Smiješno i nelegalno: IO NSBiH u tehničkom mandatu imenuje selektore

Možda žure zato što imaju svoje kandidate koje trebaju utrpati, kaže Husnija Arapović • Treba donositi samo neophodne odluke, govori Iljo Dominković

Izuzev novog statuta, koji, po naređenju UEFA-e i FIFA-e, mora biti usvojen do 31. marta kako bismo izbjegli suspenziju i sankcije, članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH sutra će pred sobom imati još jednu zanimljivu temu koja bi mogla dovesti do velike rasprave – izbori novih selektora devet reprezentacija BiH.

Izuzimajući Safeta Sušića, svima ostalima prošle godine istekli su mandati tako da naši državni timovi u omladinskim i drugim kategorijama već mjesecima, praktično, nemaju ni selektore ni trenere. Istini za volju, za to vrijeme nismo ni igrali ništa.

Na prošloj sjednici Izvršnog odbora, 21. decembra prošle godine, tehnički direktor Denijal Pirić zadužen je da dostavi prijedloge imena novih selektora, što je on i učinio, a članovi Odbora sutra bi trebali odlučiti hoće li ih prihvatiti ili odbiti. Šta će biti, niko ne zna.

Negodovanje trenera

No, da sve bude još zanimljivije, i članovi Izvršnog odbora NSBiH su u tehničkom mandatu. Naši treneri sa pravom postavljaju pitanje zbog čega odlazeći članovi IO-a NSBiH toliko insistiraju na odlučivanju o novim selektorima kada će dio njih ubrzo napustiti Savez. Dodajmo da za izbor i nema prijeke potrebe.

– Bilo bi ružno da Izvršni odbor u postojećem sastavu imenuje nove selektore, jer će se uskoro mijenjati kompletna postava. To je smiješno, nelegalno i nekorektno prema onim članovima koji će doći u Izvršni odbor. Ne znam zašto žure, možda zato što imaju svoje kandidate koje trebaju utrpati u stručne štabove prije nego što odu s dužnosti.

Treneri su već saznali kakvi su prijedlozi i s pravom se žale. Ne samo ja nego i ostali. Čini se da se u izborima ne gleda kvalitet nego to ko je za koga zadužen. Upravo zbog ovakvih odluka, bh. fudbal doživljava krah – tvrdi Husnija Arapović, koji je bio selektor A-2 reprezentacije.

Član Predsjedništva NSBiH Iljo Dominković tvrdi da je problem nastao čim je lista dospjela do javnosti, jer je izazvala negodovanje trenera. On ne misli da će lista biti usvojena tako lako.

Pogrešno tumačenje

– Iznenađen sam što je spisak objavljen prije nego što ga je Izvršni odbor razmatrao, što je dovelo do nejasnoća i pogrešnog tumačenja. S obzirom na to da smo pritisnuti imperativom UEFA-e i FIFA-e o usvajanju novog statuta, ne vjerujem da ćemo u utorak moći nešto posebno odlučiti kada je riječ o reprezentacijama – kaže Dominković.

Upitan zbog čega članovi IO-a NSBiH, koji su u tehničkom mandatu, toliko žure s odlukom, on je odgovorio:

– Slažem se da bi trebalo donositi što manji broj odluka u vezi s daljnjim aktivnostima prije nego što usvojimo novi statut, a potom izaberemo novo rukovodstvo, za šta su nam FIFA i UEFA dale rok do 31. maja. Dio odluka treba ostaviti i novim članovima Izvršnog odbora. S druge strane, do tada ne možemo ništa ne raditi – Dominkovićeve su riječi.

Ujedinjavanje tri reprezentacije, sada će ih biti deset

Članovi Odbora sutra će, najvjerovatnije, donijeti odluku o smanjivanju broja selekcija s obzirom na to da neke od njih skoro nikada nisu ni igrale nikakve utakmice. Riječ je o reprezentacijama A-2, univerzitetskoj i olimpijskoj.

Sve tri će sada biti ujedinjene u jednu reprezentaciju – olimpijsku – pa će NSBiH pod svojim okriljem imati ukupno deset selekcija.

