48. sedmica

Ponedjeljak 26.11.2007

ImageEh, pošto se svi pale na Nijemce, njihovu radinost, privr¾enost poslu, upornost itd. red je da ovu sedmicu/heftu/tjedan/week poènemo sa nekim od komenatara iz Njemaèke štampe. Naravano, tièe se fudbala. Ovaj put ocijenjeni su igraèi u proteklom vikendu Bundes Lige, a posebno nas interesuju naši internacionalci na Kickerovj listi:

"Za svoju predstavu Barbarez je ponovo dobio visoke ocjene što ga je na Kickerovoj listi najbolje ocijenjenih igraèa Bundeslige dovelo na devetu poziciju sa prosjeènom ocjenom 2,81. Barba je u dosadašnjem dijelu sezone postigao veæ tri pogotka (sva tri u posljednja dva kola), a odigrao je 11 utakmica ove sezone."

 

 

ImageEto KRALJ ostaje KRALJ. Ne treba nama Sergej, jel'de? Ma kakvi? Šta se on ima nešto buniti protiv konstitucije rukovodstva nacionalne reprezentacije? Ko je to on? Taj neki 9-ti igraè neke ušljive Bundes Lige?

"Poreðenja radi, nakon Barbareza naš najbolje ocijenjeni internacionalac je Ivica Grliæ, koji dijeli 78. mjesto sa prosjeènom ocjenom 3,50 (13 odigranih utakmica), a iza njega se nalazi sadašnji kapiten bh. selekcije Zvjezdan Misimoviæ, koji je u dosadašnjih 12 nastupa zaradio prosjeènu ocjenu 3,54, što mu u konaènici donosi 84. poziciju."

 

Aha. Vidi samo "sadašnjeg" bh. kapitena. Zauzima veoma dobro 84 mjesto. To je "samo" nekih 75 mjesta iza našeg vjeèitog kapitena BARBAREZA. Nadamo se da i vrh nogometne/fudbalske reprezentacije prati ove i sliène liste/statistike, pa makar to bilo i u slobodno vrijeme izmeðu rano-raznih "gratis" putešesvija i trošenja para i honorara na bezpotrebne posjete nekim domaæim i inostranim institucijama.

 

Utorak 27.11.2007

Veèeras Liga šampiona. Merak nad merakom, dobro meze, piæe, društvo. Sva zgoda. Igraju Lyon i Brcelona. U Barci igra u prvoj postavi mladi Bojan Krkiæ. Ma šta igra-razvaljuje. Odma su se razletili razno-razni fudbalski mešetari, radikali, nacionalisti i radi imena i prezima ovog djetata pokušavali ga "preveslati" da zaigra za svoju oèevinu Srbiju.

Ovaj sedamnaestogodišnji napadaè Barselone na teènom Španskom jeziku (obziorm da ne znam i neæe da govori niti jedan jezik sa prostora Balkana) izjavio je da je polaskan interesovanjem Srbije, ali da ne razmišlja o moguænosti nastupa za tu zemlju.

"Polaskan sam interesovanjem Srbije za mene, kao i velikim naporima koje èine da bih igrao za njih. Ali, ja sam Španac i moja ¾elja je da igram za Španiju", kazao je Krkiæ španskim medijima.

Ovaj dio "…velikim naporima koji èine da bih igrao za njih…" je najbolji. Mali nije ¾elio (valjda radi oca koji je nekada igrao za OFK Beograd) da ih sve redom pošalje u pièku lijepe matere. BHFpress ima pouzdane izvore koji ka¾u da su u "nagovaranje" Krkiæa da zaigra za Srbiju, i na taj naèin spase Srpski fudbal od nezaustavljivog sunovrata, bili ukljuèeni svi moguæi i nemoguæi èlanovi rodbine, sportski menad¾eri, ali i kojaki probisvjeti, bagra, holštapleri i svi oni kojima je obeæan profit ako "malac" zaigra za njih. Na njihovu ¾alost oni u Srbiji nemaju recept kako privuæi Krkiæa. Mi u BH savezu iz iskustva znamo da Pašaliæ Ahmet, ako naravno ¾eli da mali zaigra za BiH, ima dokazani recept. Naime, on bi lijepo i kulturno ZATRA®IO od Krkiæevog menad¾era da njemu (Ahmetu op.a) isplati  10000 € pa bi malac garant mogao zaigrati za nacionalni tim. Ništa lakše, ništa jendostavnije. E moji Srbijanci, uzmite Ahmeta od nas, a mi æemo vam jos dati i Muniba pride.

