Saša Papac: Nisam heroj, ali ni izdajnik

Intervju u jednom mostarskom restoranu * Odmor u Mostaru do nedjelje * ®elja mi je odigrati barem još jednu utakmicu za reprezentaciju – izjavio je za naš list defanzivac Glazgov Rend¾ersa
 
 Image

Nisam heroj, ali nisam ni buntovnik, prve su rijeèi zvijezde Glazgov Rend¾ersa Saše Papca. Bivši reprezentativac veæ nekoliko godina ne dolazi na okupljanje našeg nacionalnog tima. Ne iz inata ili nadmenosti, veæ zbog neprofesionalizna onih koji rade u NS BiH. Ovaj Hercegovac rijetko pristaje na razgovore sa novinarima. Ipak, pristao je razgovarati s nama u jednom od mostarskih restorana…

Saša, dugo vas nema u javnosti, posebno bosanskohercegovaèkoj?

„Istina, dugo se nisam oglašavao, još od mandata selektora Mehe Kodre. Nije to neka prepotencija, nego, jednostavno, ne volim se previše eksponirati. Takav sam, i znam da mi mnogi zamjeraju zbog toga.“

Dojam je da ste se mnogo promijenili nakon teške saobraæajne nesreæe koju ste imali prije nekoliko godina..

„To što mi se dogodilo, bila je prekretnica u mom ¾ivotu. Jedva sam ostao ¾iv. Nakon što su mi doktori prognozirali dug oporavak, dobio sam još veæu ¾elju za radom i nakon samo dva mjeseca vratio sam se na teren. Svi su se zaprepastili, i moji prijatelji, i igraèi u klubu“.

Glazgov je grad u kojem ste veæ nekoliko godina. Postali ste standardan igraè Rend¾ersa s kojim ste osvojili više titula. Kakav je osjeæaj biti dio tima koji ima tako vatrene navijaèe?

„ Glazgov mi je dao puno. Vrijeme adaptacije je iza mene. Ovdje sam kao da sam domaæi igraè. Navijaèi su me prihvatili, iz utakmice u utakmicu igram sve bolje. ®elim se igrama odu¾iti vjernim navijaèima na podršci koju mi pru¾aju“..

Pitamo se kako se igraè osjeæa kada istrèi na teren, a na drugoj strani je gradski rival Celtik..

„ Bilo je to nešto posebno za mene, kada sam došao. Navijaèi, atmosfera, naboj… Ipak, kako vrijeme prolazi, to postaje dio moje svakodnevnice. Èesto se sastajemo sa Celtikom. Svaka utakmica je veliki ispit za mene, ali i za sve u klubu. Rend¾ersi i Celtik veliki su rivali. Za razliku otprije, na utakmicama ove dvije ekipe nema više nasilja i nereda na utakmicama. Sada je sve drukèije. Ipak, u¾itak je biti sudionikom tog nogometnog spektakla“..

Vjerovatno znate da mene, kao i veliki broj navijaèa širom BiH ali i svijeta, interesuje zašto vas nema u dr¾avnoj reprezentaciji. Evo, napokon iz prve ruke da èujemo vaš stav o onome što je bilo enigma za sve nas…

„ Znao sam da æe to pitanje doæi na red..Hehehehe…..Mnogo toga se u posljednjih godinu dana lošeg napisalo o meni, bez da sam ikada išta izjavio. Istina je, neæu da igram za dr¾avni tim dok se nešto pozitivno ne desi u Savezu. Nisam ja heroj, ali se ne smatram ni izdajicom. Jednostavno, ja sam profesionalac koji samo tra¾i trunku profesionalizma. Ispisalo se mnogo ru¾nih stvari o tome kako ja ucjenjujem sve oko sebe. To nije taèno. Pa, ja sam jedini bio protiv famoznog pisma, jer mi se nije svidjelo šta je pisalo u njemu. Kako nekog nazivati lopovom i kriminalcem, ako nema dokaza za to. Ipak, potpisao sam ga iz solidarnosti prema kolegama. I evo, jedini sam ja ostao dosljedan nakon svega, dok su drugi tu gdje jesu“..

Nismo znali da ste bili protiv famoznog pisma?

„ Pa bio sam. Zaista mi se nije svidjelo sve to. Ali…..Tako je kako je. Ja ostajem pri svom stavu da se nešto mora promijeniti unutar Saveza“..

