Nisam jo¹ odluèio tko æe biti voða reprezentacije

ImagePoraz od Japana Mehu Kodru nije razoèarao. Istina, trica u Hasagiæevoj mre¾i izgleda ru¾no, pogotovu jer æe u analizama ostati zapamæena uz Kodrin debi, ali novi je izbornik s optimizmom ušao u rad s reprezentacijom BiH, duboko uvjeren da æe okrenuti vjetrove na pravu stranu. Optimistièan je i poslije izleta u Tokijo, koji je u kasu Saveza ukrcao 150.000 eura, a izborniku dao uvid i premierligaške snage.
Kodro je zbog veæ svima znanih razloga (31. sijeèanj nije slu¾beni Fifin termin) iskoristio priliku za provjeru igraèa koji inaèe nisu pod budnim okom struènog sto¾era.
– Teško je na osnovi 90 minuta davati neke velike ocijene. Ali èitava akcija mo¾e se ocijeniti pozitivnom jer smo se okupili i upoznali, razmijenili naša razmišljanja i vidjeli neke nove igraèe na dijelu. Put u Japan upravo zbog toga nam je dobro došao, kazao je 41-godišnji trener.

Odmor, pa obilazak igraèa

Jesu li premierligaške snage iskoristile priliku?
– Bilo je dosta zanimljivih stvari. Nekih 50-60 minuta igralo se dobro, bilo je finih poteza, ali ne bih nikoga ¾elio posebno izdvajati. Vidjelo se da neki igraèi nisu odavno igrali pravu utakmicu, dosta ih je tek zapoèelo s pripremama, odradili su tek po 10-15 treninga, tako da je u posljednjih pola sata došlo do pada. Igraèi su popustili, nedostajalo je svje¾ine.
Struèni sto¾er dao je priliku èak devetorici igraèa iz domaæeg natjecanja, što je uistinu raritet kad je u pitanju reprezentacija BiH. Èetvorica su poèela u udarnoj postavi (Staniša Nikoliæ, Vidiæ, Jovanoviæ, ®i¾oviæ), a petorica su dobila priliku u nastavku (Stevo Nikoliæ, Jugo, Regoje, Štiliæ i Salèinoviæ).
– Na sve njih, kao i na još dosta igraèa koji nisu putovali u Japan, obratit æemo pozornost u buduænosti. Pratit æemo njihove igre, a na njima je da se nametnu.
Izbornikov sljedeæi potez?
– Prvo æu uzeti par dana odmora jer je protekli mjesec, moram priznati, za mene bio vrlo naporan. Puno obveza je pred nama, obiæi æu dosta igraèa i pripremati igraèki kadar za okupljanje u o¾ujku, kad bi trebali igrati novu prijateljsku utakmicu i krenuti s uigravanjem za kvalifikacije.
Jeste li odluèili s kim æe reprezentacija igrati 26. o¾ujka?
– Nismo još odluèili. Imamo nekoliko ponuda da igramo na našem terenu i u gostima, a odluèit æemo ubrzo.

Stvoriti prepoznatljiv stil igre

Protiv Japana Kodro je izveo sastav u formaciji 4-5-1. Znaèi li to da æe reprezentacija pod njegovim vodstvom i ubuduæe forsirati igru s jednim isturenim napadaèem?
– Volim 4-4-2 sustav, koji se po potrebi mo¾e imati razne varijante. Ali ne posveæujem puno pozornosti sustavu igre. Dva su pravila koja odreðuju kako æemo igrati. Prvo, okolnosti u kojima se nalazi naša momèad i drugo, tko nam je suparnik.
Veæinu igraèke karijere izbornik je proveo u Španjolskoj, igrao je za Real Sociedad, Barcelonu, Tenerife, Deportivo Alaves. Primera odiše lepršavim nogometom. Mo¾e li Kodro svoja iskustva prenijeti na dr¾avnu vrstu koja, mora se priznati, od odlaska Bla¾a Sliškoviæa s kormila prije nešto više od godinu dana, nema pravu igru.
– Teško je odgovoriti na to pitanje. Svakako æu kroz nadolazeæe reprezentativne akcije nastojati stvoriti prepoznatljiv stil igre. A dobro bi bilo da svi uzrasti bh. reprezentacije njeguju isti stil.
Koga vidite kao voðu reprezentacije na terenu? Za vrijeme Bla¾a Sliškoviæa to je bio Sergej Barbarez, Fuad Muzuroviæ oslonio se na Zvjezdana Misimoviæa. Tko je Vaš “favorit”? Protiv Japana kapetansku vrpcu nosio je povratnik Emir Spahiæ.
– Ne mogu odgovoriti na to pitanje jer prije nego donesem tu odluku moram sjesti sa svakim igraèem i detaljno poprièati. Misimoviæ je jako kvalitetan igraè, ima tu i dosta onih koji godinu dana nisu igrali za reprezentaciju, poput Bajramoviæa… Vidjet æemo. Nadam se da æe se obojica oporaviti do iduæe utakmice (Misimoviæ – ozljeda prepona, Bajramoviæ – no¾ni palac, op. a.).

Odlièno poznajem Španjolsku

Kvalifikacije otvaramo gostovanjem Španjolskoj. Nije dobro…
– Ne znam koliko je dobro, a koliko loše. Moja je ¾elja i bila da igramo na startu s jednim od favorita skupine, ali na domaæem terenu. ®drijeb nas je odveo Španjolcima u goste, što ne mora biti loše. Oni æe, bez obzira što su domaæini, biti umorni od Europskog prvenstva, igraèi æe biti malo potrošeni, neæe proæi kvalitetne pripreme. To nam ide u prilog.
Na ruku nam ide i Kodrino izvrsno znanje o reprezentacije Španjolske.
– Znam ih dobro. Odlièno poznajem kostur ekipe koji koristi Luis Aragones. Ali on æe gotovo sigurno otiæi poslije Europskog prvenstva, pa ne mogu znati na koga æe sve raèunati trener koji æe protiv nas voditi momèad. Bit æe novih igraèa, poput Bojana Krkiæa, iznimno talentiranog 17-godišnjaka, kojeg je Aragones pozvao za susret s Francuzima.
U mjesec i pol koliko je na èelu reprezentacije Kodro je na svojoj ko¾i osjetio pod kojim se pritiskom nalazi izbornik BiH. Gotovo da nije prošao nijedan dan a da u tisku nije izišla neka njegova izjava. Kodro je uz sastavljanje momèadi konstantno odraðivao i intervjue, gostovao na televizijama…
– Bio sam svjestan da æe biti pritiska u poèetku jer sam izabran pod velikom euforijom, što nije dobro. Ne valja raditi pod pretjeranom euforijom. Ovih mjesec dana bili su jako naporni, ali to je logièno – pozicija izbornika je vrlo odgovorna. Oèekujem da æe sad biti lakše jer smo neke stvari postavili na svoje mjesto. Naravno, ima još puno detalja za srediti.

Zadovoljan struènim sto¾erom

Kodro je zadovoljan suradnjom s pomoænicima u struènom sto¾eru. Nakon Boliæa, Tanoviæa i Sredojeviæa, preostalo je još da odabere èetvrtog suradnika.
– Imamo odliènu suradnju s pomoænicima. Puno smo razgovarali u posljednje vrijeme i mogu reæi da sam zadovoljan naèinom na koji radimo. Imam neka razmišljanja tko bi mogao biti èetvrti èlan struènog sto¾era, ali još nisam odluèio. Znat æe se ubrzo, kazao je Meho Kodro.

Kako bi mogla izgledati Kordina momèad?

Kako bi mogao izgledati najbolji sastav od igraèa koje je izbornik Meho Kodro prvotno pozvao za utakmicu s Japanom? Podsjetimo, na popisu se našlo 18 igraèa za koje je Kodro izjavio da su u njegovim razmišljanjima najbolje što Bosna i Hercegovina trenutaèno ima. Stoga treba oèekivati da æe tih 18 igraèa biti u prvom planu i ubuduæe, naravno s nu¾nim promjenama u sluèaju ozljeda i kartona.

 

Dnevni list