Neću iz Torina do kraja ugovora

Image

U desetak godina, koliko je bio u Bajernu, osvojio je sve što se moglo osvojiti; dizao je pokale za osvojene domaæe šampionate, kupove, bio je prvak Evrope, Svijeta… Nezamjenjiv i na više pozicija upotrebljiv, najèešæe kod Otmara Hicfilda. I kod ostalih trenera Hasan Salihamid¾iæ, o njemu je rijeè, bio je najva¾niji šraf u moænoj Bajernovoj mašini.

U jesen igraèke karijere, otišao je u Juventus. Nakon sjajnog poèetka, povrede su ga izbacile iz tima, ali se Braco uvjek vraæao jaèi.

– Povrede se sastavni dio posla kojim se bavim. Na¾alost, ja sam u karijeri imao dosta teških operacija, ali sam se uvjek vraæao – ka¾e Salihamid¾iæ za “San”.

O glasinama kako je na “otpusnoj” listi bh internacionalac ovako razmišlja.

– Èuo sam to, ustvari proèitao. Nikakvog zvaniènog stava iz kluba nije bilo. Ja neæu nikuda dok mi traje ugovor, osim ako ne budem morao. ®elim odraditi ugovor do kraja. Ako klub procijeni drugaèije neæu se buniti, mada sam došao u Juventus odigrati maksimalno korektno i profesionalno.

Èuo je za špekulacije, kako je na listi ¾elja nekih njemaèkih bundesligaša.

– Nisam bio u pregovorima ni u kontaktima niti sa jednim klubom, ali ne mogu nikome zabraniti da izrazi svoju ¾elju, niti novinarima da pišu. Ja sam skoncentriran na igre u Juventusu.

Ne kaje se što je došao u Torino.

– Naprotiv. Drago mi je da sam upoznao jednu drugaèiju ligu, drugi mentalitet ljudi, drugaèiju kulturu… Trebala mi je promjena nakon toliko godina provedenih u Hamburgu i Bajernu.

Iz Bajerna su poruèili kako su vam vrata širom otvorena.

– Velika mi je satisfakcija kada znam da me cijene u Minhenu. Sa Henesom sam ostao u super korektnim odnosima. I sa drugim ljudima u klubu. Ipak, bio je to jedan uspješan desetogodišnji period.

Ne razmišlja Braco èime æe se baviti u buduænosti.

– Još uvjek razmišljam kao nogometaš, iako sam svjestan da sve ima svoj kraj. Prošao sam toliko toga u nogometu, obišao planetu, igrao na najveæim stadionima, tako da sam se za¾elio porodiènog ¾ivota. Najsretniji sam kada sam sa svojom djecom. Sigurno da moja veza sa nogometom neæe prestati kada okaèim kopaèke o klin.

Trofejnog igraèa ponekad zovu i pitaju o bh igraèima.

– Nisam u menad¾erskim vodama, ali sam godinama suraðivao sa Jirgenom Milevskim. Neki ljudi sa kojima sam bio u Bajernu, a koji su u drugim klubovima, nazovu i pitaju za nekog bh igraèa. Nemam neki uvid, ali uvjek provjerim i ka¾em što doznam.

Francusko- italijanski tunel i nekih stotinjak kilometara dijeli Juventus i Torino, Bracu i Mešu Ba¾dareviæa.

– Meša je bio moj kapiten u reprezentaciji kada sam debitovao protiv Italije u Bolonji. On je završavao reprezentativnu i bogatu karijeru, a ja poèinjao. Sa Mešom sam u kontaktu, dok mi je bio trener Ranijeri, èuli smo se èešæe. ®ao mi je što je u slabom klubu.

 

O reprezentaciji nerado prièa.

– Nikog neæu optu¾ivati. Povukao sam se zbog svog zdravlja. ®elim Safetu Sušiæu da ostvari san koji pri¾eljkuju svi navijaèi bh reprezentacije – izjavio je na kraju Hasan Salihamid¾iæ, najtrofejniji bh igraè svih vremena, legendarni as Bajerna, èlan Juventusa i dugogodišnji bh reprezentativac, koji je u dresu sa “ljiljanima” najèešæe bio “¾rtva” selektorovih egzibicija. Bio je vodonoša, dok su muline i drugi anonimusi koji su paradirali u reprezentativnom dresu “vodili” igru našeg dr¾avnog tima.

 

Nesretno finale sa Manèesterom

Braco nikad nije zaboravio finale Lige prvaka sa Manèesterom. Zamišljao je, pri¾eljkivao pehar u svojim rukama, a u nekoliko sekundi sve je propalo.

– Svi mi koji smo igrali to finale nikad neæemo zaboraviti ni pre¾aliti. Bajern odlazi na revanš sa lijepom prednošæu. Drago mi je što su u igri za trofej ostali naši igraèi Elvir Rahimiæ (razgovor voðen prije utakmice CSKA i Inter) i Miralem Pjaniæ. “Mali” Pjaniæ dobro napreduje, znam da je, prije odlaska u Lion, trebao doæi u Bajern, što govori o kakvom se potencijalu radi. Drago mi je što se Pjaniæ razvija u kvalitetnog igraèa – komplimentira Braco novoj evropskoj zvijezdi.

(SAN)