Cilj je deklasirati protivnika i u revanšu

Povrijedili se Nemanja Bo¾iæ i Dragan Blagojeviæ | Osvojeni set dovoljan za prolaz u kvalifikacije

 Image

Nakon pobjede koju je muška seniorska odbojkaška reprezentacija BiH ostvarila u prvoj utakmici pretkvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2011. u Austriji i Èeškoj nad selekcijom Gruzije rezultatom 3:0 (25:16, 25:17, 25:15), odbojkaši BiH nastavili su u Brèkom pripreme za revanš susret koji se igra 16. maja.

Belgija, Slovaèka i Ukrajina

U sluèaju da izabranici selektora Nikole Matijaševiæa u Brèkom osvoje barem jedan set, eliminirat æe selekciju Gruzije i nastaviti takmièenje u grupnoj fazi kvalifikacija u kojim æe se na dva kvalifikaciona turnira susresti sa reprezentacijama Belgije, Slovaèke i Ukrajine. Prvi turnir æe biti odigran od 21. do 23. maja u Slovaèkoj, a drugi u Belgiji od 28. do 30. maja. 

Prvoplasirana ekipa sa ova dva turnira direktno æe izborii nastup na Evropskom prvenstvu, dok æe drugoplasirani im igrati dodatne kvalifikacije.

– U ovih nekoliko dana koje smo proveli u Brèkom uspjeli smo da u potpunosti kompletiramo struèni štab reprezentacije. Nakon prvog treninga smo se susreli sa povredom Nemanje Bo¾iæa koji ima problema sa koljenom, a pored njega upitan je nastup i Dragana Blagojeviæa koji ima povredu skoènog zgloba. Naš rad æemo bazirati na popravljanju elemenata igre, tehnièko-taktièkim detaljima igre, te uigravanje napadaèa sa tehnièarima ekipe.

– U prvom susretu smo uspjeli zabilje¾iti odlièan rezultat koji nam je donio veliku prednost pred revanš. Iako nam je za prolaz u kvalifikacije potreban jedan osvojeni set,ipak æemo u ovaj susret uæi maksimalno oprezno sa ¾eljom da ostvarimo i drugu pobjedu. 

Gradonaèelnik uz odbojkaše

Cilj nam je da u svakom nastupu osvojimo što veæo broj setova jer svaki dobijeni set našoj selekciji donosi nove bodove na evropskoj rang listi što nam je vrlo va¾no kako bi u narednom periodu izbjegli takmièenja u pretkvalifikacijama – rekao je Nikola Matijaševiæ, selektor muške seniorske reprezentacije BiH.

Najveæe zahvale za odlièan prijem naše selekcije pripadaju èlanovima ekipe Brèko Jedinstvo koji su bh. reprezentativcima obezbijedili sve što im je potrebno za normalan i kvalitetan rad. Svaka pohvala pripada treneru ekipe Brèko Jedinstva, Ljubiši Ristiæu koji nam je u svakom momentu na raspolaganju, a pored njega tu je i sekretar ove ekipe, Ivo Mariæ. 

– Pored toga moram izraziti zahvalnost Vladi Brèko distrikta na èelu sa Gradonaèelnikom, Draganom Pajiæem, a uz sve to veliku pa¾nju nam je posvetio i Siniša Kisiæ, èlan Predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH koji nas je doèekao na aerodromu i smjestio u hotel.

– S obzirom da sam prvi put kao trener u BiH, prijatno sam iznenaðen velikim interesom medija koji su veoma korektni i profesionalni – kazao je Matijaševiæ. 

 

Finansijski problemi

Kao što je poznato kuæa odbojke u našoj zemlji kao i veæina sportskih kolektiva veæ du¾e vrijeme ima problema sa finansiranjem reprezentativnih selekcija naše zemlje. Naravno da takva situacija ima psihološki uticaj na kompletnu ekipu što sigurno utièe na konaène rezultate.

Naša selekcija prilikom putovanja u Gruziju se susrela sa velikim problemima, jer je taj put trajao oko 20 sati što je naravno vrlo naporno. Ova konstatacija je razlog za dodatno zadovoljstvo uspjehom koji posti¾e naša reprezentacija.

– Mi imamo jaku volju za kvalitetne nastupe i uspjehe naše selekcije, ali se nadam da æe u narednom periodu oni koji mogu pomoæi našoj selekciji prepoznati naš kvalitet i pomoæi nam da doðemo do kvalitetnijih rezultata – kazao je Matijaševiæ.

Uzvratni susret æe uz direktan prijenos na BHT1 biti odigran u dvorani Gimnazije u nedjelju sa poèetkom u 16 sati i 30 minuta. 

 

(BHF PRESS/Avaz Sport)