Otvoren sam za razgovor s RSBiH

Trener dama iz Koldinga * Neprofesionalno i nekorektno je o selektorskoj ulozi govoriti dok je Raða na klupi – ka¾e Šuman

Image 

Bio je najbolji strijelac rukometnog prvenstva Danske 2000. godine. U 18 utakmica postigao je 129 golova! U istoj godini svrstan je meðu trojicu najboljih rukometaša ove evropske rukometne sile. Branio je boje juniorske i seniorske reprezentacija bivše SFRJ, nakog èega je igrao i za bh. selekciju punih devet godina. Postizao je odluèujuæe i najljepše golove za dr¾avni tim. Bilal Šuman je reprezentaciji dao sve što je mogao.

S obzirom na neslavan start kvalifikacija za EP i lošu strategiju selektora Vojislava Raðe, iskusni Šuman bi prema mišljenju bh. javnosti zajedno sa Senjaninom Maglajlijom bio odlièan tandem na klupi našeg nacionalnog tima. Šuman je za naš list govorio o reprezentaciji, nekim boljim prošlim vremenima, obavezama u Koldingu, skandinavskom profesionalizmu…Reprezentacija je neoèekivano loše otvorila kvalifikacije.

– Gledao sam meè protiv Maðara, a duel s Makedoncima slušao sam na radio prenosu. Pratim sve što ima veze s reprezentacijom. Mo¾emo mi puno bolje. Objektivno Maðari su kvalitenija reprezentacija – ka¾e Bilal Šuman, trener ¾enske ekipe Koldinga.

Nakon Raðine ostavke 2006. godine, Bilal je bio najozbiljni kandidat za selektora. Ipak, sudbina je htjela da Halid Demiroviæ sjedne na klupu.

– Imam ja ambicije. Meðutim, neprofesionalno i nekorektno je o tome govoriti dok je Raða selektor. Otvoren sam za razgovor s èelnicima Rukometnog saveza BiH. Ako veæ kao igraè nisam uspio da odem ne jedno veliko takmièenje, ¾elja mi je da jednog dana to uradim kao trener. Dok je Raða selektor ¾elim mu puno uspjeha kao i igraèima.

Poèeo je u Igmanu s Ilid¾e, zatim Pelistreu iz Bitolja, Niborgu u Koldingu, s kojim je pet puta osvojio nacionalno prvenstvo i igrao finale Kupa EHF-a…

– Veæ pet godina vodim ¾ensku ekipu. Ovdje nema improvizacije. Ovo je skandinavska škola. Imamo 42 ekipe Koldinga razlièitih takmièarskih kategorija, i muških i ¾enskih.

Prije dvije godine bh. as je završio višu trenersku školu.

– Danski rukometni savez je pokrenuo ideju o osnivanju Fakluteta za rukometne trenere. Uskoro bih trebao upisati i «Master coach» (trenerski magisterij) koji traje dvije i po godine. Iz šest-sedam zemalja u svakom ciklusu biraju se rukometni struènajci, a iz Danske deset trenera dobije priliku. ®elja mi je da uskoro završim i taj magisterij.

Šuman se rado prisjeti nastupa u dresu BiH.

– Utakmica protiv Ukrajine u Skenderiji 2003. godine ostala mi je u posebnom sjeæanju. Gol za pobjedu sa devet metara (17:16) postigao sam u posljednjim trenutcima susreta. Lijepa su to vremena bila. Bilo je te¾e, drugi sistem kvalifikacija. Imali smo Dansku u bara¾u… Bili su tu: Bašiæ, Saraèeviæ, Nezireviæ…

Šuman provodi i po nekoliko sati dnevno zajedno s našim reprezentativcem Muhamedom Toromanoviæem.

– Muška i ¾enska ekipa imaju trening zajedno u istom terminu. Radimo u tri velike sale. U dvorani radimo od 8.30 do 17-18 sati. Rukomet u moje vrijeme i današnji savremeni rukomet su dva razlièita svijeta.

Moderni rukomet nije samo sport, veæ filozofija, sociologija, psiholigija…

– Nije to, hajde da odradim dva sata trening i kuæi. Mi zajedno razgovaramo, individulano anliziramo igru… Svaki pojedinac izvuèe neku novu pouku. Mi smo velika porodica. Èetiri, odnosno šest oèiju vide bolje od dva oka – mišljenja je Šuman èija je ekipa nakon osam odigranih utakmica na odliènoj èetvrtoj poziciji.

Na kraju razgovora Šuman je iz Danske poruèio:

– Ova generacija posjeduje kvalitet. U mojim oèima nije smio da se desi kiks sa Makedoncima. Trebali smo ih dobiti èetiri-pet golova razlike. Na vruæem gostujuæem parketu u Makedoniji je teško igrati. Veliki je pritisak, imaju fantastiène navijaèe – kazao je za naš list Bilal Šuman kojeg ljubitelji rukometa zbog ljudskih i igraèkih kvaliteta pri¾eljkuju u skorije vrijeme na klupi naše reprezentacije.

Radonèiæ i Arslanagiæ

– Èujem se redovno sa Damirom Radonèiæem koji je sada u Novom Sadu. Radi kao menad¾er, odnosno skaut mladih igraèa. Maida Arslanagiæ, kæerka proslavljenog rukometnog asa Abasa je kod mene u ekipi, a otac joj je negdje u Kataru. Nedavno je u Dansku došao i Ratko Nikoliæ. Ima naših ljudi uglavnom.

Sin Benjamin

Šuman æe 21. novembra pauzu u prvenstvu iskoristiti da posjeti Sarajevo.

– Doæi æu sa sinom Benjaminom. On obo¾ava ski skutere i veæ pola godine me pita kada æemo na planinu. Pa eto, iskoristit æemo priliku da posjetimo nanu, a nadam se da æe i biti snijega pa æemo i do Bjelašnice. Iako je Benjaminu tek deset godina ide na plivanje i trenira košarku. Zainteresovan je za sport. Idem po njega uz školu pa ga dovedem i ovdje u dvoranu – rekao je Bilal.

 

(SAN)