Alić, Pezer i Tuka bez plasmana u finale na Svjetskom prvenstvu u Londonu

Atletski reprezentativci Bosne i Hercegovine Mesud Pezer i Hamza Alić nisu uspjeli da izbore plasman u finale bacanja kugle na Svjetskom prvenstvu u Londonu.

Iako je nedavno u Sokocu oborio državni rekord Zlatana Saračevića star više od 33 godine hicem od 21.43 metara, Pezer u subotu nije uspio da prebaci kotu od 20.75 koja bi ga odvela u finale.

Najbliži je bio u trećoj seriji kad je bacio kuglu 19.88 metara, ali to nije bilo dovoljno da stekne šansu da se u nedjelju s početkom u 21.35 časova bori za odličja na planetarnom šampionatu.

Njegov kolega iz selekcije BiH Hamza Alić je dva puta prestupio, a jedini ispravan pokušaj imao je u drugoj seriji kad je bacio kuglu na 18.95 metara što je bilo daleko od norme za plasman među 12 najboljih takmičara.

Finalisti prvenstva svijeta u bacanju kugle su Tomas Volš, Majkl Haratik, Dejvid Storl, Džek Gil, Rajan Kroser, Stipe Žunić, Rajan Witing, Tomaš Stanek, Darel Hil, Džoe Kovač, Andrej Gag i Konrad Bukovjecki.

Najbolji hitac dana imao je Tomas Volš iz Novog Zelanda sa 22.14 metara. Alić je u konačnici završio na posljednjoj poziciji, a Pezer na 21. mjestu.

Najbolji atletičar Bosne i Hercegovine Amel Tuka neće odbraniti bronzanu medalju u trci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Londonu.

Iako je bio jedan od favorita u šestoj kvalifikacionoj trci Tuka je osvojio tek peto mjesto sa vremenom 1:46,54 minut, pa je ostao bez plasmana u polufinale.

U polufinale su se plasirala po tri prvoplasirana atletičara iz svake od šest trka, te još šest trkača sa najboljim vremenom, a Tuka nije bio ni u tom društvu.

U polufinale su se plasirali: Kipiegon Bet, Andreas Kramer, Dru Vindl Tijmen Kupers, Brandon Mekbrajd, Kevin Lopez, Ferguson Čurio, Ajzeja Heris, Eliot Žil, Emanuel Kipkurui Korir, Majkl Rozmis, Tijago Andre, Adam Šot, Nijel Amos, Pjer – Ambros Bose, Donavan Brejzijer, Mohamed Aman, Gaj Lermont, Antoan Gakeme, Abdesalem Ajouni, Ebrahim Alzofairi, Marsin Levandovski, Kajl Langford i Alvaro De Ariba.

Trke polufinala na 800 metara na programu su u nedjelju od 22.15 sati.

mondo.ba