Dok traju pripreme za sjednicu Skupštine i usvajanje Statuta: Moraju organizirati utakmice koje možda neće biti odigrane

Ko će rezervirati čarter-let za Rumuniju, kupiti avionske karte za fudbalere, štampati plakate i ulaznice za duel s Albanijom… Tražit će tumačenje FIFA-e

alt

Da nogomet u Bosni i Hercegovini proživljava najteži period od osamostaljenja države, jasno je već odavno. Suspenzija Saveza, a samim tim i reprezentacije, klubova, sudija… problem je koji će Komitet za normalizaciju BiH, na čelu s Ivicom Osimom, pokušati riješiti do kraja maja.

Pretpostavimo da će Komitet zaista uvjeriti zapadnohercegovačke i delegate iz Fudbalskog saveza Republike Srpske da glasaju za Statut i da će na zasjedanju Skupštine 26. maja biti ispunjen uvjet FIFA-e i UEFA-e.

Moguće komplikacije

Čak i ako suspenzija bude ukinuta na sjednici Izvršnog komiteta FIFA-e 1. juna, ostaje niz mogućih komplikacija koje će NSBiH teško riješiti, čak i u najboljem mogućem raspletu.

Naime, reprezentacija Bosne i Hercegovine samo dva dana poslije u Bukureštu treba igrati utakmicu s Rumunijom, a 6. juna dočekati Albaniju.

Suspenzija je, međutim, praktično zamrznula i onemogućila sve aktivnosti u vezi s organizacijom tih utakmica.

Bezbroj je pitanja u vezi s organizacijom meča, koji se možda neće ni odigrati. Ko će rezervirati čarter-let za Rumuniju i platiti 30.000 eura? Ko će platiti avans za smještaj fudbalera? Kako će suspendirani Savez kupiti avionske karte za fudbalere koje će Safet Sušić 18. maja pozvati da dođu na okupljanje?

Dodajmo tome da treba i naručiti štampanje plakata i ulaznica za duel s Albanijom. Potrebno je ostvariti kontakte s Rumunima i Albancima. Sve to suspendirani NSBiH ne može, jer mu je zabranjena komunikacija s drugim savezima. A finansijska situacija je kritična da bi se još plaćalo ono što možda neće ni biti potrebno.

Veliki problem

– To je veliki problem, čije smo rješavanje namjeravali pokrenuti ovih dana. Prvo ćemo od FIFA-e i UEFA-e tražiti tumačenje da li Komitet za normalizaciju može komunicirati s drugim asocijacijama. Morat ćemo na neki način premostiti problem, jer moramo organizirati utakmice. Ako budemo čekali eventualno ukidanje suspenzije, bojim se da bi moglo biti kasno – kaže generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.Sva konfuzija ponovo baca fokus na ideju da Komitet za normalizaciju od FIFA-e i UEFA-e zatraži trenutno ukidanje suspenzije, čisto zbog toga da može obavljati najnužnije aktivnosti, dok bi se problem sa Statutom nastavio rješavati predviđenom dinamikom.

Mladi u kopačkama čekaju odluku

Osim A-reprezentacije, postoji i problem sa mladom, koja u San Marinu treba gostovati 1. juna, istog dana kada bi Izvršni komitet FIFA-e trebao razmatrati ukidanje suspenzije NSBiH u slučaju da Skupština izglasa Statut.Osim toga što je Savez ponovo u situaciji da sve organizira ne znajući hoće li utakmice biti, naši igrači bi, praktično, u kopačkama trebali čekati vijest o ukidanju suspenzije. Zbog toga Baković kaže da će tražiti prolongiranje utakmice za 3. juni.

Nisu mogli prijaviti stadion za Albaniju

Prema pravilima, Nogometni savez Bosne i Hercegovine trebao je dva mjeseca ranije obavijestiti UEFA-u o mjestu odigravanja utakmice BiH – Albanija. Kako kaže Baković, Savez je 7. aprila poslao UEFA-i pismo sa prijavom Bilinog polja, ali je iz Niona stigao odgovor da „to nije potrebno, jer je Savez suspendiran“.Savez bi do 1. juna morao prijaviti imena klubova koji su plasmanom izborili nastup u evropskim takmičenjima.

(Avaz)