Znaèi li to da je ovo i „zauvijek zbogom reprezentaciji BiH“?

„Apsolutno ne.. Ja ¾elim igrati za svoju zemlju. Igrat æu, kad-tad. Jednu utakmicu – jednu, ali æu igrati. ®elim ponovo obuæi dres koji je za mene svetinja. Reprezentacija je meni mnogo dala i to se ne mo¾e zaboraviti. Doæi æe i taj dan veoma brzo“..

Pratite li nastupe našeg nacionalnog tima?

„ Pratio sam sve meèeve. Navijao sam za svoju zemlju kao i do sada. Èesto sam se pitao kako bi bilo da sam sad na terenu. Sve ovo teško utièe na mene. Mnogi misle da mi je svejedno, ali vjerujte – nije. ®elim igrati, ali rekao sam svoj stav“..

Trideset vam je godina. Smatrate li da bi moglo biti kasno za povratak, s obzirom da se ne naziru promjene u Savezu…

„ Svjestan sam te èinjenice. Mogu igrati još najmanje èetiri godine. Ne naziru se promjene, ali se nadam da æe ih biti. Pa, ne mo¾e netko vjeèno biti na odreðenoj poziciji. Ja sam optimista“..

Zvali su vas mnogi selektori da se vratite. Kakvo imate mišljenje o njima?

„ Istina je da su me zvali. Odazvao sam se Kodri, koji je veliki èovjek i treba to poštovati i cijeniti. Æiro me takoðer zvao, razgovarali smo samo dvije minute. Znate kako se ponio prema meni. Pljuvao je po mojoj porodici, tako da je komentar o njemu suvišan. Razgovarao sam nedavno i sa Sušiæem. Nikad ga nisam upoznao, ali se èini kao jedan pravi profesionalac. Dugo smo prièali, i upoznat je sa stvarima zbog kojih neæu da igram. On to poštuje, kao što ja poštujem sve ono što on radi“..
„ Ma nikoga se ne treba moliti. Pa tako ni mene. Nisam ja sada neka zvijezda, ne ¾elim da ljudi misle da sam ja prepotentan i da nešto ¾elim posebno, za razliku od ostalih igraèa. Evo, navijaèi BiH gotovo na svim utakmicama tra¾e promjene. Na istim smo talasnim du¾inama, isto ¾elimo“…

Jeste li u kontaktu sa nekim od reprezentativaca?

„Moram reæi da se èujem redovno sa Sergejom, Bešlijom i Piplicom. Na¾alost izgubio se taj kontakt sa ostalim igraèima. Nemam pojma koji je razlog. Èitam da su pojedini igraèi èesto na vezi sa mnom.To nije taèno, evo moram reæi da se sa kapitenom Spahiæem nisam èuo ima dvije godine. Razlog ne znam“..

Vaša najbolja i najgora utakmica u dr¾avnom dresu.

„ Definitivno za mene je najbolji meè onaj protiv Norveške i Belgije u Zenici. Najgora je ona protiv Grèke (0:4).. Tada sam, ako se sjeæate zaradio crveni karton, mada ja nisam ništa uradio. Èini mi se da je od tog susreta sve i krenulo nizbrdo. Dešavanja sa tog susreta i dalje æe za mene ostati velika enigma“…

Imate li neku poruku bh. reprezentativcima, ali i navijaèima BiH..?

„ Zaista, od srca ¾elim svu sreæu izabranicima Safeta Sušiæa u predstojeæim kvalifikacijama. Grupa je izuzetno jaka, ali imamo jednu od najtalentovanijih selekcija do sada i nadam se dobrom rezultatu. Pogledamo li šta se sve dešava u i oko Saveza, teško da se mo¾e napraviti taj rezultat. Igraju se kvalifikacije, a ne znamo da li æemo biti suspendovani. Sve su to detalji koji utièu na igraèe. Zbog tog neprofesionalizma, ja sam tu gdje jesam.. O navijaèima ne treba trošiti rijeèi. Imamo najbolje na svijetu, i ovom prilikom im se ¾elim zahvaliti na podršci koju su mi davali“..

Saša, velika vam hvala na ovom razgovoru. Nadamo se da smo, napokon, otkrili neke detalje koji su do sada bili enigma za bh javnost…

„ Hva
la i vama. Drago mi je da sam, napokon, mogao reæi sve ono što mi je na srcu“…

 

(BHF PRESS/SAN)