INTERVIEW: Vođa za BHFanaticos.com

Tribina BHFanaticosa je dobila novog vođu. Sani je preuzeo tribinu početkom 2016. godine i Tifo ekipu koja radi na izgledu iste. Sani je član BHFanaticosa od samog postojanja naše navijačke grupe. Od Sanija ćemo saznati njegove planove i ciljeve u našem intervjuu sa njim.

BHF prije svega navijačka skupina koja prati sve reprezentacije BiH.

BHF kao simbol.

BHF kao otpor.

BHF koji traje dugi niz godina.

Sani, dugo si na tribini sa nama, generalno dugo si u tom navijačkom svijetu, šta možeš reći generalno o BHF-u? Počeci? Najdraže tekme?

“Neki to gledaju drugačije, 90 minuta tekma i to je to.

Za mene je to već godinama dio mene, dio mog života. Teško je objasniti nekome ko to ne razumije, taj adrenalin, odanost grupi i ideji koja živi već 17 godina i raste iz godine u godinu.”

Teško je izdvojiti jednu utakmicu od svih ali eto mogu izdvojiti gostujuće utakmice koje smo imali u Grčkoj, one treba da budu utakmice za primjer jednoj grupi. Na utakmice reprezentacije sam išao prije nego što sam postao član. Na jednoj od tekmi sam vidio grupu momaka koji su bili obučeni svi u crno, navijali su cijelu tekmu, interesantno mi je sve to izgledalo, želio sam postati dio toga. Tada društvene mreže nisu bile toliko zastupljene pa je bilo malo teže stupiti s nekim u kontakt, uspio sam preko foruma nekako doći do Nizara i Zenge koji su tad bili zaduženi za regiju BiH. I eto, nakon dugi niz godina došao na mjesto vođe te grupe koja je dio mene, dio mog života.

BHF jeste simbol, BHF jeste otpor, BHF može biti lijep primjer svima.

Mi nismo huligani ni vandali, ali smo spremni i za to, sjetite se “rata savezu”. Bili smo i humanitarci kad je trebalo, podršku davali uvijek.

Spremni smo boriti se za ovu zemlju jer mi druge nemamo, primjer smo po jedinstvenosti koji mnogi mogu da prate, jer svi koliko različiti bili, ovu zemlju osjećamo svojom i jedinom.”

BiH sport generalno, savezi i rad?

“Savezi kao savezi unutar sebe uvijek imaju ljude kojima je stalo do naših selekcija, a također i ljude koji su tu iz ličnih interesa, nažalost takva nam je situacija.

Mislim da bi bili mnogo uspješniji u svim reprezentativnim sportovima ukoliko bi bila zdravija atmosfera unutar samih saveza.

Kada bi se ostale navijačke skupine uključile u tu borbu za dobrobit bh. sporta, rezultati bi bili mnogo zapaženiji.”

Ciljevi grupe? Tifo?

“Naša Tifo ekipa je uvijek bila na dobrom nivou, uključenu su i novi momci u ovoj godini, tako da smo uz malo ozbiljnosti i zalaganja pored ostalih izdanja sve to digli na viši nivo realizacijom 3D koreografije u Zenici protiv Gibraltara koja je u BiH, mogu reći, među prvima. Ciljevi su i dalje bezuslovna podrška, bez obzira na plasmane i rezultate – uvijek ostati vjerni! Ozbiljnost i rad grupe dovesti na malo veći nivo i uvijek biti tu kada ostali odustanu.

U narednom periodu koncentraciju svakako stavljamo na nadolazeće utakmice sa Grčkom, tu ćemo pokušati odraditi što bolje tu tekmu. Interesantan protivnik i veliki navijački izazov, nakon toga odmah imamo i vjerovatno odlučujuću rukometnu utakmicu u Austriji.

Šlag na tortu ako Bog da na kraju godine bez obzira na rezultate i stanje na tabeli je invazija u Estoniju.”

Saradnja sa ostalim navijačkim skupinama?

“Naravno da smo za saradnju sa drugim grupama bilo da su to navijači kluba ili reprezentacije, do sada nije bilo nekih problema, pokušavamo imati korektan odnos sa svima jer zajedno možemo napraviti bolju atmosferu na tribinama.

Dokaz tome je Grčka u gostima a također i utakmica u Slovačkoj.”

Operacija Grčka?

“Protiv Grčke očekujemo lavovsku borbu, zalaganje igrača od prve do zadnje minute, ovo nam je može se reći i ključna utakmica da pokušamo ostati u toj borbi. Jer mi želimo direktan plasman na prvenstvo. Kvalitetnija smo reprezentacija od Grčke i to nam je šansa da se uključimo u borbu sa Belgijancima za direktan plasman.

Ukoliko igrači budu dali svoj maksimum kao što to rade u svojim klubovima, očekujemo pozitivan rezultat a na nama je da napravimo odličnu atmosferu.”

Slučaj Ognjen Vranješ?

“Stav BHF-a i dalje je isti po tom pitanju. Koliko god dobar bio, domovina je na prvom mjestu, a svi oni koji ovu zemlju ne osjećaju svojom nisu dobro došli.”

Poruka za kraj?

“Jedna si Jedina.”

BHF PRESS