Te¾e je postati prvak Evrope, nego svijeta

ImageSelektor fudbalske reprezentacije BiH Meho Kodro u razgovoru za Osloboðenje govori o svojoj posjeti bh. igraèima u Njemaèkoj i Italiji, predstojeæem Evropskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj, našoj kvalifikacijskoj grupi za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Bivši proslavljeni igraè Vele¾a, Barcelone i Real Sociedada govori i o teškoj povredi hrvatskog reprezentativca Eduarda da Silve i hendikepu reprezentacije Hrvatske zbog povrede Brazilca sa hrvatskim dr¾avljanstvom.

Trajan proces

• Upravo ste se vratili iz posjete našim igraèima koji igraju u Njemaèkoj i Italiji. Mo¾e li se reæi da je otpoèeo proces vraæanja povjerenja u reprezentaciju BiH?

“To je jedan proces koji æe trajati nešto du¾e vremena. To što smo radili u Italiji i Njemaèkoj, ustvari je ono što smo prièali prije neki mjesec. Posjetili smo naše igraèe da ih vidimo na djelu i kako im ide. Razgovarali smo s njima, dakle, ne radi se o jednom igraèu ili dvojici, veæ više njih. Svi ovi ljudi koje smo obišli æe uèestvovati u jednom projektu jaèanja reprezentacije i otprilike to je manje više bio i motiv našeg obilaska tih igraèa.”

• Mo¾e li se raèunati na Salihamid¾iæa i kakvo je njegovo stajalište i kada je rijeè o Barbarezu, je li on konaèno i definitivno rekao da æe sudjelovati u radu reprezentacije, ali ne direktno na terenu?

“Ništa konkretno nismo prièali, bilo je govora o dosta tih nekih stvari, ali mi smo se otprilike koncentrisali na sve to šta se do sada dešavalo. Je­dnostavno, da èu­jemo i njihovo mišljenje kako bismo mogli iz svega toga izvuæi i naše zajednièko stajalište oko tih dešavanja i kako mi to sada vidimo. Nisu u pitanju, dakle, samo Barbarez i Salihamid¾iæ. Razgovarali smo i s ostalim igraèima. Nismo se konkretno doticali tih tema koje vas zanimaju, ali bilo je govora o svemu pomalo. Ovo je proces koji smo i najavili i to znaèi da eventualno neke odgovore treba još malo saèekati. Ustvari, te odgovore nismo ni tra¾ili jer sama situacija zbog koje je došlo prije do nesporazuma traje nešto du¾e. U svakom sluèaju, ima vremena i za razgovore i dogovore koji bi mogli u dogledno vrijeme dati i precizan odgovor na vaše pitanje.”

Pa¾nja Španiji i Turskoj

• Za nekoliko mjeseci oèekuje nas Evropsko prvenstvo. Šta oèekujete od Eura 2008?

“Oèekujem dobro Evropsko prvenstvo. Ponekad je mnogo te¾e biti prvak na Evropskom prvenstvu, nego na Svjetskom. Vrlo je teško reæi ko je tu favorit. Ima dosta dobrih reprezentacija. Mislim da su neoèekivani rezultati moguæi, fudbal je pun iznenaðenja, tako da neki autsajder mo¾e da postane evropski prvak. To je na neki naèin na zadnjem Evropskom prvenstvu uradila reprezentacija Grèke. Oèekujem dobar fudbal i da to bude jedan veliki spektakl u kojem æemo svi u¾ivati.”

• Sa posebnim zanimanjem pratit æete konkretno utakmice Španije i Turske naših rivala u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. u Ju¾noj Africi?

“Mi æemo malo više obratiti pa¾nju na te reprezentacije s kojima æemo igrati poslije ljeta. Popratit æemo njihove igre malo bli¾e kako bismo ih mogli analizirati, jer nas oèekuje utakmica sa Španijom veæ u septembru, a odmah potom u oktobru i sa reprezentacijom Turske.“

®ao mi je Eduarda

• Naši prvi susjedi, reprezentacija Hrvatske, sada je hendikepirana nakon teške povrede Eduarda da Silve. Kako ste sve to do¾ivjeli i koliko æe se Eduardovo neigranje na Euru 2008. odraziti na sastav Slavena Biliæa?

“To je jedna zaista brutalna povreda. Jednostavno, èovjek se na onakvu povredu mo¾e samo naje¾iti. Ne vjerujem da je to bila namjera, ali, na¾alost, dio našeg posla je i to da nekada vidimo tu strahotu. ®ao mi je tog momka, ¾ao mi je reprezentacije Hrvatske što neæe moæi na njega raèunati. Ali, ¾ivot ide dalje“, ka¾e Meho Kodro, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

osloboðenje