Sušić: Zbog ne dolaska u reprezentaciju tražit ćemo sankcije za Asmira Begovića i Stouk


Meè sa Slovaèkom u drugom planu zbog problema s Begoviæem. Sada znam ko æe braniti protiv Rumunije, ka¾e Sušiæ. Zbog povrede otpao i Mensur Mujd¾a

Image 

Današnja utakmica sa Slovaèkom pala je u drugi plan zbog problema s dolaskom golmana Asmira Begoviæa u Bratislavu. Njegov Stouk poslao je dva dopisa Nogometnom savezu BiH, u kojima tvrdi da Begoviæ ima zdravstvenih problema i da se ne mo¾e prikljuèiti reprezentaciji.

Uzaludni protesti

Uzalud su bili protesti vodstva naše reprezentacije. Englezi su ostali gluhi i nijemi. Svemu je doprinio i sam Begoviæ, koji se nikome nije javio.

– Neshvatljivo mi je, prije svega, da neko ne doðe, a ima šansu da brani, da se, eventualno, pribli¾i Hasagiæu i pojaèa konkurenciju. Sada znam ko æe braniti protiv Rumunije. Sam mi je riješio dilemu. Nekorektno je ovo i s njegove i sa strane kluba. Tra¾it æemo sankcije za Begoviæa i Stouk – rekao nam je selektor Safet Sušiæ.

Primjedbu da su iz Stouka mo¾da ucijenili Begoviæa i da je to razlog za njegov nedolazak, Sušiæ nije ¾elio ni èuti.

– Nema igraèa kojeg klub mo¾e sprijeèiti da igra za reprezentaciju.

Umjesto Begoviæa, ekipi je naknadno prikljuèen golman banjaluèkog Borca Asmir Avdukiæ.

Sušiæ je, u meðuvremenu, ostao i bez Mensura Mujd¾e. Igraè Frajburga pojavio se u Beèu povrijeðen i veæ se vratio u svoj klub.

– Doktor Reuf Karabeg pregledao je Mujd¾u i konstatirao probleme s oteèenim koljenom i èlankom. Posljednju utakmicu igrao je pod injekcijama. Pustili smo ga kako bi imao vremena da ozdravi do naredne utakmice svog kluba.

Bilo mu je veoma krivo što ne mo¾e da igra, ali ovo je viša sila. Ovako isto je trebao uraditi i Begoviæ da je zaista bolestan ili povrijeðen. No, ovako æe zauvijek ostati sumnja – kazao je selektor.

Šehiæ na golu

Sušiæ ima dosta problema u sastavljanju ekipe i juèer se nije bio odluèio za ekipu koja æe zapoèeti utakmicu sa Slovaèkom. Vjerovatno æe umjesto Mujd¾e na desni bok Ognjen Vranješ, a Boris Pand¾a na mjesto stopera u paru s kapitenom Emirom Spahiæem. Selektor ne strahuje zbog debitanta na golu, a povjerenje æe, najvjerovatnije, ukazati Ibrahimu Šehiæu.

– Zaigrat æe, po meni, naša najbolja ekipa u ovom trenutku. Još nisam odluèio koliko izmjena da napravim. Volio bih što više, ali to æe zavisiti od rezultata. Oèekujem tvrdu i dobru utakmicu – rekao nam je Sušiæ.

Razgovor sa Misimoviæem

Sušiæ je po dolasku u Bratislavu obavio razgovor sa Zvjezdanom Misimoviæem, koji prolazi kroz krizu u Galatasaraju, koji je u nedjelju na svom terenu pora¾en od Manisaspora s 0:2.

– Razoèaran je što ne igra. U posljednjoj utakmici nastupio je od 64. minute. Zdrav je i spreman. Vidi se na njemu da ¾eli igrati. Nadam se da æe mu krenuti u Bratislavi – ka¾e Sušiæ.

Protest FIFA-i

Kako nam je rekao sekretar za reprezentovanje nogometa u Nogometnom savezu BiH Munib Ušanoviæ, zbog postupka Stouka, FIFA-i æe biti upuæen zvanièni protest. Pismo æe biti poslato i Stouku i Engleskom nogometnom savezu.

– Klub je morao pustiti Begoviæa da ga naš doktor pregleda. Pozvat æemo FIFA-u da postupi prema propisima i da kazni Stouk, jer je bez ikakvog razloga onemoguæio Begoviæa da nastupi za reprezentaciju. Ako bi Begoviæ branio u narednoj utakmici za Stouk, njegov klub riskirao bi da izgubi taj meè slu¾benim rezultatom – rekao je Ušanoviæ.

Prema njegovim rijeèima, Begoviæ se nije javljao na pozive selektora Sušiæa, kapitena Emira Spahiæa i sekretara struènog štaba Elmira Pilava.

Avdukiæ stigao u Bratislavu

Asmir Avdukiæ dobio je juèer šengensku vizu i u poslijepodnevnim satima preko Beèa otputovao u Bratislavu. Razgovarali smo s njim dok je na Sarajevskom aerodromu èekao let za Beè.

– Osjeæam se umorno, ali neka se dobro završilo. Oèekivao sam poziv, ali je ispalo nenadano i sve nabrzinu. Super je i jedva èekam da se prikljuèim saigraèima – rekao nam je Avdukiæ.

 

(Avaz)