Pretkvalifikacije za SP 2019: BiH pobijedila Slovačku u Skenderiji

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” KSC Skenderija u svojoj drugoj utakmici pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine selekciju Slovačke rezultatom 84:71.

Od samog početka utakmica je bila izjednačena i igrao se koš za košem. Na kraju prve četvrtine Slovaci su najviše zahvaljujući dominaciji Rancika pod košem imali prednost od dva koša razlike.

U drugoj četvrtini nešto bolja igra naše reprezentacije koja na krilima fenomenalnog Muse preokreće rezultat i na odmor odlazi s rezultatom 38:33.

Izabranici Duška Vujoševića su se raspucali u trećoj četvrtini u kojoj su postigli čak 26 poena te tako povećali prednost na sigurnih 13 koševa razlike.

Nastavili su naši košarkaši u istom ritmu i u posljednjoj dionici pa su na kraju došli do uvjerljive pobjede.

Najefikasniji u bh. reprezentaciji bio je Musa sa sjajnih 32 poena, a najveću podršku je imao u Laziću i Atiću. Kod Slovaka je najefikasniji bio Rancik s 14 postignutih poena.

Statistički učinak seniora u utakmici protiv Slovačke

Bh. selekcija nakon dva odigrana kola ima jednu pobjedu i poraz, kao i Švedska, dok je Armenija ostvarila oba trijumfa i nalazi se na liderskoj poziciji grupe A pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

Duško Vujošević bio je veoma sretan nakon pobjede protiv reprezentacije Slovačke.

”Ljudi koji su pratili ovu utakmicu imali su šansu da uživaju u borbenoj igri sa obje strane. Ne znam odakle kod nas ta doza da se bilo ko potcijeni, najteže je igrati kad se unaprijed pobijedi. Slovačka je ozbiljna zemlja, ali Rudež je ozbiljan trener koji je napravio vrhunske rezultate u Švicarskoj i to je razlog što ga je Slovačka uzela za selektora. Ozbiljno rade, imaju neke svoje ideje u unutrašnjoj igri i nije za ovaj tim BiH koji je mlad, ozbiljan protivnik nego je za sve ozbiljan protivnik. Oni su prvo poluvrijeme birali naše šuteve što nismo inteligentno rješavali. Košarka je misaona igra, ali veoma sam zadovoljan što se jednog momenta proizvela energija kroz odbranu i što smo uspjeli da utakmicu na vrijeme riješimo u svoju korist i da je prelomimo. Hvala ljudima koji su došli po ovoj vrućini, možda i po kartama koje nisu jeftine za sve ljude. Volio bih da ovaj mladi tim dobije podršku još veću nego što je danas bilo. Ovi što su danas bili tu su dali podršku i očekujem da to bude u još većem broju i čestitam igračima Slovačke i njihovom stručnom štabu na dobroj pripremi i sportskoj, čvrstoj i fer igri. Borili su se od početka do kraja i to je ono kako se protivnik poštuje. Imamo određene oscilacije i ponovo pravimo neke negativne i prazne minute. Dobro, to je neki prostor da se napreduje. Dobijen je ozbiljan protivnik, mislim da se i afirmišu i reafirmišu određeni igrači. Pokazuju neki svoj potencijal i talenat. Zadovoljan sam, ali radost u sprotu ne traje dugo kao mački muž, ali sad sam zadovoljan”, rekao je Vujošević i potom prokomentarisao pobjedu Armenije nad Švedskom (82:69).

”Ono što čujem da tamo vladaju neki uslovi. Protiv Slovačke je tamo bilo dva puta po deset minuta prekid zbog semafora. Mislim da FIBA mora da obezbijedi regularne uslove svima. To je ono što znam. Daćemo maskimum protiv njih. Drago mi je što je Armenija pobijedila”.

O povredi Muse? ”Došlo je do malog nagnječenja, ali on je momak koji ima veliki talenat, veliku hrabrost i veliki potencijal. Svaka budala može da uništi igrača, mislim da Cedevita ima veliku odgovornost kada je on u pitanju”, završio je naš selektor.

Narednu utakmicu naši seniori igraju u srijedu (09.08.) u Skenderiji – Dvorana ‘Mirza Delibašić’ sa početkom u 20 sati.

Klix/Sport1.ba/BHF PRESS