Ženska U18 reprezentacija zauzela 12. mjesto na Europskom prvenstvu u Mađarskoj

Ženska juniorska reprezentacija BiH danas je završila svoj nastup na Europskom prvenstvu A divizije koje se održalo od 5. do 13. augusta u mađarskom Šopronu.

U utakmici za plasman na 11. mjesto bolje od naših juniorki bile su Ruskinje sa rezultatom 73:90.

Prvih deset minuta pripalo je našim juniorkama u kojima su stvorile prednost od četiri poena (19:15), da bi u drugoj četvrtini Ruskinje potpuno preokrenule rezultat u svoju korist (12:26) i na poluvrijeme otišle sa deset poena prednosti.

U trećoj četvrtini naše juniorke su uspjele anulirati prednost Ruskinja sa poluvremena (27:17), pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa rezultatom 58:58. Ipak, posljednju dionicu ovog susreta Ruskinje rješavaju u svoju korist sa visokih 17 poena razlike (32:15).

Treba napomenuti da je kompletna utakmica pala u drugi plan zbog povrede kapitena naše U18 selekcije, Sandre Azinović.

Već u 10. minutu Azinović je u nezgodnom kontaktu sa Ruskinjom pala na glavu, nakon čega je uslijedio prekid od 15 minuta, kako bi se pružila pomoć našoj košarkašici.

Iako je prvobitno izgledalo da je riječ o težoj povredi, detaljnim pregledima je utvrđeno da, na sreću, pad nije ostavio posljedice.

”Nakon nezgodnog pada i udarca glavom i ramenom od parket, Sandra je na kratko izgubila svijest, te je prevežena ambulantnim vozilom u bolnicu. Poslije obavljenih ljekarskih pregleda – CT glave i rengenskog snimka ramena, ustanovljeno je da na svu sreću nema nikakvih posljedica. Sandra se sada osjeća veoma dobro”, referiše fiziotarapeut naše reprezentacije Mira Damjanović.

Najefikasnija u našem timu danas bila je Sara Heljić sa double-double učinkom sa postignutim 21 poenom i 11 skokova. Dvocifrene su bile još Gabriela Visković sa 12 poena te Dragana Zubac i Ksenija Mitrić sa po 10 poena.

Statistički učinak juniorki u utakmici s Rusijom

Kada je u pitanju individualni učinak naših juniorki u Mađarskoj, mjesto prvog strijelca ekipe podjelile su Sara Heljić i Ksenija Mitrić sa prosjekom od 11,1 poenom po utakmici. Treći dvocifreni strijelac bila je Gabriela Visković sa 11 poena po utakmici.

Prvi skakač ekipe bila je Sara Heljić sa prosjekom od 8,1 skokova po utakmici, a prvi asistent Sandra Azinović sa 3,6 asistencije po utakmici.

Statistički učinak juniorki na Europskom prvenstvu u Mađarskoj

Od 12 igračica koje su nastupale ove godine u dresu U18 selekcije na EP-u u Mađarskoj njih 7 ima pravo nastupa i naredne godine u dresu juniorske reprezentacije. To su: Anđela Gligić, Ksenija Mitrić, Gabriela Visković, Gorana Marjanović, Dragana Zubac, Sara Heljić, Dragana Domuzin.