Kvalifikacije za EURO 2017 – žene: Seniorke ubjedljive protiv Estonije

Ženska „A“ reprezentacija BiH pobijedila je danas u TC NS/FS BiH u Zenici Estoniju sa 4:0 (3:0) u drugom susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Prednost našoj selekciji donijela je Milena Nikolić u 6’ nakon dodavanja Melise Hasanbegović. Nikolić je u 19’ mogla udvostručiti prednost bh tima poslije centaršuta Nikoline Dijaković, ali je njen udarac glavom otišao pored gola. Ipak u 36’ Nikolić drugi put pogađa mrežu Estonki, a ovaj put u ulozi asistenta našla se Eldina Ahmić.

Nikolić se u 43’ još jednom upisala u listu strijelaca. Slobodan udarac izvela je Amna Lihović, a najviša u skoku bila je Milena Nikolić za prednost našeg tima od 3:0.

Reprezentativke BiH su imale inicijativu i u drugom poluvremenu, a prvu priliku nije iskoristila Eldina Ahmić u 60’ kada sa ivice šesnaesterca šutira pored gola.

Četvrti pogodak za konačnih 4:0 postigla je Antonela Radeljić u 73’.

Selektorka Samira Hurem zbog suspenzije nakon isključenja protiv Belgije nije bila na klupi na današnjem susretu, a mijenjao je asistent Valentin Plavčić koji je nakon utakmice izjavio: „Pobjeda je došla lakše nego što smo očekivali. Poslije ubjedljivog poraza u Belgiji imali smo obavezu da na neki način demantujemo taj rezultat, što smo na kraju i uspjeli. Odigrali smo dobru utakmicu i ostvarili bitnu pobjedu.“

Plavčić se osvrnuo i na selekciju Belgije sa kojom ćemo za četiri dana odigrati još jedan meč: „Naredni protivnik je kvalitetan u svim segmentima fudbalske igre. Moramo dati sve od sebe i pokužati da dođemo do pozitivnog rezultata. Moraćemo igrati i borbenije nego danas.“

Zadovoljna pobjedom je reprezentativka Marija Aleksić: „Pokazali smo da smo bolji tim. Nedostajale su nam tri bitne igračice, ali smo ipak uspjele ubjedljivo da pobijedimo. Pokušaćemo i protiv Belgije da osvojimo barem bod.“

Golman bh tima Envera Hasanbegović je rekla: „Bile smo spremne za današnji susret i ostvarile smo ubjedljivu pobjedu. Odigrale smo odličan meč. Protiv Belgije moramo da damo sve od sebe kako bismo ostvarili bolji rezultat nego prošlog mjeseca.“

Naredni susret reprezentacija BiH će odigrati protiv Belgije 27. oktobra u Trening centru.

Bosna i Hercegovina-Estonija 4:0 (3:0)
Stadion: Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Tania Fernandes Morais (Luksemburg).
Sudije asistenti: Tina Tyteca, Maria Etienne (Belgija).
4. sudija: Merima Homarac (BiH).

Strijelci: 1:0 Milena Nikolić (6’) 2:0 Milena Nikolić (36’), 3:0 Milena Nikolić (43’), 4:0 Antonela Radeljić (73’).

Žuti kartoni: Sumeja Bektaš (BiH), Pille Raadik, Anete Paulus (Estonija).

Bosna i Hercegovina: Envera Hasanbegović, Antonela Radeljić, Nikolina Dijaković (46. Sumeja Bektaš), Amira Spahić, Marija Aleksić, Eldina Ahmić, Milena Nikolić, Alisa Spahić, Zerina Piskić (79. Aida Hadžić), Amna Lihović (77. Merima Alibašić), Melisa Hasanbegović. Trener: Valentin Plavčić.

Estonija: Imbi Hoop, Pille Raadik, Liis Lepik (70. Inna Zlidnis), Grete-Lilijane Kuppas, Anete Paulus, Kaire Palmaru, Signy Aarna, Kristina Bannikova (72. Vlada Kubassova), Kethy Ounpuu, Katrin Loo, Merily Toom (76. Miina Kallas).Trener: Keith Boanas.

N/FS BIH