Ušanović i dalje vedri i oblači: Sušićev debi protiv Nigerije ili Paragvaja!?

Umjesto kako je ranije planirano u Rijadu protiv Saudijske Arabije, selektor Safet Sušiæ svoj debi na klupi fudbalske A reprezentacije BiH 3. marta mogao bi imati u Londonu protiv Nigerije.

“Iz Fudbalskog saveza Saudijske Arabije dobili smo dopis u kojem nas obavještavaju da 3. marta ne mogu odigrati prijateljsku utakmicu. Iako smo ih ranije obavjestili da æemo na njihovu ponudu odgovoriti nakon ¾rijeba u Varšavi, Saudijci izgleda nisu mogli èekati. Mo¾da smo trebali odmah prihvatiti njihovu ponudu, ali ja sam ¾elio saèekati neku eventualnu ponudu iz Evrope. Meðutim, nisam razoèaran što neæemo igrati sa Saudijcima. Od poèetka mi nije bila pretjerano interesantna ta ponuda. Dobro je bilo jedino što je u Rijad trebao putovati i U-23 tim, te bih imao priliku vidjeti skoro 30 igraèa na djelu”, rekao je u èetvrtak Sušiæ.

Meðutim, ni utakmica sa Nigerijom nije sigurna. Problem bi prema Sušiæevim rijeèima, izmeðu ostalog, mogle predstavljati i vize za pojedine bh. igraèe. Iz N/FS BiH, preko švicarske agencije, veæ su obavjestili kolege iz Nigerije da ¾ele utakmicu u Londonu, ali uz predhodno obrazlo¾enje vezano za finansije. Obzirom na finansijsku krizu u N/FS BiH, jako je bitno pitanje koje bi troškove snosili Nigerijci, putne, one za smještaj, eventualni novèani bonus ili ništa. Munib Ušanoviæ, sekretar za reprezentovanje fudbala u N/FS BiH, u èetvrtak je preko Ambasade Saudijske Arabije u Sarajevu još jednom pokušao ugovoriti utakmicu u Rijadu, a navodno je idalje u opciji i meè sa Paragvajem u Austriji.

“Radimo na tome da probamo spasiti tu utakmicu”, rekao je Ušanoviæ.

Osim u martovskom terminu, lako bi se moglo desiti da bh. tim propusti i onaj u maju.

“Teško je naæi protivnika za maj, jer su reprezentacije uèesnice SP veæinom ugovorile termine. Obzirom da mi imamo ugovoren susret sa Njemaèkom u Frankfurtu 3. juna, onda meè u maju mo¾emo igrati samo 29. ili 30. Ne bi imalo smisla igraèe dr¾ati na okupu desetak dana u vrijeme kada æe veæina njih biti na domoru”, kazao je Sušiæ.

Iako se ne nevodi u zvaniènom saopštenju, koje je stiglo iz Saudijske Arabije, u N/FS BiH sumnjaju da su Saudijci odustali od utakmice 3. marta nakon što su došli do pogrešnih informacija. Navodno su dobili informaciju da naš tim u Rijad ne bi došao u najjaèem sastavu, što su objavili i pojedini tamošnji mediji. (24sata.info)

U NS BiH, kako javljaju agencije, deblokiran je raèun koji je svojevremeno opteretio raznim kreditima i obavezama, te sudskim presudama upravo Munib Ušanoviæ. Deblokiran je najviše zahvaljujuæi novom generalnom, Jasminu Bakoviæu. (tl)

tuzlalive.ba