Dosadašnji selektori i predloženi novi

U-21    Branimir Tulić    Borče Sredojević

U-19    Zoran Bubalo    Toni Karačić

U-17    Velimir Stojnić    Sakib Malkočević

U-15    Željko Šperac    Željko Šperac

Olimpijska        Abdulah Ibraković

Malonogometna    Tomislav Čurčić    Siniša Mulina

Ženska    Iso Bajrić    Samira Hurem

Ženska U-19    Dragan Joksimović     Dragan Pekija

Ženska U-17        Ilija Lucić

Napomena: Olimpijska reprezentacija u ovoj formi i ženska U-17 reprezentacija do sada nisu postojale.

Imena po sistemu 3-3-3

I opet, pri sastavljanju prijedloga novih selektora Tehnički odjel NSBiH morao je dobro pogledati ko se kako zove. Direktor Denijal Pirić sa žaljenjem konstatira da su on i njegovi saradnici Josip Katalinski i Munir Talović morali voditi računa o nacionalnoj raspoređenosti.

– Kriteriji su bili fudbalski pedigre, stručnost, osjećaj za timski rad, želja za ličnom i afirmacijom nogometa te nacionalna i regionalna opredijeljenost. Zbog ovog posljednjeg kriterija, morali smo se opredijeliti na varijantu 3-3-3, da svaki narod dobije isti broj mjesta.

To je bila kočnica, ali takva nam je država i takva je njena struktura. Nastojali smo, međutim, da izaberemo najkvalitetnije. Znači, ako selektor treba biti Srbin, neka to bude najbolji Srbin – kaže Pirić te dodaje da će svi treneri koji budu izabrani, biti članovi Kolegija selektora na usluzi Safetu Sušiću.

Petković: Ovakva lista neće biti usvojena

Ako je suditi prema izjavama generalnog sekretara Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljuba Petkovića, Pirićev prijedlog neće biti prihvaćen, ali razlog za to nije negodovanje trenera.

– Nezadovoljni smo, jer nismo konsultirani. Bez znanja FSRS ne može se usvojiti nikakva lista. Očekivali smo da će nas Pirić konsultirati, jer mi najbolje znamo koga treba ponuditi. Recimo, reprezentacija U-17 od početka je pripadala nama, a vidimo da je za nju sada ponuđen Sakib Malkočević. On je izvanredno rješenje, ali FSRS želi iste selekcije koje je imao i do sada – kaže Petković.


(Avaz)

 

Tajna posjeta Eve Paske i Marsela Benca NSBiH

Dolazak autoriteta iz Ciriha i Ženeve izazvao je pravu pomutnju u savezu. Kad je stigao glas da su iz hotela Evropa krenuli prema saveza, nastala je jurnjava i potraga za zastavama UEFA -e i FIFA – e, kojih nije bilo na “jarbolu” na zgradi NSBiH

Bez najave, iznenada u Sarajevo je stigao dvojac iz UEFA -e i FIFA -e, Marsel Benc i Eva Paske, koji godinama rade na usklađivanju statuta NSBiH sa statutom UEFA -e i FIFA -e. Gosti iz Ciriha U petak su prespavali u hotelu Evropa, a sutradan obavili nekoliko razgovora u NSBiH, ali i sa nekim ovdašnjim autoritetima izvan saveza.

Dolazak nogometnih autoriteta iz Ciriha i Ženeve izazvao je pravu pomutnju u savezu. Kad je stigao glas da su iz hotela Evropa krenuli prema saveza, nastala je jurnjava i potraga za zastavama evropske i svjetske nogometne asocijacije, kojih nije bilo na “jarbolu” na zgradi NSBiH. Bile su negdje zabačene. Dok je trajala potraga za zastavama, portir je na merdevinama čekao spreman da ih okači. Jednim okom je gledao prema prostorijama saveza, a drugim prema hotelu. Koju sekundu prije ulaska Eve Paske, zastave su bile okačene. Eva je najprije razgovarala sa Jasminom Bakovićem, generalnim sekretarom NSBiH. Nakon sat vremena, u Bakovićev “offis” pozvana je Slavica Pecikoza. Negdje oko dva sata Eva je napustila Savez, a u popodnevnim satima sa Bencom uputila se na sarajevski aerodrom.

Iako niko pouzdano, osim svjedoka sastanka, ne zna razlog tajne posjete čelnika
UEFA -e i FIFA-e, saznali smo da se najviše razgovaralo o pripremnim radnjama za skorašnju, odnosno sudbonosnu skupštinu saveza na kojoj treba biti usvojen ili odbačen statut. Usvajanje znači otvaranje svih mogućnih finansijskih tokova za razne projeke, što bi bitno popravilo finansijsku situaciju u savezu, a odbacivanje vodi u izolaciju, izbacivanje reprezentacija sa internacionalne scene, suspenzija saveza, uvođenje povjerenika…

Evu i Benca zanimalo je i dokle se stiglo sa sistematizacijom radnih mjesta u savezu, što je izazvalo brojna gunđanja među nezadovoljnicima. Saznajemo kako su domaćini od Benca i Paske tražili vremena, odnosno pomjeranje skupštine krovnog saveza, kako bi se skupština što bolje pripremila za usvajanje statuta.

Sarajevski klubovi dižu glas

Burno je i u sarajevskom kantonalnom savezu. Jusuf Pušina sa svojim saradnicima zakazao je narednog četvrtka novu skupštinu. Koja treba potvrditi izbor delegata za federalni i krovni savez. Na prvoj skupštini koja je održana 29. marta 2010. godine, Pušina je izabran za predsjednika kantonalnog saveza. Na istoj mimo poslovnika izabrani su predstavnici za više niove. Nakon primjedbi koje su došle do čelnika UEFA-e i FIFA-e, naloženo je održavanje nove, pa tako uveliko traje lobiranje i trgovina za glasove. Klubovima je sužen manevarski prostor i vrijeme za pripremu. Kako je u materijalima za skupštinu uočeno niz nepravilnosti i kršenja statuta, predstavnici sarajevskih klubova su se pobunili i najavili pokretanje postupka zbog neregularnosti. U zahtjevu klubovi se žale na: Neregularnost Skupštine održane 29.03.2010. godine, na neregularnost izbora članova Predsjedništva, na neregularnost rada istog tijela, na neregularnost sazivanja skupštine FSKS 24. februara 2011. godine. Najveći gaf čelnika sarajevskog kantona je što su na ovjeru u ministarstvo pravde Kantona Sarajevo poslali statut, a nigdje u zapisniku nije navedeno da je usvojen statut. Neshvatljiv propust ako se zna da su među najodanijim saradnicima dvojica advokata Mehmed Spaho i Fuad Čolpa.

Pada i Federalni savez

Sa održavanjem nove skupštine FSKS pada i Federalni savez. Nelegalan je izbor svih čelnika, članova komisija, Izvršnog odbora, pa i predsjednika Ilje Dominkovića i dopredsjednika Huse Golaća. Dominković je Golaća pobjedio za jedan glas. Upitno je kako će sada sve završiti i koji će delegati bili delegirani, jer su Sarajevo, Olimpik i Željezničar najviše zakinuti od strane kantonalnog saveza. Oduzet im je po jedan delegat, kako bi se otvorio prostor za podobne i poslušne delegate. Mali klubovi iz sarajevskog kantona opterećni su silnim nametima, a sve zbog zbrinjavanje uže i šire porodice pojedinih čelnika saveza. Treba reći da je jedino Srednje-Bosanski kanton ispoštovao sve odredbe koje nalaže novi statut. Osim sarajevskog moraju se održati izbori u HNK -u i Tuzlanskom. Svoju skupštinu najavio je FSRS, koja će biti 5. marta u Banskim dvorima. FSRS se i dalje protivi ukidanju predsjedništva Saveza. Saznajemo kako će isti stav zastupati na skupštini NS BiH.

Smjene u HNS-u

Igor Štimac novi je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, a Vlatko Marković kao i njegova vlada razriješeni su dužnosti. Tako je odlučila skupina od 25 zastupnika HNS-ove skupštine, vanredno okupljena na inicijativu Igora Štimca. Sa 25 glasova ZA smijenjen je Vlatko Marković i kompletna njegova vlada. Štimac je predložio dvojicu dopredsjednika koji su i prihvaćeni, to su Željko Čulo i Ante Kulušić.

– Ovo nije borba sjevera i juga, ovo je borba za stvaranje zdravih temelja. Bit ćemo ono što smo bili do sada, strpljivi i decentni u pristupu. Ovi ljudi ovdje žele raditi, graditi i stvarati, ne žele osvetu – istaknuo je Štimac u svom obraćanju nakon pobjede na “izborima”.


(SAN)