Na Begovića ne računam protiv Rumuna!

Nema veće kazne za jednog nogometaša, nego da utakmicu posmatra sa tribina. Upravo će to biti slučaj sa Begovićem, ako ga uopšte i pozovem – kaže Sušić

Već su se slegli utisci nakon kontrolnog duela nogometne reprezentacije BiH protiv Meksika, ali selektor Sušić ne prestaje “vrtiti film” u glavi, kako sa stadiona Džordžija dom, tako i o svemu što se dešavalo prije i nakon utakmice. Nastup bh. selekcije pred 35. 000 naših navijača iz Amerike nije razočarao nikoga, ali Sušić mora podići “ljestvicu” visoko, jer zna da mu protiv Rumuna dobra igra, bez bodova, ništa ne znači. Sušić je za “San”, prokomentarisao duel sa “sombrerosima”.

– Nije prošlo baš kako sam očekivao. Doduše, sudija Meksikanac je sa penalom malo kumovao porazu, ali to me i ne iznenađuje previše. Ako ništa, moram priznati da je bilo predivno samo biti dio ugođaja i osjetiti tu fantastičnu atmosferu na stadionu – rekao je Sušić i dodaje da bi vrlo rado i sam ponovo zaigrao u sličnom ambijentu.

– Velika je šteta propustiti ovakvu fudbalsku “feštu” – dodao je Sušić, misleći prvenstveno na reprezentativce koji se nisu pojavili u Atlanti. Ne samo šteta, nego čini se i neoprostiva greška, prvenstveno Senijada Ibričića i Asmira Begovića. Legendarni Pape imao je vremena razmisliti o sankcijama za igrače, koji nisu imali dovoljno jaka opravdanja za izostanak.

– Nema veće kazne za jednog nogometaša, nego da utakmicu posmatra sa tribina. Upravo to će biti slučaj sa Begovićem, ako ga uopšte i pozovem za utakmicu sa Rumunima. Asmir me je razočarao, a što se tiče Ibričića, još ću malo razmisliti – naglasio je selektor.

Čini se da će Džeko, Nadarević, Pandža i Rahimić ovog puta proći sa opomenom, jer su previše bitni u kombinacijama Sušića. Nadarević je imao dobar razlog, Pandža je “svim silama pokušao, ali nije uspio pronaći svoj pasoš..”

– Odlučio sam da ova postava koja je istrčala protiv Meksika, plus Džeko i Rahimić, počne i utakmicu sa Rumunima na Bilinom polju – kaže Sušić,

Sušić i reprezentativci nisu imali puno vremena za neka posebna druženja i razgledavanje hladne Atlante.

– Sve se svelo na šetnje oko hotela, gdje smo bili smješteni. Ali nismo ni morali daleko, jer su svi naši Bosanci dolazili kod nas u goste. Lijepo je bilo vidjeti staru “raju” i saigrače iz Sarajeva, kao što su Sejo Gruda ili Nenad Vidaković. Oni su nas posjetili, kao i još mnogi drugi Bosanci, ko su bili oduševljeni našim dolaskom – zaključio je Safet Sušić u razgovoru za “San”.

Fenomenalni Bešić

Selektor nije mogao a da ne spomene jednog reprezentativca koji ga je posebno oduševio u Americi. Muhamed Bešić će vjerovatno narednog mjeseca protiv Rumuna od prve minute istrčati na teren.

– Bešić je pravi fenomen. Ne samo po prikazanom na terenu, nego i po svojim stavovima i ponašanju. Kako samo igra i razmišlja zrelo, kao da ima iza sebe decenije “staža”. A tek mu je 19 godina. Pozicija zadnjeg veznog mu nije prirodna, ali šta to znači za momka koji može igrati gdje god da ga stavite. Planirao sam ga prepustiti mladoj selekciji, ali sam se predomislio – otkrio je Pape.


(SAN)