Demirović: Tenzije su stvorene sa strane

ImageRukometaši Bosne i Hercegovine odradili su prvi dio ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2010. godine. O kvalifikacijama, Nikoli Prceu, nedostatku novca za rukometaše razgovarali smo sa selektorom nacionalnog tima BiH Halidom Demiroviæem.

Mo¾da smo na poèetku kvalifikacija i više oèekivali od najboljih bh. rukometaša. Konkretno se to odnosi na susret sa Italijom, u kojem je bh. selekcija va¾ila za velikog favorita, ali je na kraju kuæi donijela samo bod.

Selektor nacionalne rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Halid Demiroviæ u razgovoru za najèitaniji sportski portal u BiH donosi vam svoje utiske dosadašnjeg dijela kvalifikacija.

Protiv Italijana smo odigrali veoma loše. U taj smo susret ušli prilièno sigurni u svoju pobjedu. Potcijenili smo Italiju i to nam se obilo o glavu. Nadam se da æemo u nastavku kvalifikacija poraditi na ovom problemu i riješiti ga kako nam se ne bi desilo da gubimo bodove koji mogu biti kljuèni za plasman na Evropsko prvenstvo, ka¾e Demiroviæ.

Samo dva dana nakon razoèaravajuæeg remija sa Italijom, BiH je u sjajnoj igri deklasirala mnogo jaèeg protivnika Švajcarsku. Šta se to promijenilo u odnosu na susret u Italiji?

Iako su nam se mnogo stvari poremetile dan uoèi utakmice sa Švajcarskom, našli smo dovoljno motivacije da pred svojom publikom ostvarimo pobjedu. Meè sa Švajcarcima bio je od ogromnog znaèaja za nas. Tu ne mislim samo na onaj rezultatski dio, veæ nam je bila potrebna pobjeda u tom duelu i zbog drugih razloga, kao što su motivacija i igranje pred svojom publikom.

– Na šta taèno mislite kada ka¾ete da se mnogo stvari poremetilo? Je li tu mislite na novonastalu situaciju oko neigranje Nikole Prcea?

Taèno. Sva ta situacija poremetila je atmosferu u svlaèionici na sam dan va¾ne utakmice sa Švajcarskom i s obzirom šta se sve dešavalo pobjeda nad Švajcarcima još više dobiva na te¾ini.

A šta se taèno dešavalo u vezi „sluèaja Nikola Prce“?

U petak (28. 11) sam obavio razgovor sa Nikolom u kojem mi je on izrazio svoje nezadovoljstvo minutama koje dobiva na parketu. On još od ljetos razmišlja da napravi jednu pauzu u reprezentaciji. U sasvim normalnom razgovoru sam mu objasnio da u ovom trenutku Mirsad Terziæ ima prednost na njegovoj poziciji i cijeli tok razgovora je protekao u jednoj prijateljskoj atmosferi. Nije tu bilo nikakvih problema ni teških rijeèi. Tenzije su došle sa strane, a ne unutar reprezentacije BiH. Prce je mnogo dao nacionalnom timu i nadam se da nije rekao konaèno zbogom reprezentaciji.

Šta se desilo kasnije?

Dan nakon što smo ®eljko Aniæ, Mirza Muzuroviæ i ja obavili razgovor sa Prceom, u pojedinim medijima se pojavila informacija o trzavicama u reprezentaciji, kako Nikola Prce ne ¾eli nositi dres BiH i slièno. To je itekako narušilo odnose u timu. Igraèi su se osjeæali izigranima, a Prce jednostavno nije dobro osjeæao izaæi pred sarajevsku publiku jer je okarakterisan kao nekakav izdajnik, što nije ni blizu istini.

Vratimo se kvalifikacijama. Do marta je pauza, kakvi su planovi reprezentacije BiH u narednom periodu?

U januaru bi trebali igrati na pripremnom turniru u Danskoj. Meðutim, kako to obièno biva kod nas, nije sigurno i da li æemo tamo nastupiti. Razlog je standardni – nedostatak novca. Ja stalno upirem i zagovaram odigravanje što veæeg broj pripremnih utakmica, ali, na¾alost, to ne zavisi samo od nas.

BiH u drugom ciklusu kvalifikacija oèekuju vjerovatno odluèujuæi dvomeè sa Srbijom i gostovanje Švajcarskoj. Za nadati se da æe Rukometni savez BiH, ali i nadle¾ne dr¾avne institucije naæi za shodno i pomoæi rukometnu reprezentaciju u njenom pohodu na smortu najboljih selekcija „Starog kontinenta“.

sportsport.ba