Čolaković uvjeravao Tomsona, Evu, Benca da je jedini predsjednik u BiH

Vjerujemo da æe NSBiH naæi neki adekvatniji prevoz, te da se gosti neæe truckati u kombiju, istina ko¾nih sjedala, koji je, navodno plaæen 220. 000 eura. Za taj se novac mogla klupiti polovna «Cesna».

Image 

Odahnuli su u NSBiH nakon što su vidjeli krila posljednjeg aviona kojim su Sarajevo napustili «inspektori» iz UEFA -e i FIFA -e, koji su proteklih dana zavrtali ruke «gospodarima» bh. nogometa. Reakcije su, oèekivano, razlièite.

I svi su podjednako (ne)zadovoljni. U FSRS su izrazili negodovanje zato što su gosti iz ®eneve i Niona zabranili da govore Mile Kovaèeviæ i Rodoljub Petkoviæ, a zadovoljni što sankcije nisu nametnute. Suljo Èolakoviæ se u stilu najveæeg diplomate «šatrologa» proslavio na press konferenciji, kada je slavodobitno izjavio: – Ja sam jedini predsjednik u BiH. Svi su predsjedavajuæi, ali ja sam jedini «sam» predsjednik!

Zašto onda ova gungula, prièa o statutu, prijetnje sankcijama…

– Ja se zala¾em za statut, ali neæe drugi – u svom je stilu priznao Èolakoviæ, izrazivši uvjerenje da æe do 31. marta sve leæi na svoje mjesto.

Kovaèeviæ i Petkoviæ su prije pressice napustili hotel «Evropa» i odr¾ali press u Banjaluci, gdje su iznijeli svoja gledišta. Zanimljivo je da se u dosta stvari sla¾u sa partnerima iz Federacije (Bašiæ, Rašèiæ, Èolakoviæ…).

– Naš je stav nepromijenjen! Nama je nezgodno da mi o tome govorimo, a upoznati su i naši gosti; nema rješenja dok se ne okonèaju izbori u nekim federalnim kantonima! To ljudi iz UEFA -e i FIFA -e nisu znali, ali su nalo¾ili da se to riješi unutar Federacije – podsjetio je Petkoviæ na domaæu zadaæu, a slo¾ili se ostali.

To ote¾ava poziciju Jusufa Pušina, legalno izabranog predsjednika sarajevskog kantonalnog Saveza, ali da bi sve bilo po zakonu, Pušina mora nastaviti ili zakazati novu sjednicu kantonalnog Saveza, kako bi se izabrali delegati za skupštinu «krovnog» Saveza. U još dva kantona mora se sprovesti ista procedura. Saznajemo da su novoizabrani predsjednici kantona ¾eljeli na sjednicu, pitati gospodu iz UEFA -e i FIFA -e; do kada æe stara aktuelna garnitura voditi glavnu rijeè? Nije im se udovoljilo.

Potvrðeno je pisanje «Sana» o simpatijama Eve Paske prema jednom èelniku Saveza. Navodno su sankcije bile spremne još prije tri mjeseca, ali je Eva urgirala kod šefova u Nionu i ®enevi za još jednu šansu. U Savezu se juèer barem desetak likova šepurilo po hodnicima, glumeæi simpatiju šarmantne Eve, koja je najavila skori dolazak u Sarajevo, ali ovaj puta turistièke prirode.

Vjerujemo da æe do tada NSBiH naæi neki adekvatniji prevoz, te da se gosti neæe truckati u kombiju, istina ko¾nih sjedala, koji je, navodno plaæen 220. 000 eura. Za taj se novac mogla klupiti polovna «Cesna».

O sankcijama, statutu, Savezu prièalo se i prièa na svakom koraku, u kafiæima, tramvajima, èak i u vjerskim objektima. Nakon silnih glavobolja zbog poslova iz domena federalnog premijera, juèer je Mustafa Mujezinoviæ izrazio zabrinutost stanjem u bh. nogometu.

– Razgovarat æu i zamoliti ®eljka Komšiæa i Bakira Izetbegoviæa da i oni pokušaju svojim autoritetom pomoæi da se naðe najbolje rješenje – kazao je odlazeæi premijer Mujezinoviæ.

 

(SAN)