Talenti nam bježe, Savez mora ozbiljnije reagovati

Nakon parafiranja ugovora Dennija Avdića (koji je rođen u Sarajevu) sa njemačkim Werderom, možemo konstatovati da nam nogometni talenti konstanto bježe. Pomenuti nogometaš već je upisao jedan nastup za seniorsku reprezentaciju Švedske i male su šanse da jednoga dana budu u društvu Džeke, Spahića i ostalih bh. reprezentativaca. Bolji poznavaoci prilika podvući će kako Denni i nije bio previše zainteresovan da obuče bh. dres.

No, Avdić je samo jedan u nizu igrača koji su koji su rođeni na tlu BiH ili su na bilo koji drugi način mogli igrati za nas, ali su se iz nekih razloga (da li zbog svog stava ili pasivnosti ljudi iz NSBiH) odlučili da to ne učine.

Veliki je broj nogometaša koji su mogli nositi dres BiH. No, nisu. Između ostalih to su: Ibrahimović, Handanović, Ćorluka, Petrić, Lovren, Srna, Šimunić, Dedič…

Razloga za to je mnogo, ali ima i pozitvnijih primjera. Recimo, neki su igrali za druge mlade reprezentacije, ali su, na kraju, odlučili da obuku dres “zmajeva”. Tu prije svih mislimo na Pjanića (Luksemburg), Misimovića (tadašnja selekcija Srbije i Crne Gore), Medunjanina (Holandija) i Begovića (Kanada).

Ko će biti regrutovan u bh. tabor?

Kako sada stvari stoje, mogao bi im se pridružiti i Jasmin Sudić, stoper švedskog Malmöa, koji je obavio razgovor za šefom državne selekcije Safetom Sušićem i dao obećanje da će igrati za našu najjaču reprezentaciju. Nažalost, u tome ga je spriječila povreda. Svakao treba spomenuti da je Jasmin igrao za U-21 reprezentaciju Švedske. Sa dosta optimizma očekujemo da će biti regrutovan u bh. tabor.

Ipak, širom Starog kontinenta ima nogometaša bh. korijena koji bi mogli biti od pomoći. U nastavku teksta donosimo spisak mlađih igrača koji su nastupali ili će nastupati za mlade reprezentacije drugih zemalja, sa malim šansama da jednog dana budu u svlačionici “zmajeva”.

Golman Matej Delač, rođen je u Gornjem Vakufu 1992. godine. Prošao je sve mlađe reprezentativne selekcije Hrvatske, potpisao je petogodišnji ugovor sa Chelseajem, a trenutno je na posudbi u Vitesseu.

Presudili bolji uslovi i bolji tretman

Sead Hajrović rođen je 1993. godine u Švicarskoj. Upravo je u toj zemlji počeo graditi karijeru, a sa mladom švicarskom reprezentacijom postao i prvak svijeta do 17 godina. U nedavnom intervjuu za Sarajevo-x.com podvukao je kako bi igrao za naš državni tim, ali da ga nikada niko nije kontaktirao. Također, njegov brat Izet, rođen 1991. godine, igra za državu podno Alpa. Tu je i sjajni Haris Seferović (rođen 1992. godine), član Fiorentine. Nastupa za odabranu selekciju Švicarske i ima status heroja, jer je svojim golom donio naslov prvaka svijeta. On je igrač u usponu, njegov vrhunac tek očekujemo.

Nekadašnji igrač FK Sarajevo, Damir Šovšić, rođen je 1990. godine u Goraždu. Aktuelni je nogometaš “pjesnika” iz Kranjčevićeve. Stručnjaci mu predviđaju blistavu budućnost. No, Damir, koji je bio kadetski bh. reprezentativac, prije nekoliko mjeseci dobio je poziv Dražena Ladića za U-21 selekciju “kockastih”.

Uz rame sa njim je i Sarajlija – Dario Vujičević. Naime, on je rođen 1990. godine i igra za holandski Twente. Iako je sam potvrdio da je bilo kontakata iz NSBiH, razlog za neigranje za nas našao je u činjenici da ga nisu ponovo kontaktirali. Može se reći da je djelimično kalkulirao. Rasplet nije bio po našoj mjeri, odabrao je Hrvatsku.

U Austriji su zanimljiva dva igrača. Haris Bukva (1988. godište) nastupa za Sturm iz Graca, a nosio je dres mlade austrijske selekcije. Na istoj liniji zadovoljstva korača i godinu mlađi Anel Hadžić koji je član Rieda. Također, upisao je nastup za U-21 reprezentaciju Austrije. Obojica ističu da su otvoreni za razgovor.

Kasumović, Terzić i Dizdar zadivili nogometne “šmekere”

Osamnaestogodišnji vezni igrač Newcastle Uniteda, Haris Vučkić, izabrao je Sloveniju. Mnogi će reći logično, jer je tu i rođen. Važna je karika svim stratezima.

Za mladu reprezentaciju Danske nastupaju dvojica Sarajlija. Nikola Sarić (20) je Liverpoolov napadač na posudbi u Vitesseu i Dario Dumić (19) iz Brondbya.

Mnogi će se složiti da većina nabrojanih i nisu imali veliku želju da uđe u bh. svlačionicu, osim, možda, braće Hajrović.

Ipak, želimo skrenuti pažnju na neke nove mlade nogometaše koji su to zaslužili svojim nastupima. Sedamnaestogodišnji igrač Hannovera Almir Kasumović je zadivio nogometne “šmekere”. Već je na meti Arsenala i Chelseaja. Ne smije se zaboraviti ni Admir Tezić (19) koji je kapiten juniora Borussije iz Dortmunda. Recimo i to da je Muhamed Dizdar potpisao profesionalni ugovor sa Göteborgom (igra za kadetsku reprezentaciju Švedske).

Niko od trojice navedenih nije igrao za našu odabranu vrstu i nadležni moraju hitno reagovati. Oni su mladi, prepuni želje za dokazivanjem. I što je najvažnije, htjeli bi igrati za BiH.

 

(Sarajevo-x.com)