Atletska reprezentacija plasirala se u drugu ligu: BiH druga na Europskom timskom prvenstvu – treća liga

Tokom vikenda na Malti je održano Europsko timsko prvenstvo – Treća liga, na kojem je učestvovala i Bosna i Hercegovina, u konkurenciji sa još devet zemalja.

Iako su na takmičenje otišli bez nekoliko najboljih atletičara u državi, državnih prvaka u svojim disciplinama, atletska reprezentacija Bosne i Hercegovine je završila na drugoj poziciji.

Ivana Macanović, Alisa Bečić, Selma Zrnić, Jelena Gajić, Alma Hrnjić, Adela Čomor, Sara Lučić, Katarina Ignjić, Nikolija Stanivuković, Gorana Tešanović, Vanja Spaić, Stefani Vukajlović, Milica Ožegović, Mladena Petrušić, Katarina Lemez, Ervin Rahmanović, Damir Redžepagić, Abedin Mujezinović, Osman Junuzović, Stefan Ćuković, Belmin Mrkanović, Sedin Heco, Hamza Alić, Maid Redžić, Ervin Posavljak, Rusmir Malkočević, Sait Huseinbašić, Boris Dragoljević.

Dirigenti i kreatori žutoplavog orkestra su bili selektori Elvir Krehmić i Dragomir Čabrilo.

Historijski uspjeh reprezentacije Bosne i Hercegovine, selektor muške reprezentacije je prokomentarisao na sljedeći način: „Fenomenalna djeca. Krvavi, poderani, ali su uspjeli da dokažu da imaju srce i dušu, inat bosanski. Ponosni smo na naše atletičare i atletičarke. Po prvi put u historiji plasirali smo se u drugu ligu.“

„Fantastičnom borbenošću čitavog tima ostvarili smo ovaj uspjeh. Oni koji nisu došli žaliti čitav život jer nisu osjetili ljepotu sporta, drugarstvo i uspjeh koji do sada nismo osjetili.“ – dodao je selektor ženske atletske reprezentacije, Dragomir Čabrilo.

Svi oni su zaslužni za najbolji rezultat atletske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Dali su sve od sebe, padali su lični i državni rekordi, nastupali u dvije ili tri discipline, nastupali u, za njih, nekarakterističnim disciplinama.

Na kraju drugog dana, atletska reprezentacija Bosne i Hercegovine je skupila 275 bodova. Prvaci Europskog timskog prvenstva – Treća liga su atčetičari i atletičarke Luksemburga sa osvojenih 317 bodova, a trećeplasirani su atletičari i atletičarke iz Gruzije.

AS BIH