Gledati ih kako odlaze iz N/FSBiH – neprocjenjivo!

Da li ste kupili kartu za utakmicu Bosna i Hercegovina – Francuska? Ako jeste, vjerovatno u ¾ivotu niste dali više novca za lošiji komad hartije?!

Image

Pi¹e: Bakir Tiro

Bruka i sramota! Ulaznice koje koštaju bezobraznih 40 maraka, te one jeftinije po 30 i 20 KM, štampane su na tako lošem papiru da je to izuzetno teško opisati rijeèima. Svi koji kupe kartu uvjerit æe se o èemu je rijeè?! A, Francuzi kojima ulaznica padne u ruke? U najmanju ruku, pošteno æe se ismijati.

Koliko ste prodali ulaznica?

Štampane ulaznice, njih 28.000, najbolji su dokaz da u marketingu Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH uopæe ne mare za imid¾ dr¾ave i naše dr¾avne reprezentacije. U N/FSBiH ka¾u: "najva¾nije je da se ulaznice ne mogu falsificirati"!? Uvijek isto prièaju. Govorili su tako i kada su karte štampali na kvalitetnom masnom papiru. No, prema tvrdnjama mnogih, stvarno stanje na terenu sasvim je drugaèije.

Meðutim, u prièi o ulaznicama godinama postoji mnogo veæi problem od vizuelnog. Zna li iko, kada su èelnici N/FSBiH javno obznanili, slovom i brojem, taèan podatak koliko su prodali karata nakon neke od utakmica reprezentacije BiH? Do sada nikada!

Zbog toga se postavljaju logièna pitanja. Gdje završavaju novci od prodanih ulaznica? Da li je broj legalno odštampanih prodanih karata transparentan sa novcem koji uðe u kasu Saveza?! Èelnici bh. fudbala na spomenuta pitanja vješto izbjegavaju ponuditi odgovore. Zašto? Odgovor je logièan. Zakljuèiti veoma lako mo¾ete i sami… O bar codeu na ulaznicama da i ne govorimo. Da je otisnut, malverzacije oko prodaje karata bile bi sprijeèene. Samo u tom sluèaju u N/FSBiH mogli bi nas uvjeriti da se karte zaista ne mogu ili bi ih bilo puno te¾e falsificirati.

Na osnovu i posljednje navedenog, više nego oèito je da u našoj kuæi fudbala pojedincima nije u interesu da se radi na transparentan naèin. Ponovo, zašto? I opet, odgovor je logièan. I ponovo, veoma lako mo¾ete zakljuèiti i sami…

Nesposobni da legalno zarade

Marketing je segment na osnovu kojeg bi u danima starta kvalifikacija za EURO 2012, predstojeæih utakmica sa Luksemburgom i Francuskom, N/FSBiH mogao itekako na legalan naèin profitirati. Mogao, ali neæe zbog nesposobnosti ljudi koji rade u Savezu.

Naime, N/FSBiH jedna je od rijetkih nacionalnih asocijacija koja nema vlastiti fan shop. I dok u drugim i nama okolnim dr¾avama originalne dresove Srbije, Slovenije i Hrvatske mo¾ete kupiti na svakom æošku, dres naše fudbalske reprezentacije ne mo¾ete naæi nigdje! Pardon, samo u odabranim prodavnicama sportske opreme. Naravno, po paprenim cijenama! Lièni interesi i po pitanju prodaje dresova BiH ispred su dr¾avnog i nacionalnog ponosa. Toliko o tome koliko im je stalo do navijaèa. O tome koliko im je u interesu da hiljade djeèaka nose originalne dresove svojih idola.

Navijaèi Bosne i Hercegovine godinama protestiraju protiv aktuelnog rukovodstva N/FSBiH. Sa potpunim pravom. Bastion još nije pao. Ako ništa, za nadati se da æe ga krajem oktobra srušiti FIFA i UEFA!

Ulaznica za utakmicu 40 KM! Dres reprezentacije BiH 130 KM! Gledati ih kako odlaze iz Saveza – neprocjenjivo!

(Sa-x)