U-17 EURO 2018: Poraz od Republike Irske, Erbez: “Čestitke igračima na svemu što su prikazali na EP”

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u Burtonu od Republike Irske sa 0:2 u susretu trećeg kola grupe C Evropskog prvenstva.

Republika Irska je 2’ imala dobru priliku. Napadač Adam Idah je izbjegao ofsajda zamku i krenuo sam ka golu bh. tima, ali je Luka Kačavenda na vrijeme istrčao i uhvatio loptu.

Samo minutu poslije dobro je šutirao i Malik Memišević, a ovaj put se istakao James Corcoran na golu Irske.

Još jednom je Idah imao priliku u 5’ kada je neometan šutirao iskosa s desne strane kaznenog prostora BiH, no poslao je loptu iznad gola.

Kapiten Ajdin Hasić je imao dobar pokušaj sa distance u 15’, ali je lopte otišla preko gola. Minutu poslije pokušao je Kristijan Stanić glavom iskosa sa desne strane, a Corcoran je uhvatio loptu.

U drugom poluvremenu prvi su zaprijetili Irci. Idah je u 50’ šutirao sa dvadesetak metara, a Kačavenda je odlično intervenisao.

Kristijan Stanić je u 51’ sa lijeve strane sa oko 15 metara neometan gađao suprotni ugao, ali je lopta otišla tik pored stative.

Idah je još jednom dobro pokušao u 68’ kada je pogodio vanjski dio mreže.

Republika Irska do prednosti dolazi u 69’. Troy Parrott odlično izvodi slobodan udarac sa dvadesetak metara i šalje loptu iza leđa Luke Kačavende.

U sudijskoj nadoknadi Idah ulazi u kazneni prostor bh. tima iskosa sa lijeve strane i pogađa suprotni ugao za konačnih 0:2.

Bosna i Hercegovina-Republika Irska 0:2 (0:0)
Stadion: „St. George's Park“, Burton.
Sudija: Halil Umut Meler (Turska).
Sudije asistenti: Peter Kobor (Mađarska), Levan Todria (Gruzija).
4. sudija: Tihomir Pejin (Hrvatska).

Golovi: 0:1 Parrott (69’), Idah (80'+4).

Žuti kartoni: Voloder (BiH).

Bosna i Hercegovina: Luka Kačavenda, Elvir Muminović (41. Andrej Đokanović), Dino Islamović, Stefan Rankić, Robert Voloder, Alen Mehić, Kristijan Stanić, Ajdin Hasić, Nemanja Nikolić, Malik Memišević (73. Elmin Herić), Armin Šarić (58. Farid Baćevac). Selektor: Zoran Erbez.

Republika Irska: James Corcoran, Kameron Ledwige, Oisin Mcentee, Nathan Collins, Jason Knight, Barry Coffey, Adam Idah, Troy Parrott, Sean Brennan (65. Callum Thompson), Tyreik Wright (75. Marc Walsh), Luca Connell (58. Max Murphy). Selektor: Colin O'Brien.

U drugom susretu grupe Belgija je sa 1:0 pobijedila Dansku. Belgija sa 9 i Republika Irska sa 6 bodova su ostvarile plasman u četvrtfinale, dok Bosna i Hercegovina sa 3 i Danska bez bodova završavaju takmičenje.

Selektor Zoran Erbez je po završetku utakmice na „St. George's Parku“ u Burtonu izjavio:

„I pored dva poraza čestitam momcima na nastupu na Evropskom prvenstvu. Bili smo u igri za četvrtfinale i danas. Meč se prelomio u posljednjih deset minuta. Očekivali smo ovako tešku i neizvjesnu utakmicu u kojoj jedan gol može da odluči dosta toga. Tako je i bilo ako izuzmemo pogodak u posljednjim sekundama kada je već i koncentracija popustila. Ekipa Irske se pokazala kao kompaktna, jaka, te fizički dominantna. Čestitke igračima ne svemu što su pokazali na Euru, do zadnje minute smo bili u igri za prolazak dalje. Ovo je veliko iskustvo za sve nas.“

Učešće na EP je prokomentarisao i golman Luka Kačavenda:

„Imali smo solidan nastup na Euru. Mislim da smo danas mogli bolje proći. Žao mi je što nismo ostvarili plasman u četvrtfinale. Parrott je sjajno izveo slobodan udarac i nisam mogao ništa da uradim. Sve odbrane u dosadašnjem dijelu turnira bih mijenjao za plasman među osam najboljih.“

N/FS BIH