 

Srijeda 28.11.2007

Iako je i danas praznik fudbala i igra se Liga šampiona, jedna druga vijest nam je nekako probudila interesovanje.

"Mourinho je obznanio kako je spreman razgovarati s èelnicima engleskog saveza o preuzimanju nacionalne selekcije nakon što je Steve McClaren prisilno napustio klupiste.

Portugalac koji je nedavno napustio klupu Chelsea jedan od favorita za preuzimanje Engleza, bar kad je rijeè o mišljenju nogometne javnosti na Otoku.

Morate razgovarati sa engleskim savezom i vidjeti da li su voljni da mi ponude taj posao. – odgovorio je Mourinho novinaru Sun-a na pitanje o preuzimanju selekcije TriLava.

A taman su neki dušebriznici vidjeli ovog Portuglca na klupi selekcije BiH. Zamislite samo tog tandema Pašaliæ- Mourinho. Eh, gdje bi nam kraj bio? Pa, press konferecije, pa izleti po Sarajevskim pekarama, pa pufovi, pa…

ImageJebo Svjetska i Evropska prvenstva, sjebo bi Ahmet i Mourinho-a dok ka¾eš KEKS. Što da ne bi? Pa kada su svoj ponos mogli, radi para naravno, u guzicu staviti Baka i Dajd¾a (ostali raèunamo kao kolateralnu šte
tu), e vala mo¾e i jedan Porugalac pa da jebe je¾ je¾a.

 

A zamislite da ste sad kraj rijeke ili jezera, malo hladno, vatra upaljena, a na njoj rešetka sa 2 batka, 3 kobasice, 4 suðukice, 5 æevapa… Malo nasjeæ' luka u tanjir sa strane i malo zapeèenog hljeba. Rakija dobra, domaæa, peko je Sadik, prije neke godine. Prièa ko molitva, smiruje i miruje ko štapovi zabaèeni u vodu, a mi daleko od bosankog mete¾a, u d¾enetu. U miru sjedimo, pecamo, mezimo, pijuckamo,mirimo se sa dunjalukom. Boli nas za Muniba, Ahmeta, Fuada, boli nas za raèune pristigle,boli nas što svaki od nas izgubi nešto za ovu BiH. Lijepo nam al' dok se ne vratimo iz ribolova. Nije bez veze reko Meša Selimoviæ –"Šabo, ako neæeš da poludiš , idi na vodu pa pecaj!

 

Èetvrtak 29.11.2007

Image Danas je izašla još jedna ekskluzivna vijest:

" Plisek novi selektor BiH?"

"…što se mene tièe, spreman sam za razgovor. Novac nije nikakav problem, došao bi za onoliko koliko Savez ponudi, te posebnu premiju u sluèaju da reprezentaciju odvedem na Svjetsko prvenstvo. Mislim da je to korektno, platite me ako napravim rezultat. Izuzetno cijenim nogometaše iz Bosne i Hercegovine, kojima sam upravo ja otvorio vrata èeškog nogometa. Krenulo je sa D¾ekom, a sada su ovdje Ljevakoviæ, Merziæ, Mahmutoviæ, Vršajeviæ i nekoliko talentiranih mladih igraèa koji æe uskoro krenuti D¾ekinim stopama. Smatram da Bosna i Hercegovina ima kvalitet za plasman na Mundijal i ono što mogu sigurno kazati je da æe, ukoliko doðem na mjesto selektora, reprezentacija igrati hrabro, neæe se nikoga bojati, a u ekipi æe vladati prava atmosfera, koja je preduvjet za dobar rezultat. Bosna i Hercegovina ima odliène igraèe širom Evrope, ali i u domaæem prvenstvu i za reprezentaciju trebaju i moraju igrati najbolji – kazao je Plisek…"

 

Evo još jednog manevarskog poteza iz "kuhinje" Saveza tj. isprobrani recepti smjene SAMO i ISKLJUÈIVO selektora. Svjesni su da se nalaze u velikom problemu "majstori skandala" iz Saveza su otišli korak dalje u svojoj perfidnosti, jer ovaj put je potrebno mnogo više senzacionalnosti da bi guzice ostale u foteljama. Igraju na kartu dovoðenja stranca za kormilo reprezentacije BiH. Po njihovoj raèunici ovo bi smirilo navijaèe i bh. javnost, vratilo igraèe, vratilo sponzore, a što je najbitnije ostavilo "njih"na funkcijama. Ali mo¾da smo mi paranoièni. Mo¾da to sve i nije tako? Mo¾da æe nam doæi Èeh, dovesti nam Škodu za sponzora pa æemo mi, bh.graðani, pod vrlo povoljnim kreditnim vozikati nove bi-bi-je po cijeli dan i boliæe nas neka stvar za Savez i katastrofu u bh. fudbalu.

 

Petak 30.11.2007.godine

ImageDanas objavljena jedna senzancionalna vijest koja BHF nije iznenadila, a tièe se utaje para u N/F Savezu BiH.

„NSBiH duguje milion i po KM na ime poreza „

Znaèi „samo“ papirologijom se utvrdila, blago reèeno, neregularnost. A gdje je ono što se godinama spominjalo  po raznim medijima i ono što se sve glasnije prièa po kuloarima, a to je da se treba „uèipati“ 10 000 € da bi se zaigralo u dr¾avnom dresu. Eh, koliko bi onda trebalo dodati nula na ovu (ne)utvrðenu cifru da bi se došlo do stvarne sume , a tu ne raèunamo razne dnevnice, honorare, nepostojeæe skautske ekspedicije, sastanke sa nekim „va¾nim“ osobama,  ruèkove, veèere , prijeme itd.

 

Subota 1.12.2007.godine

ImageDoðe nam i Decembar, sa novim provalama, ovaj puta u re¾iji sekretara N/F Saveza BiH Muniba Usanoviæa, koji je bio gost u jutarnjem programu NTV Hayat i preko satelita svima nama poruèio kako su juèe objavljene optu¾be o utaji nekih 1,5 miliona KM zapravo samo mali nesporazum jer nisu, tobo¾e, „oni“ znali kome treba platiti poreze. Kako li se samo mnogobrojni napaæeno graðani u BiH ne zajebu i ne uplate poreze. Pa odmah bi im poslali inspekcije zajedno sa policijom. Ali, NEDODIRLJIVIMA, iz Saveza to se ne mo¾e desiti jer imaju svoje zaštitnike. Njima se mo¾e, „sluèajno“, desiti da povremeno zanemare neke takse od milion – dva KM. Sa koliko novaca onda oni raspola¾u ako su ovakva dugovanja minorna?

Poruka kriminalcima:

„Da Bog da vam sve utajene pare za lijekova trebale“

 

Nedjelja 2.12.2007

Image Iako je ovo neradni dan u svakom pogledu, uvjerili smo se da je istina veoma bolna i da obavještajne slu¾be Saveza ne spavaju. Kako? Zašto?  Pa jednostavno. Danas smo oko 15,00 sati (ova èinjenica je dosta bitna) svim medijima poslali informaciju o Našem Stavu u povodu spletki  oko nogometne reprezentacije BiH. Nedugo nakon slanja ovih informacija,  u roku od pola sata,  nekoliko naših èlanova je dobilo e-mail poruke i dobronamjernih poziva od raznih „dušebri¾nika“. Znaèi uboli smo  tamo gdje (ne)treba jer istina je bolna, a imponuje nam i èinjenica da se redovno prati rad BHFa i naše web stranice. Evo opet poruèujemo svim tim dušmanima da BHF ima glavu i rep, a svi oni koji misle da nas zaplaše mogu nas povuæi „negdje izmeðu“.

Ahmet OUT

Sergej IN.

BHF æe zakucati i na tvoja vrata…

 

ostali clanci