Poziv na turnir u Ljubljanu: BiH protiv ostatka bivše Jugoslavije

Predviđen nastup svih šest reprezentacija s prostora nekadašnje zajedničke države

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine imat će u avgustu možda čak i jače provjere nego što je očekuju na samoj završnici Evropskog prvenstva u Litvaniji.

Kako nam je potvrdio generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović, naš tim dobio je poziv da učestvuje na Kupu naroda u Sloveniji, koji će okupiti šest selekcija s prostora bivše Jugoslavije.

Činjenica da će svih šest reprezentacija (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija) igrati i završnicu EP-a, od kojih mnoge s ambicijama da osvoje medalju, dovoljno govori o kvalitetu turnira u Ljubljani.

– Turnir se idealno uklapa u naše planove, ne samo da ćemo igrati protiv jakih rivala nego se termin održavanja, od 4. do 8. avgusta, podudara sa završetkom prve faze priprema naše reprezentacije, odnosno pada tačno u vrijeme u kojem bismo tražili protivnike – kaže Mahmutović.

Naša ekipa bi u Ljubljani odigrala ukupno tri meča (dva u grupi i za plasman), a do početka EP-a (31. avgust) odigrat će još nekoliko kontrolnih susreta.

– Francuska, Njemačka, Makedonija, Finska… sve su to pozivi koje imamo na stolu. No, za konačnu potvrdu sačekat ćemo žrijeb grupa u Litvaniji krajem januara, jer će svi izbjegavati da s protivnicima na EP-u igraju već u pripremnom periodu – rekao je Mahmutović.

Naši u petom šeširu

Naša reprezentacija svrstana je u petu, pretposljednju jakosnu grupu uoči žrijebanja završnice Eurobasketa 30. januara u Viljnusu (Litvanija), saopćeno je sinoć iz Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa).

Nosioci su Španija, Srbija, Grčka i Slovenija. U drugom startnom redu su Francuska, Hrvatska, Rusija i Turska, u trećem Njemačka, Litvanija, Crna Gora i Belgija, a u četvrtom Velika Britanija, Makedonija, Izrael i Gruzija.

U petom su Italija, Bugarska, Poljska i BiH te u šestom Ukrajina, Latvija i dva tima iz baraža.

 

(Avaz)