Safet Sušić razriješen dužnosti selektora | Sušić: Hvala svima na saradnji, reprezentaciji želim sve najbolje

Jučer je u hotelu  „Crystal“ na Ilidži održana vanredna sjednica Izvršnog odbora na kojoj je bilo prisutno 13 članova Izvršnog odbora, te selektor Safet Sušić i direktor Tehničkog odjela Denijal Pirić.

Sjednica je sazvana dan nakon odigravanja kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj, Izrael-BiH i poraza selekcije BiH rezultatom 3:0. Situacija je alarmantna jer se u prvom dijelu kvalifikacija nisu postigli predviđeni rezultati, te su članovi Izvršnog odbora smatrali da je potrebno hitno  analizirati trenutnu situaciju i pokušati pronaći najbolje rješenje u interesu Saveza.

Selektor Safet Sušić je podnio izvještaj o dosadašnjem toku kvalifikacija, naglašavajući da on vjeruje u plasman na EP bez obzira na samo dva osvojena boda,.

Nakon rasprave i sagledavanja svih činjenica, te rezultata koji su postignuti u četiri kvalifikacione utakmice, a u najboljem interesu Saveza donesene su sljedeće jednoglasne  ODLUKE:

1. Nakon izvršene analize rezultata konstatovano je  da je dovedeno u pitanje ostvarenje zacrtanog cilja, plasmana na Evropsko prvenstvo u Francusku 2016. godine; 

2.  Dosadašnji selektor Safet Sušić razrješen je dužnosti, što se odnosi i na njegove asistente Borčeta Sredojevića, Elvira Baljića i Tomislava Piplicu;

3. Zadužuju se dopredsjednik Ivan Beus, član IO Nurudin Peštalić i generalni sekretar Jasmin Baković da sa dosadašnjim selektorom razmotre pitanja međusobnih prava i obaveza;

4. Imenuje se Komisija u sastavu predsjednik Elvedin Begić, potpredsjednici Darko Ljubojević i Ivan Beus, tehnički direktor Denijal Pirić i član Odbora za posredovanje i savjetovanje Sead Kajtaz da do 1.12. 2014. definišu prijedlog kandidata za novog selektora „A“ reprezentacije.

NS/FS BiH zahvaljuje dosadašnjem selektoru Safetu Sušiću i njegovim asistentima  za  saradnju u proteklom periodu, tokom kojeg je ostvaren istorijski uspjeh reprezentacije, plasman na Svjetsko prvenstvo. 

"Reprezentaciji Bosne i Hercegovine želim sve najbolje. Izvršni odbor je donio odluku kakvu je donio i nadam se da nisu pogriješili", izjavio je sada već bivši selektor našeg nacionalnog tima Safet Sušić.

Nakon sinoćnjeg poraza od Izraela Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici je donio odluku o raskidu saradnje sa Safetom Sušićem.

"Ostavku nisam htio podnijeti jer sam smatrao da imamo prilike za plasman na Evropsko prvenstvo. Za loše rezultate smo odgvoorni svi, kao što smo i za plasman na Mundijal bili zaslužni svi. Istina, naše šanse su minimalne nakon dva osvojena boda iz četiri susreta, no ipak postoje. Odluka je donesena, reprezentaciji želim sve najbolje i nadam se da ćemo igrati na Evropskom prvenstvu. Svom nasljednjiku također želim mnogo sreće", istakao je Sušić.

Sada već bivši selektor na čelu reprezentacije je odradio dva kvalifikacijska ciklusa i bez obzira na posljednje loše partije ostat će zlatnim slovima upisanim u bosankohercegovačkom fudbalu.

"Zahvalio bih se svima na saradnji. Četiri godine provedene na čelu reprezentacije nikad neću zaboraviti. Plasirali smo se po prvi put na Mundijal i moj cilj je bio odvesti reprezentaciju na Evropsko prvenstvo", istakao je Sušić te se osvrnuo na priče o sukobu sa predsjednikom Elvedinom Begićem.

"Nisam u sukobu sa predsjednikom. S njim se poznajem još od ranije. Istina da smo ranije bili bolji, odnosno da smo sada više na nekoj poslovnoj saradnji, no sukoba nije bilo".

N/FS BIH / SS.ba