Nacionalizmu nema mjesta u olimpizmu

ImageBOSANSKOHERCEGOVAÈKI olimpijac Mladen Plakaloviæ i njegov nesuðeni kolega iz BH. olimpijskog tima Nemanja Košarac ponosno su pozirali u majicama optu¾enih za ratne zloèine, Vojislava Šešelja i Radovana Karad¾iæa.

Sramota da ne mo¾e biti veæa! Ne samo za Košarca i Plakaloviæa, koji ne vide ništa loše u ovome (!?), veæ i za cijelu dr¾avu Bosnu i Hercegovinu, Olimpijski komitet BiH, ali i Meðunarodni olimpijski komitet. Taman kad smo barem 48 sati mogli u¾ivati u majstorijama Miralema Pjaniæa, Mirze Teletoviæa, Zvjezdana Misimoviæa i Edina D¾eke, koji su ponovo svojim izvedbama u klubovima uèinili da se bh. sport, ali i ova dr¾ava mo¾e osjeæati ponosnom, u javnost su procurile fotografije Plakaloviæa i Košarca obuèenih u majice Radovana Karad¾iæa i Vojislava Šešelja.

Mladen Plakaloviæ nedavno se vratio sa Olimpijade u Vancouveru, gdje je nastupao pod dr¾avnom zastavom Bosne i Hercegovine, a utrku Cross Countrya na 15 kilometara završio je na katastrofalnom 78. mjestu. S obzirom na ¾elju da se fotografiše u majicama optu¾enika za ratne zloèine, ovo mu je vjerovatno bio i posljednji nastup na Olimpijadi.

Antièka olimpijada u staroj Grèkoj nastala je kao sportsko nadmetanje tokom kojeg su prestajali svi ratovi i zamišljena je kao spona meðu dr¾avama i sportistima. I danas je olimpijski duh nešto posebno, nešto mirotvorno što zbli¾uje ljude. Na olimpijadama nema mjesta za simpatizere optu¾enih desno-radikalnih ratnih zloèinaca.

Osim toga, direktno se obraæamo Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, pod èijim su pokroviteljstvom i Plakaloviæ i Košarac, da u što je moguæe kraæem roku reaguje i potpuno se ogradi od gore spomenutog dvojca. Za Mladena Plakaloviæa i Nemanju Košarca trebalo bi da su gotova sva takmièenja pod okriljem Olimpijskog komiteta BiH!

Redakcija portala SportSport.ba uputila je e-mail Meðunarodnom olimpijskom komitetu, sa prilo¾enom fotografijom i jasnim pojašnjenjem o èemu se ovdje radi. Vjerujemo i oèekujemo da krovno meðunardno olimpijsko tijelo na vrijeme reagovati u ovom sluèaju, te da æe Nemanja Košarac i Mladen Plakaloviæ snositi sankcije za svoje postupke.

Ovim se putem obraæamo i gospodi u Predsjedništvu Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Gospodo Izete Raðo, Marjane Kvesiæu i Siniša Kisiæu, na vama je velika odgovornost da u ovom trenutku reagujete kako je to potrebno.

Zaista nam je svima dosta pustih obeæanja o dobrim rezultatima na olimpijadama. Dosta je mazanja oèiju javnosti o tome kako bh. olimpijci donose sve volje rezultate. Ova situacija zahtijeva vašu reakciju, vaš odgovor, jer u olimpizmu nema mjesta za nacionalizam i fašizam.

sportsport.ba

{youtube}9PaxcsUswQg{/youtube}