U-17 (žene): Minimalan poraz od Republike Irske u prvoj utakmici kvalifikacija

Ženska kadetska reprezentacija BiH poražena je danas u Zenici od Republike Irske sa 0:1 u susretu prvog kola grupe 4 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Bh. reprezentacija je imala više od igre na otvaranju utakmice, ali je prva prilika viđena tek u 19’. Fejzić je šutirala sa oko 18 metara, ali je lopta prošla pored lijeve stative gola Irkinja.

Minutu poslije uzvratila je Irska, ali Mackey nije bila precizna.

Krajšumović je u 33’ odlično proigrala Sajru Fejzić u protivničkom šesnaestercu, a naša napadačica nije uspjela da šutira i odbrambene igračice Irske su otklonile opasnost.

Husić je u 53’ šutirala sa ivice kaznenog prostora, a lopta je otišla iznad prečke. Slično je pokušala Fejzić u 55’, ali ni ona nije bila precizna.

Republika Irska do prednosti dolazi u 77’. Atkinson je prošla po lijevoj strani i ubacila loptu u šesnaesterac bh. tima gdje je Mackey glavom loptu poslala u mrežu.

Republika Irska-Bosna i Hercegovina 1:0 (0:0)
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Katarzyna Lisiecka-Sek (Poljska).
Sudije asistenti: Katarzyna Wojs (Poljska), Sandra Osterberg (Švedska).
4. sudija: Tinna Hoj Christensen (Švedska).

Golovi: 1:0 Mackey (77’).

Žuti kartoni: Gavrić (BiH).

Republika Irska: Rachael Kelly, Eabha O'Mahony, Dorieann Fahey, Megan Mackey, Alannah McEvoy, Isibeal Atkinson (79. Emily Whelan), Tyler Toland, Amy Boyle Carr (80+2 Roisin McGovern), Louise Masterson (58. Andrea Trill), Aoife Slattery, Zara Foley. Selektor: Colin Bell.

Bosna i Hercegovina: Iman Šljivo, Ajla Zukić, Frančeska Šimić, Dušica Lukić, Lara Ganić, Đula Velagić, Elma Husić, Irma Jusanović, Sajra Fejzić (78. Alma Krajnić), Andrea Gavrić (80+3. Matea Topalović), Sofija Krajšumović (65. Fadila Mujkić). Selektor: Ilija Lucić.

Nakon današnje utakmice ženskih kadetskih selekcija BiH i Republike Irske u kojoj su naše reprezentativke primile pogodak tri minute prije kraja, selektor Ilija Lucić se obratio predstavnicima medija:

„I dalje vjerujemo da možemo biti među najbolje dvije reprezentacije. Djevojke su danas pružile maksimum. Koncentracija je pala u zadnjim trenutcima i Irska je to iskoristila. Čestitam protivniku na pobjedi.“

Lucić smatra da su bh. kadetkinje bolje od Grčke i Rumunije:

„Irska je bila favorit, ali mislim da možemo ostvariti bolje rezultate u predstojeće dvije utakmice. Imamo kvalitet. Gledali smo danas i susret između Grčke i Rumunije. Poznajemo ih i smatram da možemo ostvariti pobjede u preostala dva meča.“

U drugom susretu grupe Rumunija i Grčka su remizirale 1:1. Marcu je u 5’ pogodila za vodstvo Rumunki, a Proxsenou je izjednačila rezultat u sudijskoj nadoknadi.

Drugo kolo na programu je u srijedu, 27. septembra, a sastaće se Republika Irska-Rumunija (11:00) i Grčka-Bosna i Hercegovina (16:00). Oba susreta će biti odigrana u Trening centru NS/FS BiH u Zenici.

N/FS BIH