Abdulah Ibraković selektor olimpijske reprezentacije

Ibrakoviću olimpijska, Sredojević predložen za U -21, a Karačić za U -19 * Samira Hurem vodi žensku selekciju, Malkočević kadetsku, Mulina malonogometnu * Ubuduće dužina mandata ovisi od rezultata

Na prvoj narednoj sjednici Izvršnog odbora NSBiH čelnici Saveza će birati selektore i stručne štabove devet državnih selekcija. “San” je saznao imena budućih selektora i njihovih asistenata u budućem radu. Prijedlog Predsjedništvu na usvajanje ponudio je Tehnički odjel, na čijem je čelu Denijal Pirić, nekad proslavljeni nogometaš, te dugogodišnji trener i kordinator u NSBiH. Pirić i suradnici, odnosno članovi Tehničkog odjela pročešljali su sve biografije u želji da izaberu najbolje, vodeći računa o nacionalnom balansu.

Borče najpoželjniji

Od svih selektora, “preživio” je Željo Šperac, selektor pionirske reprezentacije, jedine koja ne igra na internacionalnoj sceni. Ona se uglavnom okupljala od Orašja do Livna. U ostalim selekcijama dosta je novih lica. Olimpijska, koja je poslije A tima označena kao najvažnija, povjerena je Abdulahu Ibrakoviću, mladom stručnjaku, prvom koji je dobio profi licencu. Ibraković je ostavio trag u svim klubovima (Radnički, Sloboda, TOŠK, Velež, Čelik) gdje je radio, a godinama je otkrivao mlade talente, kako po BiH, tako u Evropi. Radio je kao skaut Fuada Muzurovića dok je vodio A selekciju, a bio je asistent Branimiru Tuliću.

Zanimljivo da je Borče Sredojević, asistent Safeta Sušića, predložen za selektora mlade reprezentacije. Ne vjerujemo da će ga se Sušić tek tako odreći. Borče je bio poželjan saradnik i Sušićevim prethodnicima Kodri, Blaževiću, Muzuroviću… Toni Karačić je kandidat za juniorsku, a Sakib Malkočević za kadetsku selekciju. Siniša Mulina treba preuzeti malonogometnu, a Samira Hurem žensku A selekciju. Žensku U -19 vodit će Pekija, a U -17 Lucić.

Nema više vječitih

– Neće više biti vječnih selektora. Njihova dužina ovisit će o rezultatima – kaže naš izvor iz NSBiH. Do sada je Velimir Stojnić bio apsolutni rekorder. Kadetsku selekciju vodio je u četiri ciklusa, a da niti jednom naše mladiće nije odveo na EP. Iza njega po dužini mandata su Zoran Bubalo i Branimir Tulić. Niti jedan od njih nije kandidiran za iste i slične pozicije. Svaki prijedlog, pa i ovaj, pretpostavljamo izazvat će različite reakcije i komentare. S pravom neki pitaju gdje su ovdje: Jović, A. Osim, Glavaš, Varešanović, Pašić, Odović, Musemić, Sadiković, Ištuk, Janjoš, N. Hadžiahmetović, Hafizović, Zukanović, Karić, Nestorović, Alihodžić, Beganović, Rizvić… Tehnički odjel birat će i sekretare stručnih štabova. Vrijedi podsjetiti na Mirnesa Huseinagića, dugogodišnjeg i svestranog operativca Čelika, priznatog i cijenjenog kako u RS, tako u Federaciji i izvan BiH. Nije nemoguće da pojedini stručni štabovi dožive manje promjene na samoj sjednici Izvršnog odbora NSBiH.

Svi “šefovi”

Olimpijska: Selektor Ibraković, treneri Jagodić, Musa, Đurković. U -21: Selektor Borče Sredojević, treneri Gavran i Gušo. Juniorska (U -19): Selektor Toni Karačić, treneri Uščuplić i Krupljanin. Kadetska (U -17): Selektor Sakib Malkočević, asistenti Petrović i Perić. Pionirska (U -15): Selektor Željko Šperac, treneri Amir Japaur Bogdan Spaić. Malonogometna selekcija: Selektor Siniša Mulina, asistenti Matan i Poričanin. Ženska A selekcija: Selektor Samira Hurem, asistenti Ivana Vlaić, Olivera Đurđević. Žensku U -19 juniorsku selekciju vodit će Pekija, asistenti Puljić i Skeledžija. Žensku selekciju U -17 vodit će Lucić, asistenti Pehić i Rosuljaš.


(SAN)