INTERVIEW: Amar Mehić za BHFanaticos.com

Rođen je 7. jula 2001. godine u Žepču, visok 207 cm i igra na poziciji centra. Amar Mehić naš je mladi perspektivni igrač koji je svoju karijeru započeo u KK Žepče gdje je nastupao za pionirsku, kadetsku i juniorsku selekciju ovog kluba.

U junu 2014. godine prelazi u OKK Čelik iz Zenice gdje se zadržao par mjeseci i odlazi u redove KK Olimpija iz Ljubljane.

Od juna tekuće godine član je KK Mega Leks iz Beograda.

Debitantski nastup u dresu sa državnim grbom imao je u augustu ove godine sa U16 košarkaškom selekcijom na Europskom prvenstvu A divizije.

Amare, od Žepča, preko Zenice i Ljubljane do Beograda. Jako uspješan i zahtjevan put za tako mladog igrača! Možeš li nam reći kako si podnio sve to jer nije jednostavno kao dječak krenuti u svijet?

Sigurno nije bilo lako otići od kuće tako mlad, ali sam otišao sa željom da uspijem u košarci i takva ponuda se nije odbijala. U Ljubljani su me jako dobro prihvatili, uslovi za rad su bili odlični, napredovao sam vrlo brzo i taj moj napredak su prepoznali i drugi i ponudili mi još bolje uvjete za rad i razvoj.

Da li se već navikao na košarku i inače život u Srbiji?

Nije se bilo teško naviknuti na dobro. Uvjeti za rad su odlični, na raspolaganju imam sve što mi je potrebno za razvoj, a i sada mi je lakše jer su sa mnom i roditelji.

Kakve su ti dalje ambicije i planovi, evropska košarka ili NBA?

Svaki dan radim za to da jednog dana zaigram u najjačoj ligi na svijetu, NBA ligi. Kao i sve do sada, nadam se da će mi se i taj san ostvariti i da ću pokazati sebe i svoj rodni grad u najboljem svjetlu.

Da li te neko kontaktirao od bh. novinara i eventualno prepoznao vanserijski talenat koji imaš?

Kontaktirali su me sa naših portala i dao sam izjave kada sam prelazio u Ljubljanu i Beograd.

Kažu da si nasljednik Jusufa Nurkića. Raduje li te činjenica da ćeš jednoga dana možda biti pozvan za A selekciju Bosne i Hercegovine?

Od kako sam se počeo baviti košarkom, velika želja mi je bila da jednog dana zaigram za našu A reprezentaciju.

Kako provodiš slobodno vrijeme u Beogradu i nedostaje li ti čaršija?

Slobodnog vremena jako malo imam, ali svaku priliku koju imam da dođem u rodni grad iskoristim.

Jesi li čuo za BHFanaticose i imaš li neku poruku našim navijačima?

Naravno da sam čuo za BHFanaticose i samo ću im poručiti, Bosna se voli i kad gubi i kad vodi.

Želimo ti puno sreće i uspjeha u daljem nastavku karijere!