Otkrivamo ko su izabranici Safeta Sušić za utakmicu protiv Slovačke

Bešiæa hoæu da vidim. Zaslu¾io je poziv, a imam i sjajne informacije o njegovim nastupima koji sti¾u iz Njemaèke, kazao je selektor

Image 

Safet Sušiæ æe danas (petak) objaviti spisak kandidata za prijateljsku utakmicu sa Slovaèkom, koja se 17. novembra igra u Brati slavi. Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine je u razgovoru za “Sport” otkrio spisak od 20 igraèa na koje æe raèunati za novu provjeru protiv selekcije koja je imala zapa¾en nastup (ispali od Holandije u osmini finala) na posljednjem Mundijalu u Ju¾noj Africi.

Bez iznenaðenja

Na spisku nema veæih iznenaðenja. Sušiæ raèuna na postojeæi igraèki kadar s kojim se nada da æe izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Novo ime æe prema Sušiæevim rijeèima biti samo Muhamed Bešiæ, igraè njemaèkog Hamburga.

– Bešiæa hoæu da vidim. Zaslu¾io je poziv, a imam i sjajne informacije o njegovim nastupima koji sti¾u iz Njemaèke. Svojim dosada šnjim igrama je zaslu¾io po ziv i bit æe pozvan za Slovaèku – ka¾e Sušiæ.

Pape je pojasnio i zašto na spisku nema golmana Avdukiæa, te novajlija Cocaliæa, Mahmutoviæa, pojedinih igraèa iz Premijer lige, kako su neki pri¾eljkivali.

– U ovom trenutku imam dva vrhunska golmana i nema potrebe da pozivam treæeg, bez obzira na to što sam èuo da je Avdukiæ veo ma dobar. Odluèio sam se da pozovem 20 igraèa i nema razloga da dodajem pojedine nogometaše i kasnije ih šaljem na tribine. Ne ¾elim praviti spisak od 25 kandidata – pojašnjava Sušiæ.

Bilo je naznaka da bi se na spisku reprezentativaca mogao nakon du¾eg vremena naæi i Admir Vladaviæ, igraè slovaèke ®iline.

– Vladaviæ je u ovom trenutku daleko od reprezentacije. Gledao sam utakmicu njegovog kluba protiv Marseja i rezultat (0:7) sve govori. Nikome vrata reprezentacije nisu zatvorena, ali oni moraju da šute i igraju, bez bombastiènih izjava – kategorièan je Pape.

Otpao Jahiæ

Sa spiska je jedino otpao povrijeðeni Sanel Jahiæ. Njega je udaljila povreda koju je zadobio na utakmici sa Arisom. Igraè AEK-a još nije zalijeèio povredu stopala.

– Od starih igraèa vratit æe se još Ermin Zec i Sejad Salihoviæ. Zec je zalijeèio povredu, poèeo je davati golove i to me raduje. Salihoviæ æe uskoro biti s nama, nakon što pauzira još jednu utakmicu zbog crvenog kartona protiv Portugala. Bio sam s njim u Hofenhajmu i bit æe pravo osvje¾enje za naš tim. U to sam uvjeren – ka¾e Sušiæ. Bh. selektor se na kraju razgovora malo osvrnuo i na snagu Slovaka. Naglasio je da naši protivnici imaju nekoliko vrhunskih evropskih igraèa.

– Ako vidite da im igraèi igraju u Liverpulu, Fenerba hèeu, Napoliju, Šalkeu, Glazgovu… onda se mora raditi o jakoj i respektabilnoj selekciji. Još samo da mi budemo na najboljem nivou – kazao je Sušiæ.

Spisak 20 kandidata

GOLMANI: Kenan Hasagiæ (Istanbul BB), Asmir Begoviæ (Stouk), ODBRANA: Mensur Mujd¾a (Freiburg), Safet Nadareviæ (Eskišehirspor), Boris Pand¾a (Mehelen), Emir Spahiæ (Montpelje), Adnan Mravac (Vesterlo), Muhamed Bešiæ (HSV), Senad Luliæ (Jang Bojs), VEZNJACI: Haris Medunjanin (Makabi Tel Aviv), Miralem Pjaniæ (Lion), Elvir Rahimiæ (CSKA Moskva), Senijad Ibrièiæ (Hajduk), Zvjezdan Misimoviæ (Galatasaraj), Semir Štiliæ (Leh Poznanj), Sejad Salihoviæ (Hofenhajm) NAPADAÈI: Ermin Zec (Genèlerbirligi), Zlatan Muslimoviæ (PAOK), Vedad Ibiševiæ (Hofenhajm), Edin D¾eko (Wolfsburg).

 

(Avaz Sport)