Darko Nestorović: ”Ispunili smo sve ciljeve osim rezultatskog”

Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, susretom protiv Engleske u ponedjeljak će završiti nastup u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Susret se igra na stadionu Bescot stadionu u Walsallu sa početkom u 16 sati. U prvom meču koji su ova dva tima odigrala na Koševu bilo je 0:0. Englezi su lideri na tabeli sa 17 bodova iz sedam odigranih mečeva, dok je naš tim ubjedljivo posljednji sa svega tri.

Za naš U-21 tim ovo su druge najlošije kvalifikacije u historiji, a selektor Darko Nestorović smatra kako su ispunjeni svi zacrtani ciljevi osim rezultatskog.

– Dosta toga smo napravili u ovom kvalifikacionom ciklusu. Kada sam preuzeo reprezentaciju, dogovorili smo neke ciljeve i sve smo ispunili. Osim rezultatskog. Počinjali smo od nule, ali smo napravili okosnicu tima za naredne kvalifikacije, stvorili kvalitetan sistem igre koji je iz utakmice u utakmicu bio sve bolji, izbacili smo četiri igrača, koji su u ovim kvalifikacijama igrala za nas, a nastupili su i za A reprezentaciju. Za većinu igrača koji su rođeni 1996. i 1997. godine ovo su bile prve kvalifikacije na U-21 nivou. Karačić, Trkulja, Kadušić, Čivić, Memija, Ćorović, Hadžiahmetović, Redžić i Gojak su bili nosioci igre u ovim kvalifikacijama, a imaju pravo nastupa i u narednom ciklusu. Jedino čime nismo zadovoljni jeste broj osvojenih bodova i plasman na tabeli, ali je i to sigurno moglo biti bolje – kazao je Nestorović.

Pred duel s Englezima u našem timu nema suspendiranih ni povrijeđenih igrača. Svih 18 fudbalera, koliko je Nestorović pozvao su se odazvali i vrijedno se spremaju za meč u Walsallu. Nestorović ističe dobru atmosferu među igračima i nada se da BiH može do pozitivnog rezultata protiv najkvalitetnijeg protivnika u grupi.

– Svi igrači, kojima smo uputili poziv, su se odazvali. Za sada nema nikakvih problema i atmosfera među momcima je na jednom zaista zavidnom nivou. Na trenizima radimo kvalitetno, sve što od njih tražimo oni ispunjavaju i to nas raduje pred ovaj duel s Englezima. Oni su najkvalitetnija ekipa u našoj grupi i sigurno da će nam biti izuzetno teško doći do pozitivnog rezultata, ali se ne predajemo. Englezi su dobili sve utakmice izuzev gostovanja na Koševu (0:0) i protiv Švicarske (1:1) i za sada smo jedina reprezentacija u grupi kojoj nisu uspjeli postići gol. Najveća opasnost nam prijeti, ne iz njihove kolektivne igre, već od individualnog kvaliteta igrača, koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu i napraviti probleme ekipi. Sa dosta optimizma putujemo da odigramo ovaj posljednji meč kvalifikacija i vjerujem da možemo do pozitivnog rezultata – dodao je selektor.

Klupu našeg U-21 tima Darko Nestorović je preuzeo 29. decembra 2014. godine jednoglasnom odlukom svih članova Izvršnog odbora. Krajem ove godine istječe mu ugovor, a šta će biti dalje, odnosno da li će ostati selektor, za sada nije poznato.

– O tome da li ću voditi reprezentaciju i u narednom ciklusu ne odlučujem ja nego Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine. Svi selektori u omladinskim selekcijama imaju ugovore na dvije godine, pa tako i ja. Kada sam došao na ovu funkciju, rekao sam da će sa moje strane sve biti na porfesionalnom nivou i tako sam radio u ove, skoro, dvije godine. Mislim da sam ispunio sve što se od mene tražilo i ukoliko u Savezu odluče da sam im potreban i u narednom ciklusu, stojim na raspolaganju – kazao je Nestorović na kraju razgovora.

Mladi reprezentativci su danas sa sarajevskog Aerodroma otputovali za Englesku, a u odnosu na prvobitni spisak među putnicima za Walsall zbog zdravstvenih problema neće biti golmana Gorana Karačića, te je umjesto njega poziv dobio Nikola Vasilj iz Zrinjskog.

Naša mlada reprezentacija trenutno igra druge najgore kvalifikacije u svojoj historiji. U sedam do sada odigranih mečeva upisali smo četiri poraza i tri remija. Posljednji trijumf naši mladi reprezentativci upisali su 15. oktobra 2013. godine. Tada smo pobijedili Albaniju, na gostovanju, sa minimalnih 1:0.

U ovim kvalifikacijama primili smo osam golova, a dali samo dva. Kakve partije pružaju izabranici Darka Nestorovića, pokazuje i podatak da čak četiri meča u nizu nisu uspjeli zatresti protivničku mrežu.

Faktor/ N/FS BIH / BHF PRESS