Kvalifikacije za SP 2018: Visoka pobjeda nad Gibraltarom u Zenici

A reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na „Bilinom polju“ Gibraltar sa 5:0 u petom susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Već u 4’ BiH dolazi do prednosti. Pjanić je odlično proigrao Ibiševića koji sa desetak metara pogađa mrežu Gibraltara za 1:0.

Isti igrač je u 44’ povisio prednost naše reprezentacije. Višća je prošao po lijevoj strani protivničkog kaznenog prostora, centrirao na drugu stativu, a Ibišević glavom postiže pogodak.

Imao je bh. tim još prilika u prvom poluvremenu, a jednom je zaprijetila i selekcija Gibraltara preko Casciaroa u 19’.

statistika_BIHvsGIBNa poluvremenu su „Bilinim poljem“ prodefilovali i predstavnici Specijalne Olimpijade BiH, koji su na Zimskim Olimpijskim igrama u Austriji ovojili 14 medalja, od čega 5 zlatnih, a publika ih je nagradila aplauzom.

Prve minute u dresu našeg seniorskog tima zabilježio je i Daniel Pavlović koji je na početku drugog perioda igre ušao umjesto Kolašinca.

Pavlović je već u 54’ pokazao da će biti pojačanje za bh. tim kada je asistirao Avdiji Vršajeviću za 3:0.

Strijelac trećeg gola, asistirao je četvrti u 56’. Mrežu Gibraltara je ovaj put pogodio Edin Višća.

Riad Bajić je takođe debitovao za „A“ selekciju. U 75’ ušao je u igru umjesto Vršajevića. I u drugom poluvremenu su naši reprezentativci kontrolisali igru i stvarali prilike, a konačan rezultat 5:0 postavljen je tek u sudijskoj nadoknadi kada je Ermin Bičakčić poslao loptu iza leđa Darena Ibrahima.

Nakon pobjede od 5:0 nad Gibraltarom na press konferenciji predstavnicima medija se obratio trener bh. reprezentacije Dragan Perić.

„Odradili smo utakmicu prema zamislima selektra Baždarevića. Odigrali smo dobro i osvojili važna tri boda koja nas približavaju cilju, a to je Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Ušli smo u meč sa respektom prema protivniku i izveli smo najjači mogući sastav. Mislim da smo oradili utakmicu na pravi način“, rekao je Perić.

Dvostruki strijelac Vedad Ibišević je zadovoljan odrađenim: „U ovakvim utakmicama se može mnogo izgubiti. Mi smo bili svjesni toga, i htjeli smo da što prije postignemo gol i uspjeli smo. Odradili smo ono što smo zacrtali. Sada ćemo imati dobru provjeru protiv Albanije koja će naročito značiti novim igračima, da i oni osjete atmosferu u reprezentaciji.“

Miralem Pjanić je pohvalio nove kolege u reprezentativnom dresu: „Imali smo novih igrača u postavi i dobro su odigrali. Treba im čestitati na tome i ovo je sigurno plus za našu reprezentaciju.“

Adija Vršajević nije krio zadovoljstvo zbog povratka u „A“ tim: „Nismo potcijenili Gibraltar iako smo sigurno kvalitetniji od njih. Igrali smo maksimalno ozbiljno i ispunili ono što je stručni štab zahtjevao od nas. Presretan sam što sam ponovo dobio poziv u reprezentaciju i postigao gol. Još bitnije je da smo pobijedili.“

Reprezentacija BiH kvalifikacije nastavlja 9. juna kada u Zenicu dolazi selekcija Grčke, dok će u utorak 28. marta u Elbasanu odigrati prijateljski meč sa Albanijom.

N/FS BIH