Sušić, Slišković, Škoro i drugi počeli stvaranje reprezentacije

ImageNogometna reprezentacija BiH je na današnji dan prije 17 godina odigrala prvu zvaniènu utakmicu. Nova zemlja na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, kipjela je od ¾elje za afirmacijom, nogometnom i dr¾avnom

Historija se poèela pisati na Cristal Areni u Genku (Genk – Humane zvijezde BiH). Iako rezultat nije bio u prvom planu, iako je utakmica bila humanitarnog karaktera va¾no je spomenuti da smo pobijedili 4-2 (na istom stadionu naša reprezentacija je prošle godine savladala Belgiju identiènim rezultatom).

Trinaest dana kasnije odmjerene su snage sa Kaiserslauternom u Koblenzu. Pora¾eni smo! Organizator ovih utakmica bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, uz saglasnot NSBiH i FIFA-e. Sav prihod bio je namijenjen za pomoæ BiH.

Boje BiH u tim utakmicama branili su: Enver Lugušiæ, Merdan Ibrahimoviæ , Anto Jakovljeviæ, Mirsad Baljiæ (FC Zurich), Refik Šabanad¾oviæ (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Had¾ibegiæ (Sochaux), Davor Joziæ (Chezena), Mehmed Ba¾dareviæ (Sochaux), Demir Hotiæ (Kaiserslautern), Bla¾ Sliškoviæ (Pescara – kapiten), Safet Sušiæ (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FC Luzern), Meho Kodro (Real Sociedad), Predrag Juriæ (Atletic Marabella), Husref Musemiæ, (Twente), Senad Merdanoviæ (Autobum), Mirza Kapetanoviæ, Ismet Mulabdiæ (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edin Had¾ialagiæ.

Mnogi reprezentativci su napomenuli da su imali iskustva iz reprezentacije Jugoslavije, no sa bh. grbom je to bilo nešto posebno

Prva zvanièna kvalifikaciona utakmica odigrana je 30. novembra 1995. godine protiv Albanije. Izgubili smo 2-0.

Tada su za bh. dr¾avni tim nastupali: Ismir Pintol, Vedin Musiæ, Ibrahim Duro, Muhamed Konjiæ, Senad Begiæ, Ned¾ad Fazlagiæ (80’ Sait Fazlagiæ), Esmir D¾afiæ, Enes Demiroviæ, Husref Musemiæ (46’ Amir Osmanoviæ), Asim Hrnjiæ, Almir Turkoviæ. Selektor: Fuad Muzuroviæ.

Nakon toga je naša nacionalan vrsta odigrala mnogo utakmica. Na¾alost, nikada se nismo plasirali na jedno veliko takmièenje. Danas je lijepa prilika da se sjetimo nekih velikih pobjeda “zmajeva”:

BiH – Italija 2-1

U prijateljskom dvoboju sa Italijom pobijedili smo 2-1. Utakmica je odigrana 6. novembra 1996. godine. Koševo je bilo puno. Svi su ¾eljeli da na djelu vide Maldinija, Dinu Baggia, Albertinija, Ravanellija…Poveli smo golom Salihamid¾iæa veæ u 6. minuti. Chiesa je poravnao u 12., a veliku pobjedu Bosni i Hercegovini donio je Elvir Boliæ u 44. minuti. Poslije ovoga trijumfa dobili smo veliko samopouzdanje.

Danska – BiH 0-2

Pobjeda na Parkenu (2. april 2003.) spada u najveæe poduhvate reprezentacije. Poentirali su Barbarez i Baljiæ. Drugi gol je posebno zanimljiv. To je jedna od najljepših akcija. Èetiri reprezentativca èije prezime poèinje sa slovom “B” (Barbarez, Berberoviæ, Bešlija i Baljiæ) izveli su izvanrednu akciju. Niti najveæi optimisti nisu oèekivali osvajanje kompletnog plijena u sudaru sa Dancima. Ipak, sjajna predstava izabranika tadašnjeg selektora Bla¾a Sliškoviæa, omoguæila je ukljuèenje u utrku za plasman na kontinentalnu smotru nogometa u Portugalu 2004.

No, nismo uspjeli. Isti suparnik ostao je nepora¾en na najveæem bh. stadionu u presudnom kvalifikacionom dvoboju.

BiH – Belgija 1-0

Belgija je pala u grotlu Bilinog polja 3. septembra 2005. “Crveni vragovi” odolijevali su našim naletima do 62. minute kada je loptu iza leða golmana Protoea pospremio Barbarez. I pored brojnih prilika Boliæ i društvo nisu uspjeli postiæi još poneki gol. Nakon ovog okršaja ukljuèili smo se u bitku za odlazak na svjetski izlog nogometa u Njemaèkoj 2006. Nismo došli do konaènog cilja – opet smo ostali u èekaonici!

Norveška – BiH 1-2

U kvalifikacionom putu za odlazak na Evropsko prvenstvo u Austriju i Švicarsku 2008. startali smo loše. Ispod svih oèekivanja! Smijenjen je Bla¾ Sliškoviæ. Po drugi put na selektorsku klupu sti¾e Fuad Muzuroviæ. Prvi dvoboj imao je sa Norveškom 24. marta 2007. Meðutim, susreo se sa brojnim problemima. Naime, nekoliko igraèa odbilo je da igra za reprezentaciju. Ipak, u kombinovanom sastavu “vikinzi” su savladani 2-1. Golove su postigli Misimoviæ i Muslimoviæ.

BiH – Turska 3-2

Veæ u narednoj kvalifikacionoj utakmici (2. juna 2007.) za odlazak podno Alpa bh. reprezentacija dolazi do novog trijumfa. Na Koševu je “pala” Turska. No, nije sve poèelo dobro za nas. Gosti su poveli golom Hakana Süküra u 13. minuti. Poravnao je Muslimoviæ. Sabri Sarioglu je ponovo Turcima donio prednost, ali je izjednaèio D¾eko u posljednjim sekundama prvog dijela. Pobjedu našoj selekciji obezbijedio je Èustoviæ u 89. minuti. Ipak, u nastavku kvalifikacija od sedam utakmica upisano je šest poraza.

Belgija – BiH 2-4

Sve je izgledalo spektakularno! Rado se sjetimo ovog trijumfa, uvijek sa posebnim emocijama. Svi smo bili ponosni tog 28. marta 2009. godine. Na klupi je sjedio Miroslav Æiro Bla¾eviæ, a golove za “zmajeve” postigli su D¾eko, Jahiæ, Bajramoviæ i Misimoviæ. I ovoga puta bili smo blizu Svjetskog prvenstva. Ishod je bio identièan – zaustavio nas je Portugal!

sarajevo-x.com