Ne mo­gu se pe­de­se­to­go­diš­nja­ci uči­ti na dje­ci!

 
Bu­ba­lo je sja­jan mo­mak, ali u ovom po­slu ne­ma mjes­ta emo­ci­ja­ma * Ne mo­¾e je­dno ime, ma ka­ko se se­le­ktor zvao, pre­ko no­æi pro­mi­je­ni­ti stva­ri.
 
Image

Jo­sip Ka­ta­lin­ski, ko­or­di­na­tor za mla­de se­le­kci­je u NSBiH, go­di­na­ma di­¾e glas u bor­bi pro­tiv ama­ter­skog pris­tu­pa u ra­du sa naj­mla­ðim dr¾a­vim se­le­kci­ja­ma. Kao, uz De­ni­ja­la Pi­ri­æa, naj­ve­æe no­go­me­tme ime u NSBiH, zbog to­ga je èes­to sam se­bi stva­rao na­pri­ja­te­lje. Ka­ta­lin­skom sva­ki ne­us­pjeh na­ših se­le­kci­ja te­ško pa­da. Za naš je list ko­men­ti­rao bla­ma­¾u ka­de­ta na tur­ni­ru u Es­to­ni­ji, ali go­vo­rio i o ne­us­pje­hu ju­ni­or­ske re­pre­zen­ta­ci­je na tur­ni­ru ko­ji je ne­da­vno odr¾an u Sa­ra­je­vu.

Ko­me ski­da­ti gla­vu i da li æe to ne­što ri­je­ši­ti? Ne ¾e­lim tra­¾i­ti oprav­da­nje, ali ka­de­ti i ju­ni­ori su kre­nu­li u kva­li­fi­ka­ci­je bez pla­ni­ra­nih kam­po­va i ade­kva­tnih pri­pre­ma. Re­zul­ta­ti ni­su ugo­dni, ali ne mo­¾e­mo i ne smi­je­mo ¾mi­ri­ti na ne­ke stva­ri – upo­zo­ra­va Ka­ta­lin­ski.

Do­kle æe Ve­li­mir Stoj­niæ vo­di­ti ka­de­te, a da ni­kad ni­je bi­lo zna­èaj­ni­jeg re­zul­ta­ta?

Ti znaš da je go­vo­rim bez dla­ke na je­zi­ku, zbog èe­ga se­bi stva­ram ne­pri­ja­te­lje, a ni­šta se ne mi­je­nja. Na­¾a­lost, znaš ka­kav je kod nas sis­tem. Tre­ne­re ne bi­ra­mo po kva­li­te­ti, ne­go po na­ci­onal­nom klju­èu. I kad bi ne­ko htio smi­je­ni­ti ne­kog tre­ne­ra, on­da se ovi dru­gi za­ina­te i bra­ne ga, ma­da i sa­mi zna­ju da ne­ma re­zul­ta­ta. Na­¾a­lost i u no­go­me­tu ima «ve­to» što ko­èi rad. Ne­lo­gi­èno je da nam ne­ko ko ima pe­de­set go­di­na tek vo­di ka­de­te. Pe­de­se­to­go­diš­nja­ci se uèe na naj­mla­ði­ma.

Ko­men­ti­rao je i ne­da­vni tur­nir ju­ni­ora.

Bu­ba­lo je sja­jan mo­mak, i on je sa ju­ni­ori­ma igrao tur­nir bez kam­pa, ali u ovom po­slu ne­ma mjes­ta emo­ci­ja­ma. Dok god bu­de­mo bi­ra­li po klju­èu, bo­jim se da nam bu­du­ænost ni­je svi­je­tla.

Do­ta­kao se po­pu­lar­ni «Ški­ja» i A ti­ma…

– Vi­dim da je sa­da u fo­ku­su za­ni­ma­nja Sa­fet Su­šiæ. Lju­di mo­ji, ne mo­¾e je­dno ime, ma ka­ko se se­le­ktor zvao, pre­ko no­æi pro­mi­je­ni­ti stva­ri. Tre­ba da sve šti­ma, pa da oèe­ku­je­mo re­zul­tat. Mi iz­gu­bi­mo je­dnu uta­kmi­cu ili bod i pra­vi­mo tra­ge­di­ju. Nje­ma­èka, re­ci­mo, ne os­tva­ri pla­sman na SP i ni­kom ne le­ti gla­va, ne­go se se­le­kto­ru da po­drška. Ni Sla­ven Bi­liæ ni­je sa Hrvat­skom oti­šao na SP, ali je do­bio po­dršku za no­vi ci­klus. Lju­di mo­ji, vri­je­me je da se vi­še ne di­je­li­mo, ne­go da bi­ra­mo naj­bo­lje – po­ru­èio je za «San» Jo­sip Ka­ta­lis­ki, du­go­go­diš­nji in­ter­na­ci­ona­lac u Fran­cus­koj, biv­ši ju­go­slo­ven­ski re­pre­zen­ta­ti­vac i kor­di­na­tor za mla­de se­le­kci­je u NSBiH.

 

(SAN)