Safet Sušić protiv dinastije Weiss traži treću pobjedu

Prijateljska utakmica u Bratislavi bit æe duel 53. (BiH) i 20. (Slovaèka) reprezentacije na FIFA rang-listi

Image 

Prvi slovaèki Vladimir Weiss roðen 21. septembra 1939. godine. Igrao je na poziciji stopera, a kasnije je bio nogometni trener. Sa reprezentacijom tadašnje Èehoslovaèke osvojio je srebrnu medalju 1964. godine na Olimpijskim igrama. Iste godine (22.septembra) dobio je sina i dao mu ime Vladimir, koji je baš kao i njegov otac krenuo u fudbalske vode.

Vladimir Weiss “drugi” postao reprezentativac, prvo Èehoslovaèke, a potom i Slovaèke nakon njenog osamostaljena. Nakon završetka igraèke karijere, postao je i nogometni trener. Za razliku od svog oca, nema olimpijsku medalju u svojim vitrinama, ali je zato postao selektor nogometne reprezentacije Slovaèke. Nakon 19 nastupa u dresu Èehoslovaèke i 12 nastupa u dresu Slovaèke, 2008. godine Weiss je sjeo na klupu reprezentacije svoje domovine, klupu na kojoj æe sjediti i protiv BiH u Bratislavi 17. novembra.

Vladimir Weiss “treæi” roðen je 1989. godine u Bratislavi. Nakon dede i oca, i on se odluèio za fudbal. Trenutno je suigraè našeg Saše Papca u Glasgow Rangersima, gdje igra kao posuðen igraè engleskog Manchester Cityja. Vrlo brzo nakon dolaska njegovog oca na klupu Slovaèke i on je postao dio nacionalnog tima te zemlje.

Najmlaði iz dinastije Weiss, oèekivano, veliki je teret svom ocu u dr¾avnom timu Slovaka. Naime, kako su pisali tamošnji mediji dugogodišnji reprezentativac Zdeno Štrba se prošlog mjeseca odluèio oprostiti od dr¾avnog dresa Slovaèke, navodno zbog toga što je selektor svog sina uporno stavljao u startnu postavu.

Selektor je svog sina vodio i na SP u Ju¾nu Afriku, gdje su Slovaci stigli do osmine finala. Interesantno, Weiss “treæi” je odigrao tri od èetiri utakmice na SP, svaki put po 90 minuta, i nijednu Slovaèka nije dobila (Novi Zeland 1:1, Paragvaj 0:2, Holandija 1:2). Nije igrao samo protiv Italijana kada su Slovaci slavili 3:2 i tako prošli grupnu fazu, a Italijane poslali kuæi.

Najlmaði Weiss je u seniorskoj karijeri odigrao 23 utakmice (Manchester City, Bolton, Rangers) i zabio jedan gol. On æe vjerovatno biti u sastavu protiv pulena Safeta Sušiæa.

Biæe to Slovacima 13. utakmica u ovoj godini. Do sada su odigrali 12 utakmica u ovoj godini, sa interesantnim uèinkom od 4 pobjede, 4 remija i 4 poraza. Samo u dva navrata u tih 12 utakmica nisu uspjeli zabiti gol. Dva puta su zabili tri gola u jednoj utakmici (Kostarika i Italija), dok su u preostalih osam utakmica uvijek postizali po jedan gol.

U posljednja tri duela koja su odigrali u kvalifikacijama za Euro 21012 godine, svaki put su u prvom poluvremenu postigli gol. I to svaku put po jedan. Najveæe pobjede u ovoj godini im je svakako protiv Italije na SP-u, a najte¾i poraz onaj od Armenije (1:3) u kvalifikacijama za Euro 2012. Iste one Armenije kojoj su “Æirini lavovi” utrpali šest komada u dvije utakmice.

Prijateljska utakmica u Bratislavi bit æe duel 53. (BiH) i 20. (Slovaèka) reprezentacije na FIFA rang-listi. Biæe to prilika za tek treæu pobjedu Safeta Sušiæa od kada je sjeo na klupu naše reprezentacije. Do sada su Zmajevi pod njegovim vodstvom slavili protiv Gane i Luksemburga.

Kasa pazna, igra se u Bratislavi

Ulaznice za prijateljsku utakmicu Slovaèka – BiH koja æe se odigrati 17. novembra na stadionu Intera iz Bratislave koštat æe za tri, šest i devet eura. Iako je bilo najava da æe igrati na stadionu u Trnavi, utakmica æe biti odigrana na stadionu Pasienkoch, kapaciteta 13.000 gledatelja.

Kako pišu slovaèki mediji, kasa tamošnjeg Saveza je, uprkos uèešæu na Mundijalu 2010, prilièno prazna. S obzirom da je Savez potpisao ugovor o igranju utakmica na Pasienkochu do 2013., troškovi rezervacije drugog stadiona su ocijenjeni kao suvišni.

Èovjek za istoriju

Kao trener Artmedie iz Bratislave Weiss osvojio naslov prvaka Slovaèke, i igrao grupnu fazu Lige prvaka (2005./’06.). Trenirao je nakon toga kratko i FC Saturn iz Moskve, da bi se u junu 2007. vratio Artmediu kao “novi-stari trener”.

Naredne godine postao je selektor Slovaèke i 14.oktobra 2009. godine ušao u istoriju slovaèkog fudbala (u utakmici protiv Poljske 1:0) kada je ta zemlja izborila prvo veliko takmièenje u svoj istoriji. I na SP-u u Africi Slovaci su odmah napravili pravo malo èudo, plasiravši se u osminu finala, gdje su ispali od Holandije.

Karhan igra 101. utakmicu

Protiv Irske je svoju 100. utakmicu u dresu Slovaèke odigrao iskusni veznjak Miroslav Karhan, inaèe èlan njemaèkog Mainza 05 koji æe protiv BiH vjerovatno biti u startnoj postavi. Biæe mu to 101. utakmica u dresu Slovaèke i on je apsolutni rekorder po broju odigranih utakmica u dresu reprezentacije.

Postava s Ircima

Posljednju utakmicu protiv Republike Irske u kvalifikacijama za Euro 2012 Slovaèka je odigrala neriješeno 1:1. Protiv BiH neæe biti Huboèana, a moguæe je da od prve minute zaigra Škrtel.
J. Mucha – Zabavnik, Salata, J. Durica, Huboèan – Karhan – Šestak (70. Hološko), Hamšik, Kucka, Weiss (70. Stoch) – Jendrišek (84. Oravec).

Jeftiniji od Zmajeva

Naša nogometna reprezentacija, prema njemaèkom Transfermarkt.de, skuplja je od selekcije Slovaèke. Prema Transfermarkt.de, naš tim je procijenjen na 104.5 miliona eura, dok vrijednost Slovaka prema isti izvoru iznosi 85 miliona eura. Najvrijedniji naš igraè je i dalje Edin D¾eko (30 miliona eura), dok kod Slovaka najveæa cifra stoji uz ime veznjak Napolija Mareka Hamšika (25 miliona eura).

 

(SCsport)