Prijateljske

Image

Sadržaj ovog članka nije namjenjen Ćiroljupcima….

Nakon preuzimanja selektorske pozicije državnog fudbalskog tima Bosne i Hercegovine Safet Sušić je startovao sa pobjedom u prijateljskom susretu protiv reprezentacije Gane. To je svakako izazvalo radost nacije i deklarativno zadovoljstvo onih koji su još uvijek jadikovali, oplakivali i kukali zbog odlaska Ćire Blaževića.

Proteklih dana naša najbolja fudbalska selekcija odigrala je još dva prijateljska meča. To su bili susreti sa Švedskom i Njemačkom. Šveđani su nas pobijedili rezultatom 4:2, a Nijemci 3:1. Nakon ovih susreta nacija je bila nekako razočarana i svi smo nekako očekivali povoljniji rezultat.


Ipak, nakon ova dva poraza najviše su likovali “Ćiroljupci”. Tako smo već svjedoci njihovih kuloarskih priča i komentara u kojima već predviđaju brzi krah Papetovog selektorskog mandata radi nedovoljnog iskustva i nepostojanje selektorskih/trenerskih uspjeha, a komentari idu tako daleko gdje se sa sigurnošću tvrdi da bi Ćiro u oba susreta uspio izvojevati povoljnije rezultate.

Naš stav o Ćiri kao osobi i treneru poznat je od ranije, pa ga nećemo nanovo iznosti. Dosta toga smo govorili prije, tokom i nakon njegovog “selektorovanja”u BiH.

Ono što žđelimo ukazati svima onima koji još uvijek oplakuju Ćirin odlazak jesu činjenice.

A činjenice su da je taj isti Ćiro nakon preuzimanja selektorske pozicije izgubio dva prijateljska susreta.

Sjećate li se tih susreta?

Prvi je bio protiv NK Rijeka (11. Februara, 2009) i tada smo izgubili rezultatom 3:2. Drugi prijateljski susret je bio protiv reprezentacije Irana (13. Avgusta, 2009), koji smo izgubili identiènim rezultatom.

Odabir ovakvih protivnika i, što je još gore, sramotan poraz od istih ne priliči niti jednom, iole ozbiljnom, selektoru.


Koliko god da se “Ćiroljupci” malo razumiju u fudbal, morali bi znati da su Švedska i Njemačka “malkice” jače od ekipa NK Rijeka i reprezentacije Irana.

Dolaskom Safeta Sušića naša reprezentacija je, po prvi puta, odigrala nekoliko vezanih prijateljskih susreta sa renomiranim i jakim nacionalnim fudbalskim selekcijama. Samo na takvim susretima može se i mora kaliti stav koji će u ovom novom ciklusu kvalifikacija pokušati ostavaritio ono što je san mnogih Bosanaca i Hercegovaca – odlazak na Evropsko fudbalsko prventstvo.

Svakako da je ova garnitura u N/F S BiH “kamen oko vrata” Safetu Sušiću i njegovim izabranicima na putu pravljenja ovog istorijskog uspjeha. Sigurni smo da će uskoro doći vrijeme da se i taj “kamen” skine!

SAVEZ NAPOLJE!

BHF Press