EKSKLUZIVNO: Istina o odlasku Hasana Salihamidžića iz reprezentacije BiH

Do zanimljivog otkrića zašto je nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine napustio 34-godišnji Hasan Salihamidžić, danas igrač italijanskog Juventusa, a nekada zvijezda minhenskog Bayerna, nakon višemjesečnog istraživanja došao sam prije nešto više od dvije godine

Image

Piše: Nermin Bise

“Hasan Salihamidžić je otjeran iz reprezentacije BiH na poluvremenu prijateljske utakmice između BiH i Francuske na Koševu, 16. kolovoza 2006. godine. Glavni krivac što je Brazzo odlučio da više ne igra za svoju državu je sadašnji kapiten reprezentacije Emir Spahić.

Javnost često nikada ne sazna šta se dešava prije ili poslije utakmica. Ili na poluvremenu, u svlačionicama. I, onda, ne treba čuditi što se reprezentaciji, u ovom slučaju BiH, dešavaju smiješne stvari na terenu protiv jednog Qatara, Albanije, “izranjavanje” Francuske, prosječne Švedske…Nije, dakle, sve uvijek ni do selektora. Mada, ako će brati poene u uspjesima, onda treba biti i najodgovorniji i kada ne ide…

Prema pouzdanoj informaciji do koje sam tada došao, nakon višemjesečnog istraživanja, problem je nastao u poluvremenu spomenute utakmice. Naime, tadašnji Salihamidžićev saigrač iz Bayerna Vili Sanjol (Sagnol) Brazzu je zamolio da Spahiću skrene pažnju da malo lakše ide u duelu sa Tijerijem Anrijem (Tierry Henry), jer se tadašnji Arsenalov napadač požalio Sanjolu da preko Salihamidžića, jer su saigrači iz tima, prenese Spahiću da ga ne ”lomi” u duelima, jer je Spahić u dva navrata malo jače nagazio Anrija tokom prvog poluvremena.

Kada mu je Brazzo prenio Anrijevu poruku upućenu preko Sanjola, Spahić je reagovao prema Salihamidžiću nekorektno. Čak je i krenuo da se fizički obračuna sa Brazzom, što nije na vrijeme spriječeno i do kontakta je došlo. Spahić koji je na toj utakmici ušao već nakon tri minute utakmice zamjenivši Muhameda Konjića koji se i službeno oprostio od reprezentativnog dresa BiH na toj utakmici, tako je i Salihamidžića prisilo da kaže zbogom najdražem dresu u kojem je igrao, što je Brazzi reprezentativni dres.

Godine 1996. u Oslobođenju sam objavio tekst o tada golobradom dječaku iz Jablanice koji je oduševio igrajući za HSV. Njegov tadašnji učitelj i trener Felix Magat o Salihamidžiću je imao samo riječi hvale. Nedugo zatim, Salihamidžić će potvrditi sve što je o njemu govorio Magat. Sjetit ćemo se svi pobjede BiH protiv Italije na prepunom Koševu, tada je selektor Muzurović Brazzu iz mlade selekcije uvrstio u A tim i tada je Brazzo svima pokazao kako se igra i srcem i dušom za državni dres.

Kasnije će postati zvijezda velikog Bayerna sa desetine i stotine utakmica odigranih što u Bundesligi, što u Ligi prvaka, što u reprezentativnom dresu BiH gdje se samo potvrdilo da je Hasan Salihamidžić definitivno jedan od najboljih igrača koje je BiH imala i koje će možda ikada imati.

Sve ostalo je sada manje više nebitno.

Priča o našem Savezu, selektorima, direktorima, predsjednicima, generalnim sekretarima, povredama, napuštanjima priprema, namjernim kartonima, čuvanju u državnom dresu na uštrb klupskog, spletkarenjima, teorijama zavjere i koječemu, više nema nikakva smila. Danas imamo to što imamo.

 

(otvoreno.ba)