Predsjedni¹tvo N/FSBiH izgubilo licencu

ImageKlubovi iz BiH ne mogu u Evropu!

Nogometni Savez Bosne i Hercegovine izgubio je dozvolu za licenciranje klubova za domaæa i evropska takmièenja, potvrdio nam je njegov predsjednik Iljo Dominkoviæ.

Ovakav rasplet dogaðaja Osloboðenje je najavilo još prije tri mjeseca, a juèer smo objavili i ekskluzivnu informaciju kako N/FSBiH ostaje bez licence. Razlozi su, kako nam je rekao Dominkoviæ, i objektivni i subjektivni. Jedan od razloga za gubitak licence je nezakazivanje Skupštine N/FSBiH koja je trebala imenovati radna tijela. To, podsjetimo, nije bilo moguæe zbog smrti Milana Jeliæa, tadašnjeg predsjednika bh. saveza.

“SGS (meðunarodna certifikacijska kuæa za ISO standarde, koju je anga¾ovala UEFA, op.a) oduzela je licencu N/FSBiH. Ustvari, oni su UEFA poslali takav prijedlog“, ka¾e nam Dominkoviæ i nastavlja: “Ne znamo kakve æe UEFA poduzeti sankcije, ali moramo pokušati uèiniti sve da ne trpe naši klubovi.”

A naši klubovi bi mogli itekako trpjeti. Jasno je da u silnoj besparici bh. klubovi pre¾ivljavaju jedino plasmanom u evropska takmièenja, a ovakvom odlukom prvenstvo u BiH i definitivno gubi svoju dra¾. Dakle, ošteæeni su gotovo svi klubovi koji pokušavaju izboriti plasman u Evropu.

Naime, uzmimo za primjer Slobodu koja se pojaèala ne bi li uspjela kroz Kup dohvatiti evropsku vizu: Sada, kada je upitno da li æe ijedan naš klub uèestvovati u kvalifikacijama za Ligu prvaka ili Kup UEFA, postavlja se pitanje kako æe Tuzlaci opravdati ulo¾eno. Modrièa, Široki Brijeg, Sarajevo, Zrinjski, timovi koji se bore za vrh tabele, takoðer, takmièili su se ko æe više pojaèati tim. Sada bi to moglo biti sasvim nebitno jer prvak, vjerovatno, neæe iæi u Evropu.

A ko su krivci?

– Provedena je interna istraga kako bi se utvrdila krivica pojedinaca, ka¾e nam Dominkoviæ. On tvrdi da Predsjedništvo ne snosi gotovo nikakvu odgovornost za nastalu situaciju, te bez imalo uvijanja ka¾e:

“Glavni krivac je Munib Ušanoviæ, generalni sekretar, te predsjednik Komisije za licenciranje Sulejman Talat. Dvije stvari su problem. Prvo, što se nije na vrijeme imenovala Prvostepena komisija za licenciranje, s obzirom na to da joj je mandat istekao 1. jula 2007. godine. Drugo je pitanje da li su odluke te komisije uopšte validne. Ušanoviæ i direktor komisije za licenciranje Talat iskljuèivi su krivci za nastalu situaciju“, tvrdi predsjednik N/FSBiH, èiji klubovi vjerovatno slijedeæe sezone neæe vidjeti Evropu.

Ovo je tek jedan u nizu šamara našem nogometu koji je posljednjih godina potresan raznim skandalima.

Èak i da ne spomenemo pismo reprezentativaca koji su bojkotovali igranje u A selekciji, te izbore selektora po nacionalnom kljuèu, ili smjene pojedinih èelnika, dovoljno je reæi da se protiv dvojice visokopozicioniranih funkcionera bh. saveza vodi krivièni postupak zbog zloupotrebe polo¾aja i utaje poreza.

I gle èuda, i meðu tim ljudima nalazi se ime generalnog sekretara N/FSBiH Muniba Ušanoviæa. Sluèajnost!? Teško moguæe!

osloboðenje