Danas počinju mini pripreme reprezentacije BiH: Tri dana treninga pa susret sa Srbijom

Igrači će se okupiti u Sarajevu, nakon čega putuju u Zrenjanin

 

 

Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine okupit će se danas u Sarajevu, nakon čega će se zaputiti u Srbiju, gdje će u blizini Zrenjanina obaviti trodnevne mini pripreme. Nakon toga, odigrat će prijateljsku utakmicu protiv selekcije Srbije, koja se priprema za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Švedskoj ovog mjeseca.

Upitan Harmandić

Selektoru Vojislavu Rađi odazvat će se većina pozvanih rukometaša, s izuzetkom trojice.

– Radi se o Kosti Saviću i Edinu Bašiću, a upitan je i dolazak Adnana Harmandića, koji bi u narednim danima trebao riješiti pitanje statusa u danskom Silkeborgu.

Što se tiče Savića, iz Bosne smo dobili dopis da je on povrijeđen, dok je Bašića poremetio raspored s obzirom na to da smo trebali imati pripreme od 8. do 18. januara. On je prema tome planirao odmor, sada se vratio u Francusku i ne bi imalo smisla da sada ponovo dolazi kazao je Rađa.

U periodu od početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. (koje smo otvorili neslavno (poraz od Mađarske i remi sa Makedonijom) pa do danas selektor i logističari našeg Saveza pokušali su da atmosferu bar malo dovede u red. Tako je rukometnu javnost iznenadilo to što na spisku za ovo okupljanje nema kapitena Mirsada Terzića, Damira Doborca i Muhameda Toromanovića.

Sporan odnos

– Njihov kvalitet nije sporan, sporan je njihov odnos prema reprezentativnom dresu. Daleko od toga da je on kontinuirano loš, neke stvari desile su se prvi put i ne znači baš da smo upravo zbog tih stvari loše krenuli u kvalifikacije. No, neke stvari moraju se poštovati. Imao sam dug razgovor s Terzićem prije nekoliko dana i on je svjestan grešaka. Dakle, na ovom okupljanju spomenute trojke neće biti, a što se tiče narednih akcija, sve je do njih. Ako prihvate da se moraju svi isto ponašati, imat će svoje mjesto – dodao je Rađa.

Maglajlija će biti veliko pojačanje

Ova akcija bit će prva na kojoj će u ulozi sportskog direktora biti naš proslavljeni rukometaš Senjanin Maglajlija.

– Maglajlija će biti veliko pojačanje i u stručnom i u logističkom smislu. Komunikacija u timu nikada nije bila loša, ali uvijek može biti bolja, a mislim da ne postoji bolja osoba za taj posao od Maglajlije. On će uvijek biti u neposrednom kontaktu s igračima, veliko je rukometno ime, lakše će razumjeti i prepoznati probleme igrača, a to je veoma bitno – smatra Rađa.

 

(Avaz)

 

U Rumi bez Koste Savića i Edina Bašića

Dio reprezentativaca će se okupiti u Sarajevu odakle ćemo krenuti put Ečke. Drugi dio igrača čekat će nas u Doboju, dok će njih nekolicina doći direktno u Ečku, rekao je Muzurović

I dok je većina sportista na zasluženom zimskom odmoru, rukometni reprezentativci BiH već na otvaranju 2011. godine imat će prvu provjeru.

Bh. rukometaši će se 5. januara u Rumi sastati sa Srbijom koja se priprema za Svjetsko prvenstvo koje će se od 13. do 30. januara održati u Švedskoj.

Za selektora Vojislava Rađu ova utakmica će biti prilika da se upozna s kvalitetima domaćih igrača, jer su na spisku uz neka provjerena imena i mlade nade našeg rukometa. Tako će po prvi put da zaigra u dresu sa državnim grbom dobiti priliku osamnaestogodišnji Dejan Malinović, desni bek Izviđača Mi Grupa. On je ujedno i jedini debitant na spisku, dok su ostali igrači već imali tu privilegiju da igraju za reprezentaciju.

S prvobitnog spiska na koji je Rađa uvrstio 20 rukometaša, otpala su dvojica koji su opravdali svoj izostanak. Riječ je o Kosti Saviću iz Bosne BH gas koji je povrijeđen, te o Edinu Bašiću iz francuskog Chamberija koji je zbog privatnih obaveza dobio dozvolu selektora da propusti okupljanje.

“Dio reprezentativaca će se okupiti u Sarajevu odakle ćemo krenuti put Ečke, gdje je u lovačkom dvorcu ‘Kaštel Ečka’ okupljanje. Drugi dio igrača čekat će nas u Doboju, dok će njih nekolicina doći direktno u Ečku. Tamo ćemo imati tri treninga i 5. januara utakmicu sa Srbijom u Rumi, koja će početi u 17 sati. Nakon utakmice akcija se završava i igrači se vraćaju svojim klupskim obavezama. Iako je bilo nekoliko otkaza selektor Rađa neće pozivati nove igrače, jer ih ima dovoljno na raspolaganju”, rekao je za Nezavisne novine Mirza Muzurović, direktor reprezentacije.

Ogled sa Srbijom biće debitantski za nekadašnjeg proslavljenog bh. reprezentativca Senjanina Maglajliju, ali u novoj ulozi. Maglajlija je uoči Nove godine postigao dogovor sa Rukometnim savezom BiH i obavaljaće funkciju sportskog direktora našeg državnog tima. Svakako, veliko pojačanje za reprezentaciju pred nastavak kvalifikacija za EURO 2012 u Srbiji koji bh. tim očekuje na proljeće.

Spisak
Golmani: Adnan Šabanović (Sloga), Danijel Šarić (Barcelona), Nebojša Grahovac (Chamberi), krila: Vukašin Stojanović (Aragon), Amir Čakić (Bosna BHG), Adnan Jaškić (CO Zagreb), Deni Velić (Nexe), Faruk Vražalić (Bosna BHG); pivoti: Senjamin Burić (Izviđač MIG), Velibor Manjić (Sloga), Vladimir Vranješ (Borac M:tel); bekovi: Adnan Harmandić (Silkeborg), Ivan Karačić (Borac M:tel), Nikola Prce (Puerto Segunto), Ante Kukrika (Panduri), Marinko Kelečević (Ferencvaros), Marko Panić (Borac MT) i Dejan Malinović (Izviđač MIG).

 

(SCsport)