Dominkovic i Usanovic svjesno ostetili NFSBiH

ImageU ugovoru sa njemaèkom marketinškom kuæom jasno se navodi da N/FSBiH preuzima sve obaveze na sebe ukoliko bi došlo do sudskog spora izmeðu Kentara i bh. kuæe nogometa, što samo pokazuje kako su pomenuti Dominkoviæ i Ušanoviæ svjesno se upustili u avanturu potpisivanja duplih ugovora, što pokazuju i njihovi potpisi na dokumentima kojima raspola¾emo

Iako èlan Predsjedništva N/FSBiH Iljo Dominkoviæ tvrdi da ugovor, koji je švicarska marketinška agencija Kentaro donijela na uvid u bh. kuæu nogometa, nije validan, ugovor potpisan sa agencijom SportFive tvrde suprotno.

Mjesecima su Iljo Dominkoviæ i Munib Ušanoviæ, nekadašnji predsjednik i generalni sekretar N/FSBiH, tvrdili da ugovor sa Kentarom nikad nije ni postojao, te da prvi put èuju o tome. A istina je zapravo mnogo drugaèija. Naime, još prilikom potpisivanja ugovora sa SportFive jedna od kaluzula je bila obešteæenje prema Kentaru, koji je ponudio ugovor našoj nogometnoj asocijaciji. Dominkoviæ i Ušanoviæ su potpisali ugovor, a onda su stupili u pregovore sa agencijom SportFive kojoj su èak pokazali šta im to nudi Kentaro, kako bi potpisali što bolji ugovor.

Svjesna avantura

U ugovoru sa njemaèkom marketinškom kuæom jasno se navodi da N/FSBiH preuzima sve obaveze na sebe ukoliko bi došlo do sudskog spora izmeðu Kentara i bh. kuæe nogometa, što samo pokazuje kako su spomenuti Dominkoviæ i Ušanoviæ svjesno se upustili u avanturu potpisivanja duplih ugovora, što pokazuju i njihovi potpisi na dokumentima kojima raspola¾emo.

"N/FSBiH i SportFive su 29. februara 2008. potpisali ugovor o prodaji medijskih prava prijenosa svih domaæih utakmica muških i ¾enskih reprezentacija pod okriljem N/FSBiH u periodu do 30. juna 2014.

Prije potpisivanja ovog ugovora, nogometni savez je primio ponudu agencije Kentaro, iz koje tvrde da je N/FSBiH njihovu ponudu i prihvatio. To je razlog nesuglasica izmeðu Nogometnog saveza BiH i agencije Kentaro, koje još uvijek nisu riješene, jer su èelnici Kentara istrajni u namjeri da doka¾u validnost ugovora, kao i pravnu obvezu odštete koju je nogometni savez BiH du¾an platiti zbog nepoštivanja potpisanog dokumenta, u onoj mjeri u kojoj je istrajan i N/FSBiH da reèene obveze ospori i izbjegne.

U sluèaju da se iz agencije Kentaro odluèe podiæi tu¾bu protiv N/FSBiH i putem pravnoga lijeka zatra¾e zadovoljštinu, nNogometni savez bi morao platiti odštetu, bilo u sluèaju nagodbe, ili valjane sudske presude. N/FSBiH iz tih razloga ¾eli imati taj iznos u prièuvi.

U skladu s gore navedenim, obje strane-potpisnice su pristale i na dodatne uvjete:

1. Rate u ugovoru potpisanom 29. februara 2008. (Èlan 1.(1)), od po 250.000 eura svaka bi u principu trebale slu¾iti kao izvor sredstava za potrebe potencijalne izvansudske nagodbe pomenute u preambuli ugovora. Ukoliko Kentaro zatra¾i odštetu, sudski ili izvansudski, obje strane æe zajednièki odluèivati o svotama rata i rokovima otplata, ili pravu zadr¾avanja od strane SportFivea kako bi se osigurala financijska sredstva.

Onog trenutka kad postane jasno da Kentaro neæe preduzimati pravne mjere protiv Nogometnog saveza BiH, bit æe im doznaèene rate, ali samo pod uvjetom da sredstva ne iskoriste kako bi izbjegli pravne obveze.

2. Sve troškove potencijalne sudske parnice izmeðu N/FSBiH i Kentara, ili izvansudske nagodbe izmeðu ta dva pravna subjekta u potpunosti i iskljuèivo snosni N/FSBiH, stoji, izmeðu ostalog, u ugovoru kojeg su Dominkoviæ i Ušanoviæ potpisali sa agencijom SportFive, iz èega se jasno vidi da su veæ potpisali ugovor sa Kentarom.

Milionsko obešteæenje

Švicarci se nisu ranije javljali, s obzirom da njihov ugovor teèe tek od 2010. godine, a prema prvim informacijama koje smo dobili Kentaro na ime obešteæenja tra¾i oko šest miliona eura. Pojavila se informacija kako bi obešteæenje moglo biti "svega" 500.000 eura, ali i podatak da Švicarci sada ¾ele poštivanje potpisanog ugovora, za kojeg smatraju da je validan.

Problem je što su neznalice iz N/FSBiH unaprijed tra¾ili novac od agencije SportFive, s obzirom na to da su svojim neradom doveli N/FSBiH na rub bankrota, te im je novac bio potreban za normalno finansijsko poslovanje.

Iz UEFA su veæ kazali kako je ugovor koji je N/FSBiH potpisao sa pomenutom agencijom nepovoljan po bh. kuæu nogometa, s obzirom na to da iznosi 1.500.000 eura na èetiri godine, koje æe se isplaæivati svakog 15. marta od 2010. do 2014. godine u ratama od 250.000 eura.

 Image

Image 

oslobodjenje.ba