat FIFA sumnja da je namješten u sklopu kladioničarske prevare, ponovo je podigao ćilim pod koji se guraju sve prljavštine našeg fudbala.

Glavni arbitar Siniša Zrnić i njegovi pomoćnici Kenan Bajramović i Rizah Ridžalović čekaju da ih kazni FIFA, a predviđa se da će im doživotno biti zabranjeno obavljanje bilo kakvih funkcija u nogometu.

Pad na testovima

Zrnića, koji zvanično ne sudi već nekoliko godina od pada na testovima, to će najviše pogoditi, jer će ostati bez prilike da postane UEFA-in kontrolor suđenja.

Tu mu je ulogu, svojevoljno i protivno pravilima, namijenio njegov sugrađanin i predsjednik NSBiH Sulejman Čolaković. Tako tvrdi naš u propise i stanje u NSBiH dobro upućeni sagovornik, koji navodi da je Zrnić zvanično bio predložen za sudijskog kontrolora UEFA-e iako ne ispunjava preduvjet – da se nalazi na listi kontrolora NSBiH.

Zrnić, dakle, ne ispunjava osnovni uvjet, ali je, kako kaže naš izvor, Čolaković ponudio, za svoje kriterije, snažan protuargument – govori strani jezik!

Želje i interesi

– Određivanje prijedloga za kontrolore UEFA-e prvo bi se moralo naći pred Komitetom za sudije, ali članovi Predsjedništva NSBiH ga zaobilaze, već liste sastavljaju po svojim željama i interesima. Oni čak postavljaju članove sudijskih komiteta, a da prvo ne traže mišljenje struke. Rade šta hoće i kada hoće – kaže naš izvor koji je želio ostati anoniman.

Da stvar bude zanimljivija, upravo je Čolaković po objavi skandala osuo najveću paljbu po kriminogenoj trojci, uključujući i zeničkog policajca Zrnića!

Čolaković: Skinuli ga s liste, ali na njoj nije ni bio

Upitan za komentar ove skandalozne priče, Čolaković nam je jučer ponudio konfuzan odgovor, pa smo ostali u dilemi šta je uopće rekao. “Zrnić je povučen s liste prijedloga”, kazao je u jednom trenutku Čolaković, a potom ispalio da na njoj “nikada nije ni bio”!?

– Povukli smo to isti dan kada se desila Antalija. Nije ni došao na listu. Nismo je ni poslali Izvršnom komitetu UEFA-e. Mi smo jedini savez koji nema kontrolora! – rekao je Čolaković.

Upitan je li Zrnić ikada bio na listi, on je rekao:

– Nije! To je najružnija prošlost, najveće životno razočarenje…


(Avaz)