Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019: Minimalan poraz od Velsa u Zenici

Ženska A reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u Zenici od Velsa sa 0:1 u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019.

Prvu priliku je imao bh. tim u 13’. Lidija Kuliš je šutirala iskosa sa lijeve strane, ali je Laura O'Sullivan izbacila loptu u korner. Pokušala je i Marija Aleksić sa distance u 24’, a golmanica Velsa je još jednom na mjestu. Milena Nikolić je u 31’ prošla po lijevoj strani, ali šalje loptu preko gola.

Vels je do predsnosti došao u 58’. Kayleigh Green je istrčala jedan kontranapad, izašla sama pred golmancu Alminu Hodžić i poslala loptu u mrežu za 0:1. Kuliš je u 68’ centrirala sa lijeve strane, najviša u skoku u kaznenom prostoru Velsa je bila Nikolić, ali O'Sullivan još jednom dobro interveniše i izbacuje loptu u korner.

Najbolju priliku reprezentacija BiH je imala u 83’. Alice Griffiths je u kaznenom prostoru napravila prekršaj nad Lidijom Kuliš i sutkinja je pokazala na bijelu tačku. Milena Nikolić je izvela penal, ali O'Sullivan je odbranila njen udarac.

Anđela Šešlija je u sudijskoj nadoknadi sa desne strane centrirala na Milenu Nikolić, no naša napadačica još jednom nije bila precizna i ostalo je 0:1 u korist Velsa.

Bosna i Hercegovina-Vels 0:1 (0:0)
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Galiya Echeva (Bugarska).
Sudije asistenti: Yordanka Korcheva, Ekaterina Marinova (Bugarska).
4. sudija: Amina Gluhić (BiH).

Golovi: 0:1 Green (58’).

Žuti kartoni: Kršo, Hasanbegović, Šešlija (BiH), Rowe (Vels).

BiH: Almina Hodžić, Antonela Radeljić (86. Anđela Šešlija), Amira Spahić, Melisa Hasanbegović, Marija Aleksić, Aida Hadžić (70. Valentina Šakotić), Milena Nikolić, Lidija Kuliš, Dajana Spasojević, Alma Kamerić (52. Mejrema Medić), Amela Kršo. Selektorka: Samira Hurem.

Vels: Laura O'Sullivan, Gemma Evans (46. Loren Dykes), Sophie Ingle, Rhiannon Roberts, Natasha Harding, Angharad James, Kayleigh Green (78. Nadia Lawrence), Jessica Fishlock, Rachel Rowe, Hayley Ladd, Alice Griffiths. Selektora: Jayne Ludlow.

Po završetku utakmice selektorka bh. tima Samira Hurem je izjavila:

„Nisam zadovoljna kako smo odigrali današnji meč. Naše najbolje igračice u napadu nisu odigrale kako smo očekivali. Ovo je bila uakmica koja se mogla pobijediti i na kraju primimo pogodak, ne iskoristimo penal. Da smo u napadu bili bolji osvojili bismo bodove. Jako mi je žao što uz veliku podršku, kakvu smo imali sa tribina, nismo ostvarili pobjedu.“

Predstavnicima medija se obratila i selektorka Velsa Jayne Ludlow: „Bio je ovo težak meč za nas, ali takav smo i očekivali jer bh. tim ima dobre igračice. Nismo napravili mnogo prilika. Jednu smo iskoristili i uspjeli da se odbranimo. Nije bilo lako u posljednjih deset minuta, kada smo odrbranili i penal i sretni smo zbog pobjede.“

N/FS BIH