Baždarević objavio spisak igrača za predstojeće utakmice

Selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević objavio je spisak igrača na koje će računati u predstojećim kvalifikacionim duelima protiv Belgije i Estonije.

Na Mešinom spisku za finiš kvalifikacija za SP u Rusiji iduće godine nalaze se:

Na spisku se nakon dvije godine našao i povratnik u bh. dres Sejad Salihović, koji je odnedavno igrač njemačkog Hamburger SV-a.

“Salihović je igrač koji je ranije prolazio mnoge važne utakmice s reprezentacijom. Mislimo da nam za ove dvije jako važne utakmice treba još iskustva. Njegovo prisustvo kao čovjeka i fudbalera može pomoći u spremanju ovih utakmica, a svi znamo koliko su nam važne“, istakao je Baždarević.

Bez obzira što je pred A reprezentativcima veoma težak zadatak savladati Belgiju, jedno od trenutno najboljih reprezentacija svijeta selektor je optimista i vjeruje da se mogu osvojiti tri boda.

“Svi znamo o kakvom se protivniku radi i koliko će biti teško. Vjerujemo da možemo ostvariti pobjedu, a svi znamo šta treba za to učiniti. ‘Grbavica’ i povratak reprezentacije u Sarajevo puno znači. Očekujemo podršku, a na nama je da odigramo utakmicu kakvu dugo nismo odigrali. No, nadam se da zajedno sa publikom možemo doći do trijumfa“, priča Baždarević i dodaje:

“Tradicije se u jednom momentu moraju zaustaviti. Da bi došao do velikog takmičenja moraš proći velike utakmice. Nadam se i vjerujem da je sada taj trenutak. Istina nismo dobijali takve utakmice, ali vjerujem da možemo to napraviti. Belgija je velika ekipa i ne očekujem da će doći da igraju lagano, nego će željeti da pobjede. Publika i cijela javnost uz nas, a to je dovoljna motivacija da prevaziđemo sebe i odigramo utakmicu kakvu želimo i očekujemo.“

Za utakmicu sa Estonijom konkurisaće i Ervin Zukanović, defanzivac Genoe, jer zbog suspenzije nema pravo nastupa protiv Belgije. Mario Vrančić (Norwich) i Ermin Bičkačić (Hoffenheim) su povrijeđeni, pa su zbog toga otpali sa spiska.

Najbolji fudbaleri BiH okupiće se 2. oktobra na Ilidži, gdje će i obaviti cijeli pripremni ciklus za oglede sa Belgijancima i Estoncima.

Dva kola prije kraja nadmetanja u grupi “H“ kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo BiH zauzima drugo mjesto sa 14 bodova, osam manje od lidera Belgije koja je već osigurala mjesto na Mundijalu.

Susret BiH – Belgija igraće se 7. oktobra na stadionu “Grbavica“ sa početkom u 18 sati. U posljednjem, desetom kolu BiH 10. oktobra gostuje Estoniji.

Na Mundijal u Rusiji plasiraće se pobjednici svih devet grupa evropskih kvalifikacija, dok će osam najboljih drugoplasiranih igrati baraž.

Anadolu Agency (AA)