Harun Mahmutović: Ne treba se zanositi, pravila su jasna

Bosanskohercegovačka košarka definitivno je na dobrom putu. Naša najbolja reprezentacija u velikom se stilu plasirala na Eurobasket, a raspoloženje je popravila odlična sezona aleksandrovačke Igokee, koja je na lijepom putu da naredne sezone zaigra u najelitnijem evropskom košarkaškom takmičenju – Euroligi. No , niz pozitivnih trendova koji prate kuću bh. basketa, u drugi plan je gurnuo prošlosedmični sastanak čelnika Saveza s predstavnicima FIBA-e u Ženevi.

Govorilo se o promjeni košarkaškog državljanstva i sticanja prava nastupa čitavog niza igrača koji bi u godinama koje slijede, mogli nositi dres našeg tima. O ovoj, ali i drugim interesantnim temama razgovarali smo s generalnim sekretarom Košarkaškog saveza naše zemlje Harunom Mahmutovićem.

”Ne znam kako bih ocijenio sastanak u Ženevi. S jedne strane, pozitivno je što se nešto po ovom pitanju počelo raditi, dok je s druge strane nakon par dana i rezimea utisaka, još jasnije da ćemo da igrača koje bismo željeli pod našim grbom, vrlo teško doći. Premda se to nekima ne sviđa, stvari su ovdje vrlo jasne. Ti igrači nisu izgubljeni na ovom sastanku, oni su izgubljeni davno. Svi oni igraju za druge zemlje koje ih se ne žele odreći jer uglavnom se radi o igračima iznimnih kvaliteta. Čak je i FIBA tu nemoćna  – prema svim propisima, igrač može promijeniti državu za koju nastupa samo ako se dva saveza dogovore oko toga i tu se sva priča završava.

Ali i uz sve to, ja se predati neću. Spreman sam uraditi sve, baš sve, da se naša djeca vrate pod zastavu zemlje kojoj pripadaju”, govori Mahmutović, svjestan činjenica i realnih pogleda na rasplet ove neugodne situacije.

Niko od mene ne bi bio sretniji da su stvari drugačije, ali kako možete i očekivati da će se Slovenci odreći igrača kakvi su Mirza Begić ili Alen Omić. To su košarkaši koji bi mogli igrati u skoro svakoj reprezentaciji, pa bi iako njihova želja i postoji, jednostavno bili spriječeni da igraju za bh. tim sve dok Slovenci ne daju pristanak, a oni to ne žele.”

Posebno je zamrštena situacija oko statusa Borisa Savovića, kojeg srbijanski mediji vide u svom nacionalnom timu, premda je, ističe Mahmutović, i tu riječ o zabludi.

”Savović može birati između dvije nacionalne selekcije – Crne Gore za koju je nekada igrao i Bosne i Hercegovine u kojoj je rođen. Crnogorci bi ga mogli imati kao naturalizovanog igrača, a oni to ne žele jer će na to mjesto vjerovatno dovesti  nekog drugog. Ne bih volio da dečku kojeg poznajem i o kojem mislim sve najbolje, stvaram bilo kakav pritisak. To je samo njegova odluka i šta god da odluči to treba poštovati”, kazao je na kraju našeg razgovora generalni sekretar Saveza Harun Mahmutović koji će, kako to uvijek ističe, ustrajati na svom putu i bh. košarku vratiti na mjesto koje joj pripada.

Radiosarajevo.ba