Nova afera u bh. fudbalu: Naše sudije namjestile susret Latvija – Bolivija u Antaliji

Siniša Zrnić, Kenan Bajramović i Rizah Ridžalović išli na poziv jedne agencije, a bez znanja Nogometnog saveza BiH • FIFA vodi istragu • Dosuđena tri penala

Spornu prijateljsku utakmicu između Latvije i Bolivije (2:1) u Turskoj, koju zbog sumnje u namještanje već desetak dana istražuje Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), vodila je sudijska trojka iz Bosne i Hercegovine!

Kako saznaje “Dnevni avaz”, riječ je o Zeničanima Siniši Zrniću, Kenanu Bajramoviću i Rizahu Ridžaloviću, koji su se 9. februara, na poziv jedne agencije, a bez odobrenja i znanja Nogometnog saveza BiH, zaputili u Antaliju kako bi vodili utakmicu.

Stub srama

Osim što su, kako FIFA sumnja, vjerovatnim učešćem u kladioničarskoj prevari (tri dosuđena penala) napunili džepove, Zrnić, Bajramović i Ridžalović usput su doveli svoju domovinu na međunarodni stub srama.

Za čin sudijske trojke Nogometni savez BiH saznao je iz FIFA-inog dopisa. Nakon toga, Komisija za sudije odmah je suspendirala Zrnića, Bajramovića i Ridžalovića i proslijedila slučaj Disciplinskoj komisiji NSBiH.

– Dobili smo upit iz FIFA-e, koja je željela potvrdu da su naša trojica sudija vodila meč. Naveli su im imena i tražili njihove biografije i fotografije. Mi smo arbitre pozvali telefonom i oni su to ispočetka negirali, ali su poslije priznali da su išli u Antaliju – rekao nam je naš izvor iz Nogometnog saveza BiH. 

Da nešto ne štima, svjedoči i to da su utakmicu Latvije i Bolivije prema prvobitnom planu trebali voditi arbitri iz Češke, ali su oni otkazali. Potom je, prema našim saznanjima, menadžer neimenovane privatne agencije odlučio potražiti saradnike za kladioničarsku prevaru tamo gdje je pretpostavio da će ih lako pronaći – u BiH.

Doživotna suspenzija

Zbog kompletne zbrke koju je izazvala ova utakmica, Nogometni savez Bolivije otkazao je preostale dogovorene prijateljske utakmice u Antaliji, protiv Finske i Bugarske.

Za svoj postupak trojka koja je bacila ljagu na BiH, najvjerovatnije će biti kažnjena kao i ranije Novo Panić – doživotnom suspenzijom.

Sporan meč Estonija – Bugarska

Sporan je bio i još jedan susret u Antaliji, između Estonije i Bugarske, u kojem su sudije iz Mađarske dosudile čak četiri penala za konačnih 2:2. Estonci su objavili da su i prije početka utakmice imali informacije o mogućim manipulacijama.

Ridžalović se predstavio kao Kunić, jer liči na njega!

Rizah Ridžalović se, navodno, u Antaliji predstavljao pod imenom drugog našeg arbitra Ratka Kunića, jer liči na njega.

No, nakon što je Nogometni savez FIFA-i poslao fotografije trojice sudija, utvrđeno je da je Ridžalović taj koji je bio u Antaliji, dok se Kunić u cijelom slučaju našao ni kriv ni dužan.

Zrnić: Nemam komentar

Siniša Zrnić javio nam se na telefon vidno raspoložen, ali kada je čuo zašto ga zovemo, promijenio je ton glasa:

– Nemam komentar – bilo je sve što smo čuli od Zrnića.  

Čolaković: Otišli su za 1.000 eura

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Sulejman Čolaković izjavio nam je da mu je Zrnić priznao da je putovao u Tursku.

– Dali su izjave da su vodili tu utakmicu i da su za to dobili po 1.000 eura. To je dno dna! Sudija iz moje Zenice ne može voditi meč ni u Moštrama bez dozvole NSBiH, a kamoli da ide u Tursku da vodi interkontinentalnu utakmicu. Za ovo se odmah leti s liste. To da li je bilo riječ u namještaljci, ne znam, ali ćemo ih kazniti za samovoljni odlazak u Antaliju. Pretpostavljam da će ih FIFA doživotno suspendirati.


(Avaz)