Prce: Selektor nema povjerenja u mene

Image

Rukometna reprezentacija BiH je nakon èetiri odigrana kola u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2010. godine neoèekivano ostala bez jednog od dva planirana boda sa gostovanja na Siciliji, ali je ostala bez lijevog beka španske Pilotes Posade, Nikole Prce.                                                             –  Ja sam sa selektorom prièao otvoreno  i vidio sam iz tog razgovora da selektor nema povjerenje u mene, ne znam zašto. Oèekivao sam da æe selektor imati povjerenja u mene, da æe me selektor stajati… Nisam se našao tu, mislim da je trenutno najbolje da se ne odazivam na pozive u reprezentaciju dok je selektor Halid Demiroviæ…

Gledajuæi statistiku, reklo bi se da Prce igra u ¾ivotnoj formi. Prošle sezone je bio 17. strijelac ASOBAL-a sa 132 gola, ove još bolji, nakon 11 kola Prce je sa 71 postignutim golom drugi strijelac lige. Njegova Pilotes Posada iz Viga dr¾i sedmo mjesto na tabeli, ima èetiri boda manje od Ciudad Reala koji je na treæem mjestu.

I dok je na klupskom planu karijera Nikole Prce išla uzlaznom putanjom, potpuno neoèekivano u dresu reprezentacije Prce je igrao sve slabije, minuta je bilo sve manje i na kraju je odluèio odustati.

Planirao je nakon utakmice sa Švicarskom, protiv Italije je bila njegova posljednja u dresu reprezentacije BiH. Barem za sada.

Kako to obièno biva jedan loš rezultat izbacuje na površinu prljavi veš bilo koje naše reprezentativne selekcije, ovaj put je nakon Italije bio sluèaj sa rukometnom reprezentacijom. Dan nakon blama¾e u Italiji pojavila se informacija da Nikola Prce ne ¾eli više igrati za reprezentaciju BiH. Govorilo se o sukobu na relaciji Demiroviæ – Prce, pa i o tome da Nikola ne ¾eli obuæi dres reprezentacije.

Nakon što je informacila  o mom odlasku iz reprezentacije procurila u javnost pisalo se svašta, od toga da je došlo do sukoba mene i selektora Halida Demiroviæa, do toga da ja nisam ¾elio obuæi dres reprezentacije i dalje. Ono što je istina jeste da sam ja nakon utakmice sa Italijom razgovarao sa Demiroviæem, Aniæem i Muzuroviæem gdje sam im rekao da se više neæu odazivati na pozive u reprezentaciju odreðeno vrijeme, jer nisam zadovoljan svojim statusom. To je nešto o èemu sam ja razmišljao puno više vremena, mo¾da èak i posljednjih godinu dana. Nisam zadovoljan statusom u reprezentaciji, mislim da je bolje ovako – istièe na poèetku razgovora Prce za Radio Studio 88 iz Mostara

Je li najveæi problem bila minuta¾a ?

– Gledaj, igram sada u Španiji, igram dosta dobro i onda doðem u reprezentaciju, pa sjedim na klupi. Stvarno mislim da je bolje da ja ustupim svoje mjesto nekome koji mlaði, ko  dolazi nego da ja sjedim tu nezadovoljan, muèim sebe, svoje saigraèe i realno gledajuæi posljednjih godinu dana i ne igram na nekom nivou u reprezentaciji. Ne znam je li se radi mo¾da o zasiæenosti, nedostatku motiva. Mo¾da i to igranje u Španiji, ¾iviš u jednom ritmu onda se prebaciš u drugi što opet nije lako Mo¾da je dosta tih stvari bilo upakovano u to nešto što je sada isplivalo na površinu.

Da li je bilo sukoba sa selektorom Halidom Demiroviæem ?

– Nikakvog. Sa selektorom Demiroviæem sam sjeo za stol, baš onako prijateljski. I planirali smo nakon razgovora da informaciju o povlaèenju saopštimo nakon utakmice sa Švicarskom meðutim sve je to nekako procurilo u javnost, nakon æega smo ponovo razgovarali da li da igram ili ne. Oni su odluèili da je bolje da ne igram, bojali su se neke negativne reakcije navijaèa jer su neki mediji protumaèili da sam ja odbio obuæi dres reprezentacije što nije taèno. Ja sam ¾elio da ovaj dio reprezentativne karijere zakljuèim upravo protiv Švicarske ali dogovorili smo da je bolje da ne izlazim na parket

Reprezentacija, kao bliska ili dalja buduènost

–  Ja sam sa selektorom prièao otvoreno  i vidio sam iz tog razgovora da selektor nema povjerenje u mene, ne znam zašto. Selektor govori o tome da je Terziæ broj jedan, da sam ja drugi na toj poziciji što je ok, ali  na desnom beku igraju Martinoviæ i Obradoviæ pa opet imaju pribli¾nu minuta¾u.  Ja svoje igranje u reprezentaciji nisam uslovljavao sada ono ili igram ili idem, ali sam gledao posljednjih godinu dana. Oèekivao sam da æe selektor imati povjerenja u mene, da æe me selektor stajati… Nisam se našao tu, mislim da je trenutno najbolje da se ne odazivam na pozive u reprezentaciju dok je selektor Halid Demiroviæ – ka¾e otvoreno na kraju Prce koji je za reprezentaciju BiH debitovao u kvalifikacijama za SP 2006.godine.

sportsport.ba