Mazić: Ne znam za koga ću igrati, ali srce me vuče za BiH

 
Ovo ljeto ¾elim raditi na sebi, kazao je sedamnaestogodišnji plejmejker
 
Image 

Jasmin Hukiæ nije jedini Bosanac koji hljeb zaraðuje u Italiji. Ustvari, nekadašnji kapiten naše reprezentacije nije jedini bh. igraè koji igra u Benetonu. Njegov roðak, sedamnaestogodišnji plejmejker Armin Maziæ (198 cm), jedan je od najboljih juniora ekipe iz Treviza.

Armin je imao zaista zanimljiv košarkaški put. Roðen je 1993. godine u èeškom Brnu, gdje su njegovi roditelji doselili 1992. godine iz Tuzle po izbijanju rata u BiH.

Italija prije Španije

Sa pet godina je poèeo trenirati košarku, a u Èeškoj se zadr¾ao sve do 11. godine, kada odlazi u Hrvatsku, taènije Poreè. Nakon tri godine u Hrvatskoj, karijeru je nastavio u italijanskom Monferatu, a prošlog ljeta je bio na probi u Tau Keramici, Unikahi i Virtusu, no ipak se odluèio za Beneton.

– Odluèio sam se za Beneton jer je Trevizo blizu Poreèa, gdje mi ¾ive roditelji i brat. Ovdje mi je super, klub je kvalitetan, organizovan i imam sve uslove da napredujem, što mi je najbitnije – ka¾e Maziæ na poèetku razgovora za „Sport“.

Strpljivo èekate priliku za debi u dresu „zelenih“?

– Treniram sa prvim timom, gdje mi Hukiæ zaista mnogo poma¾e i daje mi savjete. No, za debi æu morati prièekati iduæu sezonu dok ne dobijem italijansko dr¾avljanstvo jer je u rosteru prvog tima ispunjena kvota stranaca.

Vi nemate zvaniènog nastupa ni za jednu selekciju, a „prava“ na Vas pola¾u Èesi, Hrvati, mi i, uskoro, Italijani?

Teška odluka

– U decembru 2008. godine sam odigrao tri utakmice u dresu Èeške, a dok sam za Hrvatsku nastupao takoðer na tri meèa na prijateljskom turniru u Sloveniji sa 14 godina, kada sam bio uvršten u najbolju petorku turnira. Nakon toga nisam igrao ni za jednu reprezentaciju.

Da li Vas je iko kontaktirao od èelnika KSBiH?

– Niko me nije kontaktirao. Znam da su me pojedini treneri, koji poznaju mog oca, skrenuli pa¾nju èelnicima KSBiH na mene, ali me do danas niko nije kontaktirao i pitao da li bih nastupao za BiH.

Ukoliko Vas novi selektor naše reprezentacije stavi na spisak za EP divizije B ove godine, da li biste se odazvali?

– U ovom trenutku to je teško reæi. Kao prvo, nemam bh. pasoš i to je problem. Osjeæam se najbolje kada sam u BiH, ali nikada nisam ¾ivio u Tuzli, iako mi je familija tu. Povrh svega, ovo ljeto ¾elim raditi na sebi, tako da me trenutno ne zanima reprezentativna košarka, te sam na stranu stavio i Hrvatsku i Èešku i Italiju, koje lobiraju da zaigram za njih. Još nisam odluèio za koju æu reprezentaciju natupati, ali me srce vuèe za BiH ka¾e Armin Maziæ, jedan od najboljih juniora u Italiji.

Odlièan nastup u Euroligi

Maziæ je ove sezone sa velikim uspjehom nosio dres juniora Benetona i takmièio se u Euroligi za juniore u generaciji 1991/1992. Svoj tim je Maziæ doveo do završnog turnira u Parizu, gdje je ekipa iz Treviza izgubila sve tri utakmice (FMP, Unikaha, Split). Prosjeèno je Maziæ u èitavom toku takmièenja prosjeèno bilje¾io 12,3 poena, 3,6 skokova, 1,6 asistencija i 1,4 ukradenih lopti.

Lièna karta

Ime i prezime: Armin Maziæ
Datum i mjesto roðenja: 15. juni 1993. godine u Brnu (Èeška)
Visina: 198 cm
Pozicija: Plejmejker
Klubovi: Brno (Èeška), Poreè, Velika Goriva, Feniks, Zagreb (Hrvatska), Monferato, Beneton (Italija)

(Avaz Sport)