Luksemburg U21

Naša mlada repka igrala je 2. marta u Luksemburgu, taènije u gradu Hesperange. Naši Zlatni ljiljani su u prvom susretu na Koševu izgubili sa 0:1.

Nekih 15°C u centru grada. Grad u kojemu je inaèe naš Miralem Pjaniæ uèio da igra fudbal.

Grad (selo?) koji je svoj gradski (seljaèki) stadion zabacio negdje u šumi nije bilo teško za pronaæi. Jedna glavna ulica, jedna banka, tri kafane i jedan pub, i naravno taj stadion.

Uglavnom je ekipa iz Švicarske u kombiju stigla do kafane, koju dr¾i izvjesni portugalac. Pitam se zašto nas je odmah prepoznao, valjda je èuo da smo igrali u Lisabonu.

Inaèe niko u gradu ne zna da se danas igra ta utakmica izmeðu BiH i Luksemburga. U gradu nije došlo do sukoba sa policijom ili domaæinima, jer su nas tako pošteno primili (valjda što je Pjaniæ igr’o za njih smile.gif ) da smo jednostavno previše i popili za to kratko vrijeme, èekajuæi ostale ekipe iz Holandije i Njemaèke.

 

Oko pola 6 sti¾u dva auta, u njima 10 našikanih momaka, taènije, ekipa iz Njemaèke. Kod njih su parola, stendardi i transparenti.

Nekih 10-ak minuta iza njih, sti¾e jedan automobil iz Holandije. Èeka se i drugi iz Holandije, ali poslije nam javljaju da su u gu¾vi i da neæe stiæi na prvo poluvrijeme.

Šta je tu je, nas 30 momaka se spremamo na parkingu, dogovaramo zadnje detalje. Na ulazu kontrole, kao u njemaèkoj 6. ligi. Samo karte pregledali i ako si im’o ruksak, morao si ga otvorit da vide šta ima u njemu. Megafon, bubanj parolu i transparent, baklje…. ma sve smo unijeli, mogli smo konja prošvercat.

Polazak na tribinu, ja kasnim, jer su me na ulazu jebavali… tra¾ili dokumente.Dan danas ne znam iz kojeg razloga (valjda što sam dva puta ušao i izašao).

Uglavnom zauzimamo tribinu koja je prekrivena, jer je gostujuæi sektor bio negdje na livadi, a na toj livadi je nemoguæe kaèiti transparente a kamoli podiæi atmosfera, i tako smo se odluèili za pokrivenu tribinu.

Navijanje su vodili Hari i Beretka. Poslije himne furamo nove pjesme, probamo obiène, ostale navijaèe napalit da pjevaju sa nama, ali neuspješno.
U 10. minuti di¾emo parolu: Djeco draga, dok je Munje i Ilje, i dalje æe od vas praviti debile!parola1

 

           parola2

Nakon parole slijede naše pjesme koje su svima poznate. Po koji put uleti i ostala publika. Ali nije to to. Jedni se slikaju, drugi snimaju a ostali navijaju.

Sve u svemu je bilo oko 500 bosanaca. Lijepa cifra, kada se uzme u obzir da je radni dan (utorak) i da igra naša mlada U21-selekcija.

Tokom 1.poluvremena zabijamo 0:1, ali suci ne daju gol, jer je navodno iz ofsajd pozicije postignut. Od ovog trenutka ostala publika pjeva sa nama.

Nije bitno što ne znaju pjesme, uz prantnju bubnja sve jaèe i jaèe odjekuje "Za Bosnom tugujem". U 73. minuti sudija svira penal za nas.

Èoriæ puca za 0:1. Ne palimo baklje jer je takav dogovor bio! Na tribini ludilo, guranje, pjevanje, kvasenje, bacanje majica. Ma svega je bilo.

Jedna akcija još pred sami kraj utakmice:
Pred sami kraj utakmice, selektor Luksemburga dobija crveni karton i leti sa terena na tribinu. Sudija daje selektoru Luksemburga crveni karton, isti taj je trebao da leti na tribinu, ali se selektor nije usudio da doðe gore i on je ostao pred ulazom u svlaèionice.

Naši mladi Ljiljani odnose pobjedu od 1:0. Na kraju, igraèi i struèni štab bez prozivanja dolaze do naše tribine, dijele nam dresove i pjevaju zajedno sa nama "Hajmo na noge". Tu se pale još tri baklje, koje smo èuvali za ovaj spektakl.

Gostovanje koje æe se uskoro ponoviti, samo æe iduæi put naši Zlatni Ljiljani poput D¾eke i Misimoviæa biti na terenu i igrat æe naša A-Selekcija za plasman u Poljskoj i Ukrajini.

Vidimo se uskoro!

BHF – Semper Fidelis