Senjanin Maglajlija: Još imamo šansi za Evropsko prvenstvo

Bitno je da stvorimo dobru atmosferu u kojoj će igrači moći pokazati potencijal koji evidentno imaju, kaže proslavljeni as

 

Senjanin Maglajlija, proslavljeni rukometni mag, jedan od najboljih koje je Bosna i Hercegovina ikada imala, „debitirao“ je na mjestu sportskog direktora naše reprezentacije tokom mini priprema u Ečkoj kraj Zrenjanina.

Dugo je trajala želja i selektora Vojisalava Rađe, ali i Maglajlije, za angažmanom u reprezentaciji. Znali su i jedan i drugi da itekako može koristiti svojim neupitnim znanjem. Saradnja je, napokon, uspostavljena.

Poklopile se vizije

– Već duže sam bio zainteresiran da na bilo koji način uđem u reprezentaciju, jer smatram da mogu pomoći. Sada su se poklopile vizije ljudi iz našeg Saveza sa mojima, selektor Rađa je također insistirao da se priključim. Prije nisam mogao, budući da sam bio u Zagrebu – kaže Maglajlija.

Šta će mu biti osnovni zadatak na ovoj funkciji?

– Sportski direktor u reprezentativnom konteksu ne podrazumijeva neki konkretan opis posla. Zapravo, moj zadatak će biti da pomognem u svakom mogućem smislu, organizacionom, stručnom, logističkom, ali i ljudskom. Potrebno je što više razgovarati s igračima i to ću činiti svakom prilikom, obilaziti ih.

Postaviti norme

Bitno je da stvorimo dobru atmosferu, drugarstvo, u takvim okolnostima igrači će moći pokazati potencijal koji evidentno imaju. Ovo što sam do sada vidio ne zahtijeva radikalne promjene. Posla ima, ali najbitnije je da se postave neke norme ispod kojih se ne smije ići – mišljenja je Maglajlija, koji smatra da i pored lošeg starta u kvalifikacijama naša reprezentacija može na EP 2012.

– Ja mogu garantirati da ćemo pružiti puno bolju igru u nastavku. Sve dok se igra imamo šansi za plasman na Euro. Bitno je da se poklope mnoge stvari, da imamo barem 7-8 igrača u optimalnoj formi u datom trenutku i ako učinimo ovo što smo planirali imat ćemo dobre izglede – tvrdi Maglajlija.

Igrao i u Barceloni i u Sijudad Realu

Senjanin Maglajlija u svojoj superbogatoj karijeri igrao je za dva najveća španska kluba Barcelonu i Sijudad Real. Ipak, veći trag je ostavio u katalonskom gigantu, budući da za vrijeme boravka u Realu klub nije bio na tako visokom nivou.

Inače, ovaj pivot karijeru je počeo u rodnom Goraždu, nastavio u Borcu, Partizanu, Kuenki, Bidasoi, a nakon španske epizode igrao je još za njemački Fredenbek. Posljednji klub u karijeri bio mu je Zagreb, u kojem je bio od 1998. do 2004. U trenerskoj karijeri vodio je upravo hrvatskog prvaka, i to od februara 2009. do marta 2010. Rođen je 30. aprila 1968.

Danas meč protiv Srbije

Naša reprezentacija, nakon dva dana treninga, danas će boravak na mini pripremama u Ečkoj zaključiti utakmicom protiv Srbije u Rumi. Meč se igra od 17 sati.

– Treba nam što više jakih utakmica, da ovi standardni igrači potvrde svoj kvalitet, ali i kao prilika da se nametnu neki mlađi i novi. Na svakom novom okupljanju potrebno je dodatno razrađivati taktiku, da se igrači što više „osjete“ na terenu. Jak protivnik ima svoje zamisli, ono što će uvježbavati. Na nama je da to spriječimo, ali i ostvarimo svoje zamisli – kaže Maglajlija.

 

(Avaz)

BiH ubjedljivo poražena u Srbiji

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u prijateljskom susretu od Srbije (26:39).

 

Naši reprezentativci samo u prvih 20 minuta bili su ravnopravan protivnik domaćim rukometašima, a nakon toga na parketu je postojala samo jedna ekipa.

Na odmor su izabranici Veselina Vukovića otišli sa sedam golova viška (19:12), da bi u drugom dijelu iz minuta u minut povećavali svoju prednost, a konačnih 39:26 je i pravo mjerilo odnosa snaga na parketu.

Kod našeg nacionalnog tima najefikasniji su bili Kelečević i Prce sa po 5 pogodaka, dok su kod Srbije najefikasniji bili Vujin sa 8 i Prodanović sa 5 pogodaka.


(SportSport)