Plaćenici ili patriote, pitanje je sad?!

 Jeste li potisnuli u zaborav sramotan poraz od Francuske? Da, onaj u drugom kolu kvalifikacija za Euro 2012, kada su naši prosjeèni i ispod prosjeèni fudbaleri poni¾eni od "trikolora". Onda, kada pred svojih 25.000 navijaèa nisu pošteno ni "primirisali" ka golu Llorisa.

Image

Pi¹e: Bakir Tiro

 

Ovo "prosjeèni i ispod prosjeèni" ne odnosi se na rijetke. Meðutim, i oni u posljednje vrijeme, pod dirigentskom palicom selektora Safeta Sušiæa, igraju loše.

Pobjeda odiše sramotom

Pamtite još dobro i trijumf u prvom kolu nad slabašnim Luksemburgom (0:3)? Ispostavilo se i pobjeda nad autsajderom odiše sramotom!

Naime, fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine, u danima prije starta kvalifikacija. ucjenjivaèki su se odnosi prema èelnicima N/FS BiH. Ne, nisu tra¾ili njihove eksplicitne ostavke, što pri¾eljkuje gotovo cijela javnost. Ultimativno su insistirali na premijama koje su dogovorene za vrijeme "vladavine" Miroslava Æire Bla¾eviæa. Naravno, našim "zvjezdicama" uslišena je novèana ¾elja, pa su oni posljednji koji bi javno i krišom trebali govoriti "Savez napolje". Ustvari, oni to i ne govore. Osim, u rijetkim izjavama kada im je u cilju da "koketiraju" sa navijaèima.

Igraèima je itekako dobro i pod urušenim krovom N/FS BiH. Imaju vrhunske uslove za pripreme, po uzoru na sve najjaèe selekcije Evrope. Imaju nešto i što drugi nemaju! Dobijaju novac i za pobjede nad najslabijim selekcijama svijeta.

Dakle, naši reprezentativci po okupljanju za narednu kvalifikacionu utakmicu sa Albanijom, za pobjedu nad Luksemburgom naplatit æe po 4.000 KM. Dobro ste proèitali! Nije greška! Da stvar bude još ironiènija, to je samo pola eventualne premije. Ukoliko se kvalificiraju na EP, za osvajanje bodova u Luksemburgu dobit æe još po 4.000 KM.

No, najveæi nonsens bio bi da su naši iz Luksemburga donijeli bod. Zamislite, i tada bili bi nagraðeni! Pred okupljanje uoèi meèa sa Albancima u tom sluèaju naplatili bi po 2.500 KM, pola iznosa od premije za svaki bod u kvalifikacijama za EP.

Pravilnik prilagoðen milionerima

Druga polovina premija za svaki meè (pobjeda ukupno 8.000 KM, remi 5.000 KM) stornira se i isplaæuje u sluèaju plasmana na šampionat u Ukrajinu i Poljsku. Pravilnik oèito pun rupa. Taènije, prilagoðen "patriotama" u dresu fudbalske reprezentacije BiH.

Bit æe zanimljivo vidjeti da li æe se ijedan od naših milionera odreæi premija za pobjedu nad Luksemburgom, odnosno pokloniti novac u humanitarne svrhe?

U ovoj zemlji puno je gladnih koji grizu nokte i preznojavaju se bezrezervno navijajuæi za bh. reprezentativce. Oni su istinske patriote koji bodre svoju zemlju, a za èiji dres igraju veoma dobro plaæeni igraèi. Samo u prošlim kvalifikacijama za Mundijal u JAR-u svaki od reprezentativaca zaradio je preko 25.000 maraka u kešu. Ko je platio porez na isplaæene premije? Posao za finansijske inspektore…

Uz sve do sada isprièano svi igraèi za dan proveden na pripremama reprezentacije BiH dobiju po 20 eura. Ma, njima je sjajno!

I za kraj. Mnogi su se uhvatili za glavu prije nekoliko dana, kada je selektor Sušiæ rekao da bi "u meèu sa Albancima 8. oktobra u Tirani bio zadovoljan i bodom".

Sada je stvar jasna kao dan. A, kako i ne bi bili zadovoljni remijem?! Igraèi i èlanovi struènog štaba za "nulu" dobili bi po 2.500 KM premija.

Plaæenici ili patrote, pitanje je sad?!

 

(Sa